Maak het bespreekbaar

Regelmatig vertellen medewerkers van Monuta over de dingen die zij meemaken in hun bijzondere werkomgeving.

Tegenwoordig lijkt alles bespreekbaar. Toch vertelde de tante van een vriendin mij laatst: “Mijn man en ik bespreken alles met elkaar. Behalve ons afscheid… We staan er niet bij stil dat het leven opeens kan ophouden.”

Genieten van het leven

“Ja, waarom zouden we?”, verzuchtte ze verontschuldigend. “We zijn beiden gezond en maken sinds onze pensionering mooie reizen. Dan wil je niet aan de dood denken, toch?” Tot voor kort waren dit hun gedachten. Dat veranderde toen een kennis van het echtpaar overleed. Dit verlies zette het stel aan het denken over hun eigen uitvaartwensen.

Mijn man wil geen poespas op de uitvaart”

Zijn uitvaartwensen

“Mijn man wil zonder poespas weggebracht worden. Hij wil geen uitvaartdienst of rituelen. Kan dat eigenlijk wel?” Ik stel haar gerust door aan te geven dat het mogelijk is om alle wensen uit te voeren, zolang het niet tegen de wet ingaat.

De keerzijde 

Wanneer we uitvaartwensen bespreken, vergeten we vaak het belang van een uitvaartdienst voor de rouwverwerking van de nabestaanden. Zij blijven immers achter. De tante van mijn vriendin kijkt mij verschikt aan terwijl ik dit vertel. Zo heeft ze het nog niet bekeken. “Daar moeten we toch eens over praten, Karel. Ook met de kinderen erbij.”

 

Heeft u ook specifieke wensen voor uw uitvaart? Of wilt u graag weten wat er mogelijk is? Dan helpen mijn collega’s en ik van Monuta Van der Luit u graag verder. U bereikt ons via 070 - 511 24 36 of kijkt u voor meer informatie op www.monuta.nl/wassenaar