'Zijn belofte…'

Al een kwart eeuw woonde hij met zijn vrouw in Frankrijk. Maar met het klimmen der jaren namen de lichamelijke gebreken toe en ook het verlangen dichter bij de kinderen en kleinkinderen in Nederland te zijn.

De mooie woonruimte die ze in de buurt van hun dochter hadden gevonden was nog niet beschikbaar, waardoor ze tijdelijk huisvesting vonden in een nabijgelegen serviceflat. Ze waren klaar voor een nieuwe fase in hun leven en hadden er geen rekening mee gehouden dat haar overlijden zo spoedig zou komen.

Hij wilde haar het afscheid geven wat ze volgens hem verdiende, ook al zou de uitvaart niet druk bezocht worden na zoveel jaren afwezigheid. En zo ervoer ik dat een uitvaart in heel kleine familiekring niet noodzakelijkerwijs een eenvoudige, sobere uitvaart hoeft te zijn.

De grootte van de kerk was geen storende factor, want de familie omringde letterlijk de kist. De dominee had in samenspraak met de familie mooie passende passages uit de bijbel gekozen. Haar man dankte haar tijdens de dienst op persoonlijke wijze voor de liefde die ze samen gedeeld hadden al die jaren. De sopraan die a capella het Ave Maria zong bezorgde alle aanwezigen kippenvel.

Na de begrafenis zaten we gezamenlijk aan een high tea en was er ook voor tien mensen alle tijd om alle mooie herinneringen te delen. Terugkijkend kon meneer dan ook zeggen dat iedereen had bijgedragen aan een waardevol afscheid en hij zijn belofte aan zijn vrouw was nagekomen.

 

Stella van Lieshout

Reactie toevoegen