Contact

Monuta Ogier

Buytenparklaan 2
2717AX
Zoetermeer

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

In eerste instantie belt u met de huisartsenpost, deze kunt u dag en nacht bereiken. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Vervolgens kunt u de naaste familie op de hoogte stellen. Als u dat heeft gedaan, belt u een uitvaartverzorger. Voor het melden van een overlijden kunt u dag en nacht bij ons terecht via telefoonnummer 079 - 341 23 23. In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart, geheel volgens uw wensen.

 

Wat moet ik regelen als iemand is overleden?

Een overlijden brengt ook veel ‘papierwerk’ met zich mee. Hier zijn veel mensen niet op voorbereid. U moet, in een moeilijke periode, veel zakelijke beslissingen nemen. Na een overlijden kan er namelijk veel veranderen in bijvoorbeeld uw bankzaken, verzekeringen en uitkeringen. Het nazorgboek van Monuta helpt u bij het nemen van deze zakelijke beslissingen na een overlijden. Nabestaanden ontvangen dit boek van de uitvaartverzorger.

Wat gebeurt er als iemand tijdens een verblijf in het buitenland overlijdt?

Als u tijdens een buitenlandse reis wordt geconfronteerd met een overlijden, kunt u een beroep doen op de alarmcentrale van uw reisverzekeraar. Deze centrale regelt de repatriëring naar Nederland: de overledene wordt vervoerd naar zijn of haar woonplaats. Daarna kan de uitvaart geregeld worden. Heeft u geen reisverzekering afgesloten, dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met Monuta. In overleg met u verzorgen wij dan de repatriëring en alle bijkomende formaliteiten.

Wat doet een uitvaartverzorger precies?

Een uitvaartverzorger regelt en verzorgt de complete uitvaart. Daarnaast adviseert hij of zij de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen. De uitvaartverzorger vormt samen met de andere medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart perfect en volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden verloopt.

Mag ik de overledene zelf verzorgen?

U mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en kleden. Samen met een aantal andere handelingen noemen we dit de laatste verzorging. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. In bepaalde culturen is het heel gebruikelijk dat nabestaanden de overledene zelf de laatste verzorging geven.

Hoe vaak mag ik de overledene In het uitvaartcentrumbezoeken?

Steeds meer Monuta-uitvaartcentra beschikken over een zogeheten 24-uurs-systeem. Nabestaanden krijgen in dat geval een sleutel van de rouwkamer, zodat ze op hun eigen manier afscheid kunnen nemen van de overledenen. Uitvaartcentra die niet beschikken over een sleutelsysteem bezoekt u over het algemeen op afspraak. Een telefoontje is voldoende om een afspraak te maken.

Mag de overleden thuis opgebaard worden?

In de meeste gevallen is dit mogelijk. Een thuisopbaring geeft u de mogelijkheid om op uw eigen manier en in uw eigen tempo afscheid te nemen van de overledene. De uitvaartverzorger levert een koeling en eventueel materialen om de kamer sfeervol aan te kleden. Daarnaast komt de uitvaartverzorger dagelijks langs om te kijken of alles naar wens verloopt. Condoleances kunnen zowel thuis als in het uitvaartcentrum in ontvangst worden genomen.

Zijn er ook alternatieven voor zwarte rouwauto’s?

Rouw- en volgauto’s zijn in meerdere kleuren beschikbaar. Bijvoorbeeld in het wit, grijs en donkerrood. Tegenwoordig is er ook een uitvaartbus. In deze bus is ruimte voor de kist en de nabestaanden. U heeft dan geen volgauto’s nodig. Alternatieven voor een rouwauto zijn bijvoorbeeld een boot, motor met zijspan en fiets met aanhanger.

Mogen wij zelf de kist dragen?

Het dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. U beslist zelf wie de kist dragen, dit kunnen bijvoorbeeld de kinderen of andere naasten van de overledene zijn. Het is vaak mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. De fysieke inspanning is dan minder groot en u hoeft niet bang te zijn dat het te zwaar wordt. Er is altijd een uitvaartverzorger die de dragers begeleidt.

Is live-muziek tijdens een uitvaart toegestaan?

Live-muziek is bijna overal toegestaan en kan heel sfeervol zijn. Er zijn veel mogelijkheden: bijvoorbeeld een koor dat ‘Avé Maria’ zingt in een kerk of een plaatselijke band die optreedt bij het afscheid van één van hun fans. Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven. Uiteraard kunt u ook kiezen voor muziek van een cd of bandje. Om u te helpen bij het kiezen van muziek heeft Monuta de cd ‘In de stilte van de wind’ uitgebracht. Op deze cd staan negen nummers over afscheid nemen. Nabestaanden ontvangen de cd van de uitvaartverzorger. Op www.monuta.nl/muziek kunt u fragmenten beluisteren en de cd bestellen.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt. Het kan zijn dat u ze wilt bewaren, als herinnering aan de overledene. Als de overledene de sieraden om houdt, gaan ze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Wat gebeurt er met de bloemen na een begrafenis of crematie?

U bepaalt zelf wat er na afloop van de uitvaartplechtigheid met de bloemen gebeurt. U kunt ze bijvoorbeeld mee naar huis nemen. Na een begrafenis kunt u de bloemen ook op het graf laten liggen, totdat ze zijn uitgebloeid. Veel crematoria hebben op het terrein een speciale plaats waar de bloemen worden neergelegd. Na verloop van tijd ruimen de medewerkers van het crematorium de bloemen op.

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?

Dat hoeft u niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Het crematorium bewaart de as in een askoker in de algemene nis. Deze ruimte is niet toegankelijk voor het publiek. Door deze wettelijke regel heeft u voldoende tijd om een goede keuze te maken. Na een maand kunt u over de as beschikken en er een bestemming aan geven.

Welke bestemming kan ik de as geven?

U kunt de as bewaren of verstrooien. Als u kiest voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium (urnenmuur) van het crematorium worden bijgezet. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. U mag de urn echter ook mee naar huis nemen en daar bewaren. Daarnaast kunt u een deel van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden. Kiest u voor het verstrooien van de as, dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal strooiveld bij het crematorium. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as.