5 tips die u helpen bij het kiezen van uitvaartmuziek

Muziek geeft een bepaalde sfeer, soms wekt het ook emotie op. Het geeft vaak een gevoel van herkenning en kan iets losmaken wat met gesproken woorden, beelden of rituelen niet altijd lukt. Tijdens het afscheid van een overleden dierbare versterkt muziek dat gevoel nog eens extra. Daarom is muziek ook een belangrijk onderdeel bij een uitvaart. Wel vinden nabestaanden het vaak lastig om de best passende muziek voor bij de uitvaart van hun overleden dierbare te vinden.

5 tips die u ondersteuning kunnen bieden bij uw keuze voor uitvaartmuziek.

1. Maak een keuze voor sfeer

Kiest u voor een traditionele afscheidsdienst, overheerst de verdrietige sfeer of gaat het om een uitvaart waarbij het leven wordt gevierd? De keuze voor het soort uitvaart en de sfeer die erbij hoort, helpt om in een bepaalde richting voor de muziek te denken. Ook de locatie kan daarbij een rol spelen. Vindt het afscheid bijvoorbeeld plaats in een uitvaartcentrum, in een kerk of in een café? Het is goed om  muziek aan te laten sluiten bij het geheel. Zo kan het laten horen van een gitaarsolo bij de ene uitvaart heel passend zijn, terwijl bij een ander afscheid juist natuurgeluiden goed aansluiten bij de sfeer. Ook kan een liedje dat uw dierbare vaak uit volle borst mee zong ervoor zorgen dat er direct een herkenbaar en warm gevoel bij de aanwezigen ontstaat. Als nabestaanden kiest u zelf welke sfeer u wilt laten overheersen.

2. Bepaal het aantal liedjes

Wanneer de genodigden binnenkomen bij een afscheidsplechtigheid, klinkt vaak muziek. Dit is meestal ook het geval wanneer ze de ruimte weer verlaten. Tussen de toespraken door kiezen nabestaanden vaak ook nog voor het laten horen van twee of drie nummers. Maar uiteraard hoeft het niet bij maximaal vijf nummers te blijven. Het is ook mogelijk om te kiezen voor meer liedjes. Bepaal vooraf goed op welke momenten u graag muziek wilt laten horen. Denk daarbij niet alleen aan de momenten tijdens de afscheidsplechtigheid, maar ook aan de mogelijkheid om een liedje op de begraafplaats te laten horen of tijdens de condoleance.

3. Kies voor wat past, niet wat hoort

Het is helemaal niet erg om te kiezen voor een ‘Avé Maria’, ‘My Way’, of ‘Mag ik dan bij jou?’. Het gaat erom dat de muziek past bij je gevoel tijdens de afscheidsdienst. Maar passen de traditionele nummers ook bij de overledene? Bekijk eens de Spotify-playlist van je overleden dierbare om daar achter te komen. Wie weet inspireert het om de juiste muziek te kiezen, zodat de sfeer van het afscheid past bij het leven van de overledene.

4. Denk eens aan livemuziek

De muziek die wordt gespeeld mag ook live ten gehore worden gebracht. Dit kan door te kiezen voor professionele musici, maar het is ook mogelijk om als naaste zelf een liveoptreden te verzorgen. Muziek gemaakt door iemand die dicht bij de overledene staat, geeft veel warmte en emotie. Maar ook voor degene die het verzorgt is het vaak fijn om dit nog voor hun dierbare te kunnen doen.

5. Stel een lijstje op

Wanneer aan alle punten is gedacht, is het verstandig om een lijst met uw muziekkeuzes op te stellen. U heeft dan concrete opties die u met de andere nabestaanden kunt bespreken. En wellicht hebben zij nog andere ideeën? Het is vooral belangrijk dat iedereen zich kan vinden in de uiteindelijke keuzes en dat zij, mede dankzij de muziek, goed afscheid kunnen nemen.

Uitvaartmuziek vooraf vastleggen

De muziekkeuze voor uw afscheid kunt u overlaten aan uw nabestaanden, maar het geeft ze rust als u bij leven al aangeeft welke muziek u graag tijdens uw afscheid wilt laten afspelen. Ook weet u zo zeker dat u een afscheid krijgt dat bij u past. Bij Monuta kunt u eenvoudig en kosteloos uw uitvaartwensen online vastleggen in Monuta Uitvaartwensen, ook als u ergens anders verzekerd bent.

Keuze uitvaartmuziek vastleggen

Vrijblijvende afspraak

U kunt ook altijd vrijblijvend een voorgesprek hebben met een Monuta uitvaartverzorger om uitvaartwensen te bespreken. Er is altijd een uitvaartverzorger in uw buurt die u graag helpt.

Afspraak met uitvaartverzorger