Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Uitvaart regelen

Uitvaart
regelen

Wilt u direct een uitvaart regelen?

Bel ons dan op het gratis telefoonnummer 0800 - 023 05 50 (24/7 bereikbaar) of zoek direct een uitvaartverzorger bij u in de buurt. 

Na het overlijden van een dierbare komt er veel op u af. In korte tijd moet u alles regelen voor de uitvaart, terwijl uw hoofd er niet naar staat. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag in deze moeilijke periode. We nemen u de zorg uit handen, zodat u rustig afscheid kunt nemen. U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op 0800 - 023 05 50. Wij staan voor u klaar, ook als u ergens anders of niet verzekerd bent.

Direct een
uitvaart regelen

U kunt al een uitvaart regelen in enkele stappen:

Stap 1.  Direct regelen bij een overlijden

Bel als eerste de huisarts. Bij een overlijden in het ziekenhuis of verpleeghuis wordt de arts automatisch geïnformeerd. De arts komt direct langs en stelt een verklaring van overlijden op. Bij een overlijden in het buitenland neemt u contact op met de alarmcentrale van de (reis)verzekering. Nadat u de huisarts gesproken heeft neemt u contact op met de uitvaartverzorger via het telefoonnummer 0800 - 023 05 50 (24 uur per dag bereikbaar). De uitvaartverzorger zal u helpen bij het regelen van alles rondom het afscheid.

Stap 2. Administratieve zaken die u kunt opzoeken

Nadat de uitvaart gemeld is en u contact heeft opgenomen de uitvaartverzorger kunt u alvast een aantal administratieve zaken uitzoeken. 

  • Is er een uitvaartverzekering? U kunt alvast de polis van de uitvaartverzekering klaarleggen. 
  • Zoek een geldig identiteitsbewijs of trouwboekje van de overledene
  • Is er een testament of wilsbeschikking? De uitvaartverzorger van Monuta kijkt na of er uitvaartwensen bij Monuta bekend zijn
  • Denk na over de kleding waarin de overledene opgebaard kan worden
  • Maak een adressenlijst aan voor het versturen van de rouwkaarten

 

Stap 3. Regel samen met de uitvaartverzorger de uitvaart

Na een melding van overlijden komt direct één van onze uitvaartverzorgers naar u toe voor het regelen van de uitvaart.  Tijdens dit gesprek maakt u kennis met elkaar en vertelt u meer over uw overleden dierbare. U bespreekt samen de wensen van de overleden dierbare en gaat dit stap voor stap regelen. 

Wat regelt
de uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta staat voor u klaar en zal u begeleiden en ontzorgen in alle stappen rondom het regelen van een uitvaart. Samen bespreekt u de wensen en mogelijkheden om een zo persoonlijk mogelijke uitvaart te regelen. Dit begint bij de keuze voor een begrafenis of crematie. Daarnaast bespreekt u de volgende onderdelen en mogelijkheden van een uitvaart:

  • Opbaring en laatste verzorging. Wilt u dat de overledene thuis opgebaard wordt of in het uitvaartcentrum?
  • Begraven of cremeren. Eén van de eerste keuzes die u maakt is die voor een begrafenis of crematie. 
  • Locatie en datum van de uitvaart. De uitvaart mag niet eerder dan 36 uur na overlijden en uiterlijk binnen 6 werkdagen geregeld worden.
  • Rouwkaarten versturen en rouwadvertentie opstellen. Samen met de uitvaartverzorger kiest u een rouwkaart. Als u dit wenst kunt u ook een rouwadvertentie laten plaatsen in een landelijke of lokale krant.
  • Uitvaartkist uitkiezen. De uitvaartverzorger helpt u bij het kiezen van een uitvaartkist. Er bestaan verschillende soorten kisten van verschillende materialen en kleuren.
  • Rouwvervoer. U kiest passend rouwvervoer voor het overbrengen van de overledene naar de locatie van de uitvaartdienst. 
  • Vormgeven van de uitvaartdienst. Samen met de uitvaartverzorger stelt u een mooie en persoonlijke afscheidsdienst samen. U maakt hierbij keuzes voor onder andere: bloemen, catering en muziek. U kunt er daarnaast voor kiezen om voor de afscheidsdienst een condoleance te houden en na de afscheidsdienst een samenzijn met bijvoorbeeld koffie en thee.
     

Een persoonlijk draaiboek

In het eerste gesprek met de uitvaartverzorger bespreekt u de wensen en keuzes voor het afscheid. De afspraken die u maakt met de uitvaartverzorger worden vastgelegd in een persoonlijk draaiboek. Dit geeft u stap voor stap inzicht in het verloop van de uitvaart. U ontvangt het draaiboek altijd binnen 24 uur na het eerste gesprek. Als er in de dagen daarna nog iets wijzigt past de uitvaartverzorger dit aan in uw draaiboek. 

Afbeelding
Uitvaart regelen - Monuta uitvaart

Checklist uitvaart
regelen?

Wilt u weten wat u direct kunt doen na het overlijden van uw dierbare? In de checklist uitvaart regelen hebben wij alles voor u op een rij gezet.

Een uitvaart bij
leven regelen

U kunt uw uitvaartwensen vastleggen, zodat uw nabestaanden straks niet met onverwachte vragen achterblijven. Het is ook mogelijk om samen met een uitvaartverzorger nu al vast te leggen hoe uw uitvaart er straks uit moet zien. U kunt vrijblijvend een afspraak maken met een uitvaartverzorger bij u in de buurt.

Voor elk budget
een uitvaart regelen

Monuta is er voor iedereen. Ook als u geen verzekering heeft of ergens anders bent verzekerd kunt u bij Monuta terecht. Onze uitvaartverzorgers denken met u mee. Voor elk budget kunnen zij een persoonlijke uitvaart regelen. Een uitvaart kost al gauw tussen de € 7.000 en € 11.000. U ontvangt een duidelijke begroting zodat u geen onverwachte kosten heeft. 

Veelgestelde vragen over het regelen van een uitvaart

Uitvaart regelen

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

In eerste instantie belt u dan de huisarts. Het maakt niet uit op welk tijdstip,  u kunt hem of haar altijd bellen. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Vervolgens kunt u de naaste familie op de hoogte stellen. Heeft u dat ook gedaan, dan belt u een uitvaartverzorger. Voor het melden van een sterfgeval is Monuta dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 0800 - 023 05 50 (gratis). In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart zoals u dat wilt.

Welke stappen moet ik volgen bij het regelen van een uitvaart?

In onze checklist bij het regelen van een uitvaart ziet u in één overzicht alle stappen voor het regelen van een uitvaart. 

Is er een checklist voor het regelen van een uitvaart?

In onze checklist bij het regelen van een uitvaart ziet u in één overzicht alle stappen voor het regelen van een uitvaart. 

Mag ik de overledene zelf de laatste verzorging geven?

Ja, u mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en aankleden. Samen met een aantal andere handelingen heet dit de laatste verzorging. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen maar toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. In bepaalde culturen is het heel gebruikelijk dat nabestaanden de overledene zelf de laatste verzorging geven.

Ik wil mijn lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Wat moet ik doen?

De wens om uw lichaam ter beschikking te stellen, moet u eerst vastleggen in een testament. Dit kunt u doen bij de notaris. Daarnaast is het belangrijk dat u een afspraak maakt met een wetenschappelijk instituut dat uw lichaam eventueel wil hebben. In dat geval is er geen begrafenis of crematie, maar een afscheidsdienst is natuurlijk wel mogelijk.

Het kan gebeuren dat er op het moment van overlijden geen behoefte is aan een lichaam. In dat geval wordt het lichaam alsnog begraven of gecremeerd.

Kan ik mijn uitvaart zelf regelen?

Het komt vaak voor dat nabestaanden niet weten of de overledene een begrafenis of crematie wilde. En dat is dan vaak niet de enige vraag die op dat moment naar boven komt. Daarom kan het handig zijn om uw uitvaart alvast zelf te regelen. Bij Monuta kan dit met Monuta Uitvaartwensen op deze site. Hiermee stelt u zelf uw uitvaart alvast samen en legt u uw wensen meteen vast.

U kunt uw wensen natuurlijk ook op papier vastleggen. Hiervoor hebben we het Monuta uitvaartwensformulier. Klik hier om een Monuta uitvaartwens-formulier aan te vragen. Uw wensen worden zorgvuldig bewaard bij Monuta. Als u overlijdt, kunnen uw nabestaanden en de uitvaartverzorger van Monuta direct bij uw wensen.

Kan ik de overledene ook thuis opbaren?

In de meeste gevallen kan de overledene thuis worden opgebaard. Een thuisopbaring geeft u de mogelijkheid om op uw eigen manier en in uw eigen tempo afscheid te nemen van de overledene. De uitvaartverzorger levert een koeling en eventueel andere materialen om de kamer sfeervol aan te kleden. Dagelijks komt er een uitvaartverzorger langs om te kijken of alles goed gaat. Condoleances kunnen zowel thuis als in het uitvaartcentrum in ontvangst worden genomen.

Keurmerk uitvaartzorg