Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Pieter blijft op de boot

Monuta
Blogs

Op deze pagina vindt u onze blogs van experts en onze uitvaartverzorgers. Met onze blogs willen wij u inspireren en meer vertellen over de mogelijkheden rondom een bijzonder afscheid.

Afbeelding
opbaren

Voor het eerst alleen

Uitvaartverzorger Sandra Tom van Monuta gaat bij meneer de Groot langs om samen met hem en zijn familie een mooi afscheid te regelen. Meneer de Groot is 98 jaar oud en heeft 76 jaar lief en leed met zijn vrouw gedeeld. Nu is hij voor het eerst alleen. 

Afbeelding
As uitstrooien

Ze wil dat we haar as uitstrooien

“Ik beloof haar dat ik haar naar Scheveningen breng en daar haar as uitstrooi. Ze weet inmiddels dat ze mij kan vertrouwen.” Uitvaartverzorger Jan Memelink vertelt over de bijzondere uitvaart van Ingrid. “Ik zal deze uitvaart niet snel vergeten.”

Afbeelding
Uitvaartverzorger

Met hart, handen en hoofd

Ons werk als uitvaartverzorger luistert nauw. In het proces van het organiseren van een afscheid zitten veel kritische punten. Momenten waarop je het afscheid voor de familie kunt maken of kunt breken. Dat vraagt van ons een continue scherpte, een kritisch oog voor detail en de nodige flexibiliteit. 

Afbeelding
Vrouw op de fiets door de stad

Wat maakt een uitvaart duur of goedkoop?

Geboortes, trouwerijen en uitvaarten kosten vaak veel geld. Dat is wat men zegt, maar is dit ook echt zo? Of hebben we zelf hier meer grip op dan we eigenlijk denken? Wij zochten uit wat een uitvaart duur of goedkoop maakt.

Afbeelding
blog

Het gaat om nu

We weten dat het leven eindig is. De meeste mensen weten alleen niet wanneer het einde komt.  Maar dat geldt niet voor Leonie. Leonie heeft kanker en ze heeft gehoord dat ze uitbehandeld is. Kwaliteit van leven is daarom nu voor haar extra belangrijk. Uitvaartverzorger Paul Beurskens vertelt meer over palliatieve zorg. 

Afbeelding
familie-fotoalbum

Wel of geen uitvaartverzekering

“Heb ik wel of geen uitvaartverzekering nodig?” Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Bijvoorbeeld bij het kopen van een eerste huis, gezinsuitbreiding of wanneer er iemand in de directe omgeving overlijdt. Een uitvaartverzekering is niet verplicht, zoals bijvoorbeeld de zorgverzekering, maar kan wel erg handig zijn om te hebben.

Afbeelding
Duurzame uitvaart

Zo zijn wij altijd een beetje bij mama

Marian bleef altijd positief en optimistisch, zag de mooie kant van het leven en genoot van iedere zonsopgang. Maar uiteindelijk moeten Reef en Bo veel te jong afscheid van hun moeder nemen. Uitvaartverzorger Guido Steennis vertelt waarom natuurbegraven zo goed bij dit gezin past.  

Afbeelding
rouwvervoer

De rol van bijzonder rouwvervoer

“Haar ogen stralen van de opwinding. Ze heeft nog nooit in zó’n lange en imposante auto gezeten. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Wat fijn dat ze even niet alleen maar het verdriet om haar heen voelt.” Uitvaartverzorger Arnoud van Unen vertelt over de rol van bijzonder rouwvervoer. “Een rouwauto is lang niet altijd meer de standaard zwarte auto met gordijntjes.”

Afbeelding
Arm om schouder

Maak rouwverlof voor iedereen toegankelijk

“We waren twee handen op één buik. En toen was hij er ineens niet meer. Wie verwacht dat je je vader nooit meer zal zien en niet meer kan zeggen wat je wilde?” Mirella verloor haar vader plotseling na een medische fout in het ziekenhuis. Haar werkgever toonde weinig begrip. Wettelijk is er niets geregeld. Iets wat moet veranderen, aldus Marrit van Exel. 

Afbeelding
een kleurrijke uitvaart

Een kleurrijke uitvaart

“Mara leefde haar leven om liefde te geven. Ze was een warme vrouw met een enorm groot hart. Eén ding is zeker: bij deze begrafenis past geen zwart.” Uitvaartverzorger André de Bruijn vertelt hoe hij een persoonlijke en kleurrijke uitvaart voor Mara mogelijk maakte. En hoe bloemen zoveel meer kunnen zijn dan een rouwboeket alleen.  

Afbeelding
familie-fotoalbum

6 tips: Vaderdag zonder je dierbare

Waar met Vaderdag de commercie zich nog voornamelijk richt op mensen die een vader hebben, ziet de realiteit er voor veel mensen anders uit. Vaderdag is geen feestdag meer als je je vader moet missen, als je kinderen hún vader moeten missen, als je graag vader had willen zijn of als Vaderdag je op een andere manier confronteert met een gemis.

Afbeelding
uitvaartmuziek

De kracht van uitvaartmuziek

“Zijn handen vliegen over de piano. Zijn lichaam beweegt mee met iedere aanslag. De sfeer in de aula is ontroerend en warm en de familie en vrienden zijn zichtbaar gegrepen door het moment. Wat kan muziek bij een uitvaart toch krachtig zijn, besef ik mij weer.” Uitvaartverzorger John Bres vertelt over de bijzondere rol die muziek bij een uitvaart kan spelen.

Afbeelding
Hand vasthouden

De zonnebloemen verbonden ons

Afgelopen maart, tijdens de piek van de eerste coronagolf, overleed de moeder van Ilse en Marieke. Hoe neem je afscheid als er zoveel niet kan en mag? Terugblik op een bijzondere uitvaart. “Goed afscheid nemen is wezenlijk voor het rouwproces.

Afbeelding
Rouwboeket

Net als prinses Diana

“Rond een uur of 12 krijg ik een telefoontje. ‘Mijn dochter is vermoord’, hoor ik een zwaar emotionele stem aan de andere kant van de lijn uitbrengen. Ik weet meteen om wie het gaat, want het nieuws over de tragische dood van Shelley is volop in de media. Uitvaartverzorger Jan Kruit vertelt over de uitvaart van Shelley.

Afbeelding
Meest gekozen Grafkist - Monuta

Niet bij elkaar, maar wel echt samen

“Wat kunnen we wél doen? Dat is nu de vraag.” Door de coronacrisis weten we inmiddels heel goed wat allemaal niet meer kan. Maar gelukkig zijn we met zijn allen heel flexibel, innovatief en inventief. En zetten we nieuwe mogelijkheden in waar mogelijk.

Afbeelding
Overleden baby

Yolanda verloor haar kindje tijdens de zwangerschap

Ook medewerkers bij Monuta maken ingrijpende verliezen mee. Yolanda verloor haar zoontje Sam tijdens de zwangerschap. In dit blog vertelt zij haar verhaal.

Afbeelding
Rouwboeket en rouwbloemen

"Dag lieve mam"

Gelukkig is catering na een afscheid inmiddels weer mogelijk, maar andere beperkingen blijven bestaan door de coronacrisis. Dus we kijken nu naar wat wél kan. En dat is gelukkig nog heel veel. De ‘drive through’-condoleance bijvoorbeeld

Afbeelding
plechtigheid op de begraafplaats

Een knuffel van juf Frida

Juf Frida werkt al bijna veertig jaar op een basisschool in Roden. Veel mensen uit het dorp kennen haar. Iedereen vindt haar een enthousiaste, vrolijke en gemotiveerde juf. De kinderen zijn gek op haar. Tijdens een werkoverleg wordt Frida onwel. 

Vrienden voor het leven

Een vraag die Monuta uitvaartverzorger Guido Steennis vaak van mensen krijgt: hoe hoort het eigenlijk? Wat kan er wel en niet bij een uitvaart? Ook de ernstig zieke Johan klopte met deze vraag bij Guido aan.

Koets als laatste wens

Marianne had nog een laatste wens: een mooi afscheid in een koets met paarden. Uitvaartverzorger Niels van Monuta heeft samen met haar familie de laatste wensen vertaald naar een mooi en bijzonder afscheid.

Rozen voor Eva

Meneer Huizer is ziek en weet dat zijn afscheid dichterbij komt. Zijn laatste wens is om nog iets bijzonders te doen voor zijn vrouw Eva. Een paar weken voor zijn overlijden bespreekt hij zijn laatste wensen met uitvaartverzorger Yvette van Dorp van Monuta

Mink wist precies wat hij wilde

De coronacrisis brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Ook voor uitvaartverzorgers. Maximaal 30 personen bij een dienst, alleen telefonisch contact met de uitvaartverzorger, 1,5 meter afstand tussen de gasten. Geen handen schudden, geen dranken en geen nazit. Dit is een greep uit de belangrijkste maatregelen.

Als het maar niet op een uitvaart lijkt

Shaiah en Robbie zijn onafscheidelijk. Een vrij jong stel. Artistiek, vrolijk. Ze staan midden in het leven. Maar helaas laat het leven Robbie in de steek. Hij weet dat hij niet lang meer heeft. Ze bellen uitvaartverzorger André de Bruijn. Met een goede reden. Hij vertelt over het bijzondere afscheid van Robbie.

Voor eeuwig met elkaar verbonden

Na het overlijden van zijn vrouw Anne, heeft Gerard maar één wens als hij komt te overlijden:  op zijn buik in de uitvaartkist, met zijn gezicht naar zijn vrouw toe. Een bijzondere wens,  die uitvaartverzorger Kees van Hoorntot dan toe niet eerder had gehoord.

Hier voel ik me thuis

Meneer Feeder is al langere tijd ziek. Hij weet dat hij niet lang meer heeft. Daarom denkt hij nu aan zijn vrouw. Het paar heeft vooral elkaar en hij wil zo graag dat het afscheid ‘gewoon goed’ is. Uitvaartverzorger Berendjan Endedijk vertelt over dit bijzondere afscheid. 

Zij wilde niet dat het allemaal op mijn schouders neer zou komen

Miranda was pas 35 toen zij vorig jaar na een lang ziekbed overleed. Haar man Arnold bleef achter met Bjorn (8) en Benthe (5). Een half jaar voor haar dood bespraken zij met Monuta de uitvaartwensen en hoe het afscheid financieel geregeld moest worden.

Dit past bij Theo

'Ella' zie ik op mijn telefoon oplichten. Ik neem op en het is even stil aan de andere kant van de lijn. Ik begrijp meteen dat het verkeerde boel is. "Theo is dood." Mijn hart zinkt in mijn schoenen. “Ella, ik kom eraan”, breng ik uit voordat een snik mijn stem breekt. Uitvaartverzorger Monique Maurik vertelt over het onvergetelijke afscheid van goede vriend Theo.

Nog een keer op de truck

Jenny was nog jong, veel te jong, als ze overlijdt na een ernstig ongeval. Ze laat haar man en hun zoontje van twee jaar achter. Uitvaartverzorger Erica Ubbink vertelt hoe zij samen met de familie een bijzonder en persoonlijk afscheid voor Jenny verzorgde. 

Een en al liefde

Monuta uitvaartverzorger Ellen Spierenburg verzorgt de uitvaart van een artistieke oudere vrouw uit Soest. Ze had maar één wens: een groene uitvaart zonder poespas. Vanuit haar Griekse woonplaats is haar dochter en enige kind overgekomen om de uitvaart met mij te verzorgen. Zij benadrukt de wens van haar moeder: “Het is echt belangrijk dat het afscheid past bij wie zij was.”

Pieter blijft op de boot

Een overlijden komt vrijwel altijd onverwacht. Monuta uitvaartverzorger Sandra Tom kwam thuis bij een gezin dat door emoties is overmand. Pieter (42) is plotseling overleden aan een hartstilstand. Zijn dochtertje van 10 heeft hem in de keuken gevonden. 

Weer thuis

“Eindelijk ben ik weer thuis, terug op de plek waar ik geboren ben.” De ernstige zieke Nikkie wil niets liever dan haar laatste dagen doorbrengen bij haar familie in Twente. De trotste Twentse is getrouwd met een Brabander en woont al tien jaar in het zuiden van het land. 

Eenvoudig maar waardig

Monuta uitvaartverzorger Guido Steennis wordt uitgenodigd door de familie van Rita wanneer zij op 78-jarige leeftijd overlijdt. Samen gaan zij kijken hoe ze ook met een klein budget een bijzonder afscheid kunnen vormgeven.