Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Wat kost een uitvaart

Wat kost
een uitvaart

Meer weten over de kosten van een uitvaart?

Onze uitvaartverzorgers vertellen u graag meer over de mogelijkheden en kosten van een uitvaart. Wilt u een vrijblijvend gesprek om uw wensen te bespreken en direct een begroting te ontvangen? 

Er zijn veel mogelijkheden om een uitvaart vorm te geven. Uitvaartkosten liggen al gauw tussen de € 6.500 en € 11.000. Deze zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wilt u de uitvaart sober houden met een besloten kring? Dan zullen de uitvaartkosten lager zijn, dan wanneer u een grote groep wilt uitnodigen. 


Verschil kosten begraven en cremeren

De keuze voor een begrafenis of crematie heeft invloed op de totale uitvaartkosten. Dit komt doordat de grafrechten per woonplaats verschillen. Bij een crematie zijn de verschillen minder groot. 

Begraven

Bij een begrafenis komen de volgende kosten kijken:

 • Grafrechten
 • Grafmonument

Een begrafenis kost al gauw tussen de € 8.500 en € 11.000. 

Lees meer over de kosten van een begrafenis.

Cremeren

Bij een crematie komen de volgende kosten kijken:

 • Asbestemming
 • Crematie kosten

Een crematie kost al gauw tussen de € 6.500 en € 9.000.  

Lees meer over de kosten van een crematie.

Afbeelding
Kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart

Naast de kosten voor begraven of cremeren heeft u te maken met andere kosten. Voor elke uitvaart zijn er basiskosten. U kunt hierbij denken aan de diensten van de uitvaartverzorger en de laatste verzorging van de overledene en de opbaring in een mortuarium, uitvaartcentrum of thuis. Vaak vindt bij een uitvaart ook een plechtigheid plaats. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Kiest u bijzonder rouwvervoer, een luxe kist of uitgebreide catering? Dan kunnen de kosten oplopen. In de Uitvaartkostenmeter maakt u eenvoudig een berekening van de uitvaartkosten. Voor elk budget kan Monuta een persoonlijke uitvaart verzorgen.

Basiskosten

 • Uitvaartverzorger
 • Laatste verzorging
 • Opbaren
 • RouwvervoerPlechtigheid

 • Uitvaartdienst
 • Rouwboeket
 • Rouwkaarten
 • Catering

 

Persoonlijke voorkeur

 • Eenvoudige kist
 • Rouwadvertentie in de krant
 • Volgauto's
 • Uitgebreide catering

 

Afbeelding
Kosten van een uitvaart

Financieel
mogelijk maken

Monuta helpt u ook om uw wensen financieel mogelijk te maken. Wilt u eenvoudig een bedrag opbouwen voor uw uitvaart? Wellicht is dan het Monuta Uitvaartfonds interessant voor u.  Met een uitvaartverzekering laat u uw nabestaanden niet met onverwachte uitvaartkosten achter. Bereken uw premie en sluit eenvoudig zelf online een verzekering af.

Bereken
Veelgestelde vragen over de kosten van een uitvaart

Kosten van een uitvaart

Wat kost een uitvaart?

Het is erg moeilijk om deze vraag te beantwoorden. De kosten van een uitvaart hangen namelijk sterk af van de uitvoering van de uitvaart. Kiest u voor een begrafenis of crematie? Welke kist wilt u? Biedt u de aanwezigen nog wat aan na de plechtigheid? Deze en veel andere vragen bepalen de kosten. Bovendien verschillen de graf- of crematiekosten per gemeente.

Wilt u weten wat de kosten van uw uitvaartwensen zijn? Met de uitvaartkostenmeter maakt u hier eenvoudig een berekening van. Meer informatie over onze verzekeringen vindt u hier

Wie betaalt de kosten van een uitvaart?

De kosten van de uitvaart zijn in eerste instantie voor rekening van de persoon die opdracht geeft voor de uitvaart. Hij of zij kan de kosten verhalen uit de nalatenschap. Dan komen ze dus voor rekening van de erfgenamen. In een testament of door de wet is vastgesteld wie de erfgenamen zijn. In het Centraal Testamenten Register staan alle namen van mensen die een testament hebben.

Wat is duurder? Een begrafenis of een crematie?

De kosten hangen sterk af van uw uitvaartwensen. Over het algemeen is cremeren goedkoper dan begraven. Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat u te maken krijgt met grafkosten. Deze verschillen per gemeente. Daarnaast komen er bij een begrafenis nog kosten bij voor een grafmonument.

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Wanneer iemand overlijdt, kijkt de uitvaartverzorger of er een uitvaartverzekering is. Hoe de uitkering bij een overlijden is geregeld, verschilt per uitvaartverzekering. Lees hier op welke manier de uitkering van een uitvaartverzekering bij Monuta is geregeld. Wanneer Monuta de uitvaart mag verzorgen, hoeft u geen papieren op te sturen om recht te hebben op de uitkering. Dit regelt de Monuta uitvaartverzorger voor u.

Wat gebeurt er als er na de uitvaart een bedrag overblijft na uitkering van de verzekering?

De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Als er na de uitvaart geld uit de verzekering overblijft, blijft dit voor uw nabestaanden bij Monuta staan. Dit bedrag kunnen nabestaanden uitsluitend gebruiken voor overige uitvaartkosten, zoals bijvoorbeeld een grafmonument, onderhoud of een assierraad. Deze uitvaartkosten worden ook op basis van facturen uitgekeerd totdat het bedrag van de verzekering volledig is besteed.

Een geldverzekering keert na het overlijden van de verzekerde het gehele verzekerde bedrag uit aan de begunstigde. De begunstigde kan zelf bepalen wat er met dit geld gebeurt. Hiermee worden vaak de kosten van de uitvaart betaald, maar dat hoeft niet. Wie de begunstigde is, staat vermeld op de polis.

Keurmerk uitvaartzorg