Uitvaartverzekering

Waarom een uitvaartverzekering?

Waarom een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en zijn vaak hoger dan verwacht. Niet iedereen heeft op het moment dat het zo ver is, voldoende geld om een uitvaart te kunnen betalen. Met een uitvaartverzekering kunt u uw nabestaanden deze zorg uit handen nemen. 

De voordelen van een uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering van Monuta kunt u zich verzekeren voor de kosten van uw uitvaart. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kiest u voor welk bedrag u zich wilt verzekeren en met welke verzekering.

 • Verzeker uw uitvaartkosten
  met een pakketverzekering of geldverzekering.
 • Direct duidelijkheid over acceptatie
  Ongeacht uw medische situatie op het moment van afsluiten.
 • De verzekering is tussentijds aanpasbaar aan uw persoonlijke wensen
  U kunt de soort verzekering en het verzekerd bedrag op ieder moment aanpassen aan uw wensen. 
 • Uw kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd
  Tot 18 jaar zijn uw kinderen bij Monuta gratis meeverzekerd op één van de uitvaartverzekeringen van de ouders. 

 • Direct online inzicht in uw verzekeringspolis
  In uw persoonlijke Mijn Monuta omgeving vindt u al uw gegevens direct online. 

 • Verkozen tot beste uitvaartverzekeraar
  Klanten verkiezen Monuta als beste uitvaartverzekeraar.

Monuta heeft voor iedereen een financiële oplossing die past. U kunt een uitvaartverzekering aanvragen tot uw 75ste jaar. Deze is eenvoudig online af te sluiten. Na deze leeftijd kunt u kiezen voor het Uitvaartfonds

Bereken uw premie

De kosten van een uitvaart

Een uitvaart kost in Nederland al gauw tussen de € 6.500 en € 11.000. De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw eigen wensen. Met de Uitvaartkostenmeter berekent u de kosten van een uitvaart naar uw wensen.

Bereken uw uitvaartkosten

Onze uitvaartverzekeringen

1. Dienstenpakket met extra geldbedrag

Samen met Monuta wordt de uitvaart persoonlijk en op maat geregeld. Monuta verzorgt als uitvaartverzorger uitvaarten binnen heel Nederland. De uitvaartkosten worden uit het dienstenpakket vergoed. Het extra geldbedrag kan door nabestaanden worden gebruikt voor bijvoorbeeld grafkosten, crematiekosten, bloemen of catering.

Wat wordt vergoed met het dienstenpakket?

2. Geldbedrag

Bij de geldverzekering verzekert u een bedrag. Dit bedrag keert Monuta uit aan uw nabestaanden. Vervolgens kunnen zij kiezen, hoe het bedrag wordt besteed. Ook bij een geldverzekering kan Monuta de uitvaart verzorgen. Uw nabestaanden ontvangen in dat geval maximaal 5% korting op de uitvaartnota.

Bekijk al onze uitvaartverzekeringen

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

Is er een minimum leeftijd en een maximum leeftijd voor een uitvaartverzekering?

Wanneer u zelf een uitvaartverzekering aanvraagt, is de minimale leeftijd achttien jaar. Wanneer u uw kinderen wilt verzekeren, is er geen minimum leeftijd. U kunt een verzekering afsluiten tot uw 75ste levensjaar. Maar ook als u ouder bent, kunt u bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. U kunt namelijk met het Monuta Uitvaartfonds een bedrag opbouwen voor uw uitvaart en u ontvangt een vaste rente over uw storting(en). Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Uitvaartverzorging N.V.

Kunnen mijn kinderen worden meeverzekerd?

Jazeker, u heeft hierbij twee mogelijkheden. U kunt kiezen voor de gratis kinderdekking of voor een betaalde polis. In beide gevallen dienen de kinderen wel op uw polis te staan. Wanneer u een nieuwe verzekering afsluit, kunt u uw kinderen meeverzekeren.

Is de uitvaartverzekering ook geschikt voor een uitvaart in het buitenland?

Ja, wanneer u wilt dat de uitvaart in het buitenland plaatsvindt, dan kunt u kiezen voor de Uitvaart Geld-verzekering. Uw nabestaanden krijgen dan een geldbedrag uitgekeerd waarmee zij de kosten van de uitvaart kunnen betalen. Een verzekering met een dienstenpakket is alleen geschikt voor het regelen van een uitvaart die in Nederland plaatsvindt.

Hebben jullie ook een uitvaartfonds?

Voor het eenvoudig opbouwen van een bedrag voor de uitvaart, bieden wij het Monuta Uitvaartfonds aan. U kunt eenmalig of vaker een bedrag in uw fonds storten en zo de uitvaart financieel mogelijk maken. Kijk hier voor meer informatie over het Monuta Uitvaartfonds.

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer u de uitvaartverzekering heeft aangevraagd, bent u direct vanaf ingangsdatum verzekerd. U kunt er zelf voor kiezen wanneer u de verzekering in laat gaan. Als u de verzekering online afsluit kan dit per direct tot 30 dagen na de aanvraag. Wilt u liever een ingangsdatum die verder in de toekomst ligt? Neem dan telefonisch contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. 

Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Na het afsluiten van een nieuwe verzekering heeft u na ontvangst van uw nieuwe polis 30 dagen bedenktijd. Wanneer u akkoord gaat met uw nieuwe verzekering dan hoeft u niets te doen. Wanneer u afziet van de aangevraagde polis, dan kunt u deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook van u wat de reden is van de annulering.

Wat houdt de medische acceptatie in?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Bij het afsluiten van een verzekering vragen we naar uw gezondheid en/of de gezondheid van de personen waarvoor u de verzekering afsluit. Uit uw antwoorden kan dan blijken dat er sprake is of is geweest van een ziekte, aandoening  of klachten waardoor het risico op vervroegd overlijden groter is.  

U vult online de antwoorden op de gezondheidsvragen in. Wij hebben de vragenlijst volledig gedigitaliseerd, waardoor het u slechts enkele minuten kost om de vragen te beantwoorden. Hierna hoort u direct of we u kunnen verzekeren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is als wij beslissen dat er voor u een hogere premie geldt, er een wachttijd is of dat we geen uitvaartverzekering afsluiten. Wij begrijpen dat dit vragen op kan roepen. Omdat elke situatie persoonlijk is, kunt u het beste contact met ons opnemen als u vragen heeft. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

U bent wettelijk verplicht de gezondheidsvragen naar waarheid in te vullen. Als u vragen onjuist beantwoord of gegevens verzwijgt, dan is het mogelijk dat wij bij uw overlijden niet of minder uitkeren. 

Hoe wordt er omgegaan met mijn medische gegevens als ik een verzekering aanvraag?

Voor het afsluiten van een uitvaartverzekering stellen wij u vragen over uw gezondheid. De medische gegevens die u aan ons verstrekt worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Alle medewerkers die betrokken zijn bij uw medische beoordeling hebben een geheimhoudingsplicht. Uw antwoorden worden in een apart systeem bewaard, waardoor alleen medewerkers met medische bevoegdheden deze kunnen inzien. Wanneer wij uw antwoorden niet meer nodig hebben, worden deze verwijderd.

Zijn er alternatieven wanneer ik medisch gezien geen uitvaartverzekering kan aanvragen?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Om u toch van dienst te zijn, kunt u in alle gevallen gebruik maken van het Monuta Uitvaartfonds. Hiermee bouwt u een geldbedrag op waarmee uw nabestaanden straks de kosten van uw uitvaart kunnen betalen. U ontvangt een vaste rente over uw storting(en). 

Waar vind ik de polisvoorwaarden?

Bij Monuta vinden wij het belangrijk dat u onze algemene voorwaarden goed begrijpt. U vindt hier een overzicht van alle polisvoorwaarden en andere belangrijke documenten, zoals het dienstverleningsdocument. Indien u hier vragen over heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat zijn distributiekosten?

Als u een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u per verzekerde eenmalig een bedrag aan distributiekosten. Dit bedrag wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Distributiekosten zijn kosten voor personeel en automatisering. Met dit bedrag zorgen wij er onder andere voor dat uw polis wordt opgemaakt en dat u deze op tijd ontvangt. De kosten worden verdeeld over de gehele looptijd van de verzekering. Wij noemen de premie altijd inclusief distributiekosten. In het dienstverleningsdocument vindt u meer informatie en de actuele distributiekosten.

Hoe lang moet ik premie betalen?

Wanneer u een uitvaartverzekering online afsluit, betaalt u tot uw 85ste jaar premie. U blijft dan levenslang verzekerd. Wilt u een andere looptijd? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92. Wij bespreken graag met u de mogelijkheden.

Wat zijn de mogelijkheden voor het betalen van mijn premie?

Wanneer u online een uitvaartverzekering heeft afgesloten, betaalt u maandelijks uw premie via een automatisch incasso. Er zijn ook andere mogelijkheden of termijnen waarop u uw premie kunt betalen. Zo kunt u via automatisch incasso ook per kwartaal of jaar betalen. Ook bieden wij u de mogelijkheid om per acceptgiro te betalen. Het is niet mogelijk om uw premie met contant geld te betalen. Om uw betalingswijze te veranderen of wanneer u vragen heeft, kunt u ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Hoe wijzig ik mijn rekeningnummer?

U kunt uw rekeningnummer gemakkelijk online wijzigen via onze website. U vindt hier het wijzigingsformulier waarmee u dit direct kunt regelen. U kunt ook telefonisch of per brief uw nieuwe rekeningnummer aan ons doorgeven. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92 of stuur een brief naar Monuta, Postbus 20, 7300 AA Apeldoorn. 

Hoe kan ik mijn uitvaartverzekering opzeggen?

Wanneer u uw uitvaartverzekering wilt stopzetten, heeft u twee mogelijkheden. U kunt uw verzekering afkopen of premievrij maken. Voor meer informatie hierover, kunt u op deze pagina kijken of kunt u ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Geldt er een opzegtermijn bij het opzeggen van mijn uitvaartverzekering?

U kunt uw uitvaartverzekering op elk gewenst moment stopzetten. Er geldt dus geen opzegtermijn. Tijdens de looptijd van uw verzekering bouwt u waarde op. Het stopzetten van uw verzekering kan gevolgen hebben voor de hoogte van de opgebouwde waarde. Laat u dus van te voren goed informeren als u uw uitvaartverzekering wilt stopzetten. U kunt telefonisch contact met ons opnemen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Wat kost een uitvaart?

Een uitvaart kost al gauw tussen de € 6500,- en € 11.000,-. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de soort uitvaart. Een crematie kost al gauw tussen de € 6500,- en € 9000,-. Een begrafenis tussen de € 8500,- en € 11.000,-. Daarnaast spelen persoonlijke wensen mee. Een luxe uitvaart is duurder dan een sobere uitvaart. Wilt u weten wat uw uitvaart gaat kosten? Vul dan de uitvaartkostenmeter in. Deze berekent voor u de kosten van een uitvaart naar uw wensen. 

Wordt de uitvaart door jullie geregeld?

Het hangt af van de verzekering die u heeft of Monuta ook de uitvaart verzorgt. Heeft u een uitvaartverzekering met een dienstenpakket bij Monuta? Dan verzorgen wij ook de uitvaart. Heeft u een geldverzekering? Dan kunnen uw nabestaanden zelf de uitvaartverzorger kiezen. Wanneer zij de uitvaart alsnog door Monuta laten uitvoeren, dan krijgen zij maximaal 5% korting op de uitvaartnota.  

Zijn de kosten voor een grafsteen onderdeel van het dienstenpakket van Monuta?

Nee, de kosten voor een grafsteen vallen niet onder het dienstenpakket van Monuta. Dit komt doordat het dienstenpakket zo is gemaakt dat het geschikt is voor zowel een crematie als een begrafenis. U kunt de kosten van een grafsteen wel betalen met het extra geldbedrag uit het dienstenpakket. Let er wel op dat de kosten van grafstenen erg uiteenlopen en uw extra geldbedrag genoeg is voor het grafmonument dat u wenst. 

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Dat ligt aan de soort verzekering. Bij een dienstenpakket verzorgt Monuta de uitvaart en keren wij geen geldbedrag uit. Na de melding van overlijden neemt een uitvaartverzorger van Monuta contact op met uw nabestaanden om de uitvaart te regelen. Bij een geldverzekering keren wij het verzekerde bedrag uit aan uw nabestaanden zodra wij de melding van overlijden hebben ontvangen. Wij hebben dan nog wel de akte van overlijden nodig en een kopie van de bankpas met het juiste rekeningnummer.

Hoe maak ik aanspraak op het extra geldbedrag uit het dienstenpakket?

Om aanspraak te maken op het extra geldbedrag hebben wij uitvaartnota’s nodig. Die vergoeden wij totdat het hele bedrag is opgemaakt. 

Onze voorwaarden

Bij Monuta vinden we het belangrijk dat u onze algemene voorwaarden goed begrijpt en indien u hierover vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen.

Bekijk alle belangrijke documenten op een rij

Contact

Bel ons gerust
Maandag t/m vrijdag van 8:00 - 21:00 uur

0800 - 022 22 92 Gratis

Bel mij terug
E-mail sturen

Zoek een verzekeringsadviseur bij u in de buurt

Zorgeloos verzekerd

Laat uw nabestaanden niet achter met onverwachte kosten en kies voor een uitvaartverzekering van Monuta. Met een uitvaartverzekering van Monuta kunt u veel zorg uit de handen van uw nabestaanden nemen, in een toch al moeilijke periode.

Monuta biedt verschillende uitvaartverzekeringen aan. In een overzicht laten wij u zien, welke uitvaartverzekeringen Monuta aanbiedt.  Bent u op zoek naar een begrafenisverzekering? Op deze pagina kunt u hier meer informatie over vinden.

Om te zien wat uw maandpremie gaat worden, kunt u deze direct berekenen. U kunt de uitvaartverzekering meteen aanvragen.

Bent u op zoek naar een andere mogelijkheid dan een verzekering om een uitvaart financieel mogelijk te maken? Wellicht is het Uitvaartfonds dan iets voor u.

Voor welk bedrag u zich wilt verzekeren, kan per persoon verschillen. Een uitvaart is persoonlijk en voor iedereen anders, de prijs is daarom ook voor iedereen anders. Wilt u weten wat uw uitvaart wensen kosten? Met de uitvaartkostenmeter kunt u eenvoudig een berekening maken van de kosten. 

Wilt u advies welke uitvaartverzekering het beste bij u past? Zoek hier een verzekeringsadviseur bij u in de buurt of bekijk onze veelgestelde vragen.
 Voor meer onafhankelijke informatie over financiële zaken kunt u terecht bij  Wijzeringeldzaken.nl.