Uitvaartverzekering

Uitvaartverzekeringen

De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en zijn vaak hoger dan verwacht. Niet iedereen heeft op het moment dat het zo ver is, voldoende geld om een uitvaart te kunnen betalen. Met een uitvaartverzekering kunt u uw nabestaanden deze zorg uit handen nemen.

Bereken uw premie


Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering bent u verzekerd voor de kosten van uw uitvaart. Bij overlijden krijgen nabestaanden diensten, producten of een geldbedrag uitgekeerd ten behoeve van de uitvaart. U voorkomt hiermee dat nabestaanden de financiële lasten van uw uitvaart moeten dragen.

Wanneer u een uitvaartverzekering afsluit, kiest u zelf welk bedrag u wilt verzekeren. U berekent door uw geboortedatum in te vullen de hoogte van de premie en kiest welke verzekering het best past bij uw persoonlijke wensen. Zo bent u verzekerd voor een passend afscheid.
 

Waarom een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaart lopen al gauw op en u wilt niet dat nabestaanden deze kosten moeten dragen. Daarom kunt u zich nu al voorbereiden op de financiële gevolgen van uw overlijden. Met een uitvaartverzekering weet u dat de kosten van uw uitvaart gedekt zijn. Hiermee neemt u nabestaanden, op het moment dat het zover is, zorgen uit handen.

Het is afhankelijk van uw financiële situatie of u een uitvaartverzekering ook echt nodig heeft. Wanneer u onvoldoende spaargeld heeft, biedt een uitvaartverzekering zekerheid voor nabestaanden. Maar ook wanneer u wel genoeg spaargeld heeft, kan een uitvaartverzekering interessant zijn. Met een uitvaartverzekering hoeven nabestaanden zich vaak niet meer druk te maken over de financiële afwikkeling van de uitvaartnota. 
 

Voordelen

  • Kinderen tot 18 jaar wél gratis meeverzekerd
  • Direct duidelijkheid over medische acceptatie
  • Verkozen tot beste uitvaartverzekeraar


Wat kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaart kost in Nederland al gauw tussen de € 6.500 en € 11.000. De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Als u een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u maandelijks een premie. De hoogte van de premie die u betaalt is onder andere afhankelijk van uw leeftijd en het verzekerde bedrag.

Uw persoonlijke wensen hebben invloed op de totale uitvaartkosten. Een begrafenis met uitgebreide afscheidsdienst kost meer dan een crematie in kleine kring. De Uitvaartkostenmeter van Monuta geeft u een indicatie van de kosten van een uitvaart naar uw persoonlijke wens.Hoe werkt een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering sluit u af voor de rest van uw leven. De verzekeraar keert diensten, producten of een geldbedrag uit bij overlijden. Anders dan bij een overlijdensrisicoverzekering wordt een uitvaartverzekering altijd uitgekeerd. Bij Monuta betaalt u tot 85 jaar een maandelijkse premie. Komt u eerder dan uw 85ste te overlijden, dan betaalt u tot het moment van overlijden premie. U kunt er ook voor kiezen om het premiebedrag van uw kapitaalverzekering in één keer te betalen via een koopsom uitvaartverzekering.


Keuze tussen twee verzekeringen

Monuta biedt twee soorten uitvaartverzekeringen aan: een kapitaal uitvaartverzekering en een natura uitvaartverzekering.
 

  1. Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering verzekert u een geldbedrag. Bij overlijden krijgen nabestaanden dit bedrag uitgekeerd om uw uitvaart te betalen. Een kapitaalverzekering wordt daarom ook wel een geldverzekering genoemd. Met een kapitaalverzekering kan Monuta natuurlijk ook uw uitvaart verzorgen. Nabestaanden ontvangen dan maximaal 5% korting op de uitvaartnota.

Lees meer
 

  1. Naturaverzekering

Een naturaverzekering bestaat uit een pakket van producten en diensten en een extra geldbedrag. Met het pakket worden standaard diensten en producten voor de uitvaart vergoed, zoals de persoonlijke begeleiding door een uitvaartverzorger van Monuta, de uitvaartkist en rouwkaarten. Het geldbedrag kan door nabestaanden worden gebruikt voor bijvoorbeeld graf- of crematiekosten, bloemen en catering. De hoogte van het extra geldbedrag bepaalt u zelf bij het afsluiten van de uitvaartverzekering.

Lees meer
 

U kunt een uitvaartverzekering aanvragen tot uw 75ste jaar. Wanneer u na deze leeftijd nog een regeling wilt treffen voor uw uitvaart, kunt u kiezen voor het Uitvaartfonds. Hiermee reserveert u geld voor uw uitvaart. Het gestorte bedrag bouwt langzaam op door een kleine rente. Wanneer u komt te overlijden kunnen nabestaanden de kosten van uw uitvaart bij het Uitvaartfonds declareren. Zo heeft Monuta voor iedereen een financiële oplossing die past.
 

Garantie van kwaliteit – Klantenvertellen


Uitvaartverzekering tussentijds aanpasbaar

Wanneer u een uitvaartverzekering bij Monuta afsluit, betaalt u tot uw 85ste levensjaar premie. Vaak een lange periode, waarbij er een hoop kan veranderen in uw leven. Daarom zijn wij bij Monuta flexibel en kunt u tijdens de looptijd van uw verzekering altijd bij ons terecht voor wijzigingen. Bijvoorbeeld wanneer uw gezin uitbreidt of wanneer uw uitvaartwensen veranderen.

Bereken premie

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

Is er een minimum leeftijd en een maximum leeftijd voor een uitvaartverzekering?

Wanneer u zelf een uitvaartverzekering aanvraagt, is de minimale leeftijd achttien jaar. Wanneer u uw kinderen wilt verzekeren, is er geen minimum leeftijd. U kunt een verzekering afsluiten tot uw 75ste levensjaar. Maar ook als u ouder bent, kunt u bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. U kunt namelijk met het Monuta Uitvaartfonds een bedrag opbouwen voor uw uitvaart en u ontvangt een vaste rente over uw storting(en). Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Uitvaartverzorging N.V.

Kunnen mijn kinderen worden meeverzekerd?

Jazeker, u heeft hierbij twee mogelijkheden. U kunt kiezen voor de gratis kinderdekking of voor een betaalde polis. In beide gevallen dienen de kinderen wel op uw polis te staan. Wanneer u een nieuwe verzekering afsluit, kunt u uw kinderen meeverzekeren.

Is de uitvaartverzekering ook geschikt voor een uitvaart in het buitenland?

Ja, wanneer u wilt dat de uitvaart in het buitenland plaatsvindt, dan kunt u kiezen voor de Uitvaart Geld-verzekering. Uw nabestaanden krijgen dan een geldbedrag uitgekeerd waarmee zij de kosten van de uitvaart kunnen betalen. Een verzekering met een dienstenpakket is alleen geschikt voor het regelen van een uitvaart die in Nederland plaatsvindt.

Hebben jullie ook een uitvaartfonds?

Voor het eenvoudig opbouwen van een bedrag voor de uitvaart, bieden wij het Monuta Uitvaartfonds aan. U kunt eenmalig of vaker een bedrag in uw fonds storten en zo de uitvaart financieel mogelijk maken. Kijk hier voor meer informatie over het Monuta Uitvaartfonds.

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer u de uitvaartverzekering heeft aangevraagd, bent u direct vanaf ingangsdatum verzekerd. U kunt er zelf voor kiezen wanneer u de verzekering in laat gaan. Als u de verzekering online afsluit kan dit per direct tot 30 dagen na de aanvraag. Wilt u liever een ingangsdatum die verder in de toekomst ligt? Neem dan telefonisch contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. 

Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Na het afsluiten van een nieuwe verzekering heeft u na ontvangst van uw nieuwe polis 30 dagen bedenktijd. Wanneer u akkoord gaat met uw nieuwe verzekering dan hoeft u niets te doen. Wanneer u afziet van de aangevraagde polis, dan kunt u deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook van u wat de reden is van de annulering.

Wat houdt de medische acceptatie in?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Bij het afsluiten van een verzekering vragen we naar uw gezondheid en/of de gezondheid van de personen waarvoor u de verzekering afsluit. Uit uw antwoorden kan dan blijken dat er sprake is of is geweest van een ziekte, aandoening  of klachten waardoor het risico op vervroegd overlijden groter is.  

U vult online de antwoorden op de gezondheidsvragen in. Wij hebben de vragenlijst volledig gedigitaliseerd, waardoor het u slechts enkele minuten kost om de vragen te beantwoorden. Hierna hoort u direct of we u kunnen verzekeren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is als wij beslissen dat er voor u een hogere premie geldt, er een wachttijd is of dat we geen uitvaartverzekering afsluiten. Wij begrijpen dat dit vragen op kan roepen. Omdat elke situatie persoonlijk is, kunt u het beste contact met ons opnemen als u vragen heeft. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

U bent wettelijk verplicht de gezondheidsvragen naar waarheid in te vullen. Als u vragen onjuist beantwoord of gegevens verzwijgt, dan is het mogelijk dat wij bij uw overlijden niet of minder uitkeren. 

Hoe wordt er omgegaan met mijn medische gegevens als ik een verzekering aanvraag?

Voor het afsluiten van een uitvaartverzekering stellen wij u vragen over uw gezondheid. De medische gegevens die u aan ons verstrekt worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Alle medewerkers die betrokken zijn bij uw medische beoordeling hebben een geheimhoudingsplicht. Uw antwoorden worden in een apart systeem bewaard, waardoor alleen medewerkers met medische bevoegdheden deze kunnen inzien. Wanneer wij uw antwoorden niet meer nodig hebben, worden deze verwijderd.

Zijn er alternatieven wanneer ik medisch gezien geen uitvaartverzekering kan aanvragen?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Om u toch van dienst te zijn, kunt u in alle gevallen gebruik maken van het Monuta Uitvaartfonds. Hiermee bouwt u een geldbedrag op waarmee uw nabestaanden straks de kosten van uw uitvaart kunnen betalen. U ontvangt een vaste rente over uw storting(en). 

Waar vind ik de polisvoorwaarden?

Bij Monuta vinden wij het belangrijk dat u onze algemene voorwaarden goed begrijpt. U vindt hier een overzicht van alle polisvoorwaarden en andere belangrijke documenten, zoals het dienstverleningsdocument. Indien u hier vragen over heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat zijn distributiekosten?

Als u een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u per verzekerde eenmalig een bedrag aan distributiekosten. Dit bedrag wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld. Distributiekosten zijn kosten voor personeel en automatisering. Met dit bedrag zorgen wij er onder andere voor dat uw polis wordt opgemaakt en dat u deze op tijd ontvangt. De kosten worden verdeeld over de gehele looptijd van de verzekering. Wij noemen de premie altijd inclusief distributiekosten. In het dienstverleningsdocument vindt u meer informatie en de actuele distributiekosten.

Hoe lang moet ik premie betalen?

Wanneer u een uitvaartverzekering online afsluit, betaalt u tot uw 85ste jaar premie. U blijft dan levenslang verzekerd. Wilt u een andere looptijd? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92. Wij bespreken graag met u de mogelijkheden.

Wat zijn de mogelijkheden voor het betalen van mijn premie?

Wanneer u online een uitvaartverzekering heeft afgesloten, betaalt u maandelijks uw premie via een automatisch incasso. Er zijn ook andere mogelijkheden of termijnen waarop u uw premie kunt betalen. Zo kunt u via automatisch incasso ook per kwartaal of jaar betalen. Ook bieden wij u de mogelijkheid om per acceptgiro te betalen. Het is niet mogelijk om uw premie met contant geld te betalen. Om uw betalingswijze te veranderen of wanneer u vragen heeft, kunt u ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Hoe wijzig ik mijn rekeningnummer?

U kunt uw rekeningnummer gemakkelijk online wijzigen via uw Mijn Monuta account. U kunt ook telefonisch of per brief uw nieuwe rekeningnummer aan ons doorgeven. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92 of stuur een brief naar Monuta, Postbus 20, 7300 AA Apeldoorn. 

Hoe kan ik mijn uitvaartverzekering opzeggen?

Wanneer u uw uitvaartverzekering wilt stopzetten, heeft u twee mogelijkheden. U kunt uw verzekering afkopen of premievrij maken. Voor meer informatie hierover, kunt u op deze pagina kijken of kunt u ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Geldt er een opzegtermijn bij het opzeggen van mijn uitvaartverzekering?

U kunt uw uitvaartverzekering op elk gewenst moment stopzetten. Er geldt dus geen opzegtermijn. Tijdens de looptijd van uw verzekering bouwt u waarde op. Het stopzetten van uw verzekering kan gevolgen hebben voor de hoogte van de opgebouwde waarde. Laat u dus van te voren goed informeren als u uw uitvaartverzekering wilt stopzetten. U kunt telefonisch contact met ons opnemen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Wat kost een uitvaart?

Een uitvaart kost al gauw tussen de € 6500,- en € 11.000,-. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de soort uitvaart. Een crematie kost al gauw tussen de € 6500,- en € 9000,-. Een begrafenis tussen de € 8500,- en € 11.000,-. Daarnaast spelen persoonlijke wensen mee. Een luxe uitvaart is duurder dan een sobere uitvaart. Wilt u weten wat uw uitvaart gaat kosten? Vul dan de uitvaartkostenmeter in. Deze berekent voor u de kosten van een uitvaart naar uw wensen. 

Wordt de uitvaart door jullie geregeld?

Het hangt af van de verzekering die u heeft of Monuta ook de uitvaart verzorgt. Heeft u een uitvaartverzekering met een dienstenpakket bij Monuta? Dan verzorgen wij ook de uitvaart. Heeft u een geldverzekering? Dan kunnen uw nabestaanden zelf de uitvaartverzorger kiezen. Wanneer zij de uitvaart alsnog door Monuta laten uitvoeren, dan krijgen zij maximaal 5% korting op de uitvaartnota.  

Zijn de kosten voor een grafsteen onderdeel van het dienstenpakket van Monuta?

Nee, de kosten voor een grafsteen vallen niet onder het dienstenpakket van Monuta. Dit komt doordat het dienstenpakket zo is gemaakt dat het geschikt is voor zowel een crematie als een begrafenis. U kunt de kosten van een grafsteen wel betalen met het extra geldbedrag uit het dienstenpakket. Let er wel op dat de kosten van grafstenen erg uiteenlopen en uw extra geldbedrag genoeg is voor het grafmonument dat u wenst. 

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Dat ligt aan de soort verzekering. Bij een dienstenpakket verzorgt Monuta de uitvaart en keren wij geen geldbedrag uit. Na de melding van overlijden neemt een uitvaartverzorger van Monuta contact op met uw nabestaanden om de uitvaart te regelen. Bij een geldverzekering keren wij het verzekerde bedrag uit aan uw nabestaanden zodra wij de melding van overlijden hebben ontvangen. Wij hebben dan nog wel de akte van overlijden nodig en een kopie van de bankpas met het juiste rekeningnummer.

Hoe maak ik aanspraak op het extra geldbedrag uit het dienstenpakket?

Om aanspraak te maken op het extra geldbedrag hebben wij uitvaartnota’s nodig. Die vergoeden wij totdat het hele bedrag is opgemaakt. 

Zorgeloos verzekerd

Laat uw nabestaanden niet achter met onverwachte kosten en kies voor een uitvaartverzekering van Monuta. Met een uitvaartverzekering van Monuta kunt u veel zorg uit de handen van uw nabestaanden nemen, in een toch al moeilijke periode.

Monuta biedt verschillende uitvaartverzekeringen aan. In een overzicht laten wij u zien, welke uitvaartverzekeringen Monuta aanbiedt.  Bent u op zoek naar een begrafenisverzekering? Op deze pagina kunt u hier meer informatie over vinden.

Om te zien wat uw maandpremie gaat worden, kunt u deze direct berekenen. U kunt de uitvaartverzekering meteen aanvragen.

Bent u op zoek naar een andere mogelijkheid dan een verzekering om een uitvaart financieel mogelijk te maken? Wellicht is het Uitvaartfonds dan iets voor u.

Voor welk bedrag u zich wilt verzekeren, kan per persoon verschillen. Een uitvaart is persoonlijk en voor iedereen anders, de prijs is daarom ook voor iedereen anders. Wilt u weten wat uw uitvaart wensen kosten? Met de uitvaartkostenmeter kunt u eenvoudig een berekening maken van de kosten. 

Wilt u advies welke uitvaartverzekering het beste bij u past? Zoek hier een verzekeringsadviseur bij u in de buurt of bekijk onze veelgestelde vragen.
 Voor meer onafhankelijke informatie over financiële zaken kunt u terecht bij  Wijzeringeldzaken.nl.