Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Header-kist-naar-begraafplaats

Begrafenisverzekering

Bereken uw premie

Vul uw geboortedatum in om uw premie te berekenen.

 

Met een begrafenisverzekering neemt u nabestaanden financiële zorg uit handen. De kosten van een begrafenis lopen snel op en zijn vaak hoger dan verwacht. Niet iedereen heeft op het moment dat het zover is, voldoende geld om een begrafenis te kunnen betalen. Een begrafenisverzekering biedt de oplossing voor de kosten van een uitvaart.  Daarom sluit ruim 70% van de Nederlands zo'n verzekering af. 

Wat is een
begrafenisverzekering?

Met een begrafenisverzekering bent u verzekerd voor de kosten van uw uitvaart. Een begrafenisverzekering wordt ook wel een uitvaartverzekering genoemd. Hiermee regelt u uw uitvaart zoals u dat wilt en hoeven nabestaanden niet met onverwachte kosten achter te blijven.

Een begrafenisverzekering van Monuta bestaat uit twee onderdelen. Een vrij te besteden bedrag waarmee u al uw uitvaartwensen mogelijk maakt en de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger. Met deze verzekering van Monuta kunt u later kiezen voor zowel begraven als cremeren. Wanneer uw wens voor begraven in de loop der jaren verandert, dan hoeft u dus geen andere verzekering af te sluiten.

Afbeelding
plechtigheid op de begraafplaats

Wat kost een
begrafenisverzekering?

De kosten van een begrafenisverzekering van afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere uw leeftijd en de hoogte van het verzekerde bedrag speelt een rol in het bepalen van de premie. Bent u 30 jaar en sluit u een verzekering af van € 9.000? Dan betaalt u ongeveer € 9 premie per maand. Hoe jonger u een verzekering afsluit, hoe lager de maandelijkse premie.

De kosten van een begrafenis liggen ongeveer tussen de € 9.000 en € 11.500. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wanneer uw voorkeur uitgaat naar een uitgebreide afscheidsdienst, dan kost dit meer dan bijvoorbeeld een afscheid in kleine kring. De kosten voor een begrafenis zijn over het algemeen hoger dan de kosten voor een crematie. Dit komt onder andere door de prijs van een graf en eventuele dragers van de uitvaartkist.  

Grafkosten verschillen per gemeente

Houd er bij het afsluiten van een begrafenisverzekering rekening mee dat grafkosten worden betaald uit het vrij besteedbare bedrag. De kosten verschillen per begraafplaats in Nederland. Bekijk de grafkostenmeter om te weten wat een begraafplaats bij u in de buurt kost.

Kosten begrafenis naar wens inschatten

Wilt u, voor u een verzekering afsluit, weten wat een begrafenis naar uw wens ongeveer kost? Met de uitvaartkostenmeter krijgt u in een aantal korte stappen een goede schatting van uw uitvaartkosten.

Waarom een
begrafenisverzekering?

U kunt zich nu al voorbereiden op de financiële gevolgen van uw overlijden. De kosten van een begrafenis lopen al gauw op en u wil nabestaanden niet achterlaten met deze kosten. Met een begrafenisverzekering neemt u uw nabestaanden deze zorgen uit handen en weet u zeker dat de kosten van uw begrafenis gedekt zijn. 

Of u een begrafenisverzekering nodig heeft is afhankelijk van uw financiële situatie. Als u onvoldoende spaargeld heeft om een begrafenis te betalen, biedt een uitvaartverzekering zekerheid voor nabestaanden. Maar ook als u wel genoeg spaargeld heeft, kan een uitvaartverzekering interessant zijn. Op deze manier kunt u uw eigen wensen alvast vastleggen en hoeven nabestaanden zich geen zorgen te maken over de financiële afwikkeling van de uitvaartnota.

Soorten
begrafenisverzekeringen

De drie meest voorkomende begrafenisverzekeringen zijn:

  • Natura begrafenisverzekering – er is een pakket aan producten en diensten verzekerd. Uw nabestaanden kunnen kiezen uit een de opties van de verzekeraar om uw uitvaart vorm te geven.
  • Kapitaal begrafenisverzekering – er is een geldbedrag verzekerd dat uw nabestaanden uitgekeerd krijgen als u overlijdt. Hierdoor is er meer vrijheid voor nabestaanden om te bepalen waar ze het geld voor de uitvaart aan uitgeven.
  • Combinatie begrafenisverzekering – er zijn zowel producten en/of diensten verzekerd als een geldbedrag.

De begrafenisverzekering van Monuta is een combinatie verzekering. De diensten van de Monuta uitvaartverzorger vallen onder het natura-gedeelte en het vrij te besteden bedrag valt onder het kapitaalgedeelte. Hierdoor behouden nabestaanden de vrijheid voor persoonlijke keuzes, maar wordt de begrafenis altijd goed geregeld door een uitvaartverzorger.

Afbeelding
Meest gekozen Grafkist - Monuta

Waar bestaat de Monuta
begrafenisverzekering uit?

Een begrafenisverzekering van Monuta, ook wel uitvaartverzekering, bestaat uit twee onderdelen: een vrij te besteden bedrag en de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger.

Vrij te besteden bedrag

Uw nabestaanden kunnen het vrij te besteden bedrag gebruiken om de begrafenis volgens uw persoonlijke wensen samen te stellen. U of uw nabestaanden kunnen zelf kiezen waar zij het bedrag aan uitgeven. Denk hierbij aan de kosten voor de begrafenis, het grafmonument, de kist, de catering of het rouwvervoer. De hoogte van het vrij te besteden bedrag kunt u zelf kiezen.

Uitvaartverzorger

Er staat altijd een uitvaartverzorger van Monuta voor u klaar. Vóór overlijden kunt u met de uitvaartverzorger uw wensen al doornemen. Na uw overlijden zal de uitvaartverzorger uw nabestaanden bijstaan met het regelen van de begrafenis en het informeren over alle mogelijkheden.

Voordelen van
een begrafenisverzekering

  • Uitvaartkosten gedekt
  • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
  • Direct duidelijkheid over (medische) acceptatie
  • Gratis uw uitvaartwensen vastleggen
  • Verzekering tussentijds aanpasbaar

Uitkeren van een
begrafenisverzekering

Na de melding van overlijden neemt een uitvaartverzorger van Monuta contact op met uw nabestaanden om de uitvaart te regelen. De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Zolang een Monuta uitvaartverzorger de uitvaart regelt hoeft u hier zelf niets voor te doen. De uitvaartverzorger neemt u dit uit handen. Meer informatie over het uitkeren van uw verzekering vindt u op de pagina over het uitkeren van de verzekering.

Begrafenisverzekering
afsluiten

Wilt u een begrafenisverzekering afsluiten? Vul uw geboortedatum in en bereken uw premie. 

Bereken
Keurmerk uitvaartzorg
Veelgestelde vragen over de Begrafenisverzekering

FAQ verzekeringen / begrafenisverzekering

Zijn mijn kinderen gratis meeverzekerd?

U kunt uw kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekeren op uw eigen polis bij Monuta. U kunt de gegevens van uw zoon of dochter doorgeven via Mijn Monuta. Als u de gegevens heeft doorgegeven is uw zoon of dochter direct tot 18-jarige leeftijd verzekerd. Op moment van overlijden van het kind moet de looptijd van de polis van de ouders minstens drie maanden zijn. 

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer u de uitvaartverzekering heeft aangevraagd, bent u direct vanaf ingangsdatum en na de betaling van de eerste premie verzekerd. Als u de verzekering online afsluit, dan gaat de verzekering zo snel mogelijk in. 

Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een begrafenisverzekering?

Na het afsluiten van een nieuwe verzekering heeft u, na ontvangst van uw nieuwe polis, 30 dagen bedenktijd. Wanneer u akkoord gaat met uw nieuwe verzekering dan hoeft u niets te doen. Wanneer u afziet van de aangevraagde polis, dan kunt u deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook van u wat de reden is van de annulering.

Kan ik ook kiezen voor cremeren wanneer ik een begrafenisverzekering afsluit?

De begrafenisverzekering van Monuta wordt ook wel een uitvaartverzekering genoemd. Met deze verzekering kunt u later kiezen voor zowel begraven als cremeren. Wanneer uw wens voor begraven in de loop der jaren verandert, dan hoeft u dus geen andere verzekering af te sluiten.

Is er een minimum en maximum leeftijd voor een begrafenisverzekering?

De minimale leeftijd om een begrafenisverzekering af te sluiten is 18 jaar. Kinderen kunnen gratis worden meeverzekerd op de polis van hun ouders via Mijn Monuta. U kunt een verzekering afsluiten tot uw 75ste levensjaar. Ook als u ouder bent, kunt u  bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. Met het Monuta Uitvaartfonds bouwt u een bedrag op voor uw uitvaart. Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Voorzieningsfonds B.V.

Wat houdt de medische acceptatie in?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Bij het afsluiten van een verzekering vragen we naar uw gezondheid en/of de gezondheid van de personen waarvoor u de verzekering afsluit. Uit uw antwoorden kan dan blijken dat er sprake is of is geweest van een ziekte, aandoening of klachten waardoor het risico op vervroegd overlijden groter is. 
U vult online de antwoorden op de gezondheidsvragen in. Wij hebben de vragenlijst volledig gedigitaliseerd, waardoor het u slechts enkele minuten kost om de vragen te beantwoorden. Hierna hoort u direct of we u kunnen verzekeren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is als wij beslissen dat er voor u een hogere premie geldt of dat we geen uitvaartverzekering afsluiten.

Wij begrijpen dat dit vragen kan oproepen. Omdat elke situatie anders is, kunt u het beste contact met ons opnemen als u vragen heeft. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

U bent wettelijk verplicht de gezondheidsvragen naar waarheid in te vullen. Als u vragen onjuist beantwoordt of gegevens verzwijgt, dan is het mogelijk dat wij bij uw overlijden niet of minder uitkeren of de verzekering opzeggen.

Monuta
Uitvaartfonds

Wilt of kunt u zich niet verzekeren voor uw begrafenis, dan kunt u er ook voor kiezen om geld opzij te zetten in het Monuta Uitvaartfonds. Hiermee stort u één of meerdere keren een bedrag dat uitsluitend wordt gebruikt voor de uitvaart. Ook als u 75 jaar of ouder bent en geen uitvaartverzekering kunt afsluiten, kunt u gebruik maken van het Monuta Uitvaartfonds.