Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Duurzame uitvaart - Monuta groene uitvaart

Duurzame
uitvaart

Meer informatie groene uitvaart

Wilt u meer weten over een duurzame en milieuvriendelijke uitvaart? Neemt u dan gerust contact met ons op. Het is ook mogelijk uw wensen direct op te slaan in Monuta Uitvaartwensen. 

Voor steeds meer Nederlanders is duurzaamheid een belangrijk thema. Bij een uitvaart zijn hiervoor allerlei mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld de rouwstoet, drukwerk, grafstenen en uitvaartkisten. Duurzaamheid kunt u ook heel tastbaar maken, bijvoorbeeld met het planten van een boom om een nieuw bos te laten ontstaan. Of met een donatie voor het beheer van de natuur voor toekomstige generaties.

Wat is een
duurzame uitvaart?

Een uitvaart bestaat uit verschillende onderdelen. Het is mogelijk om deze verschillende onderdelen duurzaam te maken. Van een ecologische kist tot duurzame processen. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn belangrijke onderwerpen bij Monuta. Zo worden in steeds meer van onze crematoria de oude, gasgestookte ovens vervangen door elektrische crematieovens. Om het hogere elektraverbruik te compenseren worden er tegelijkertijd een flink aantal zonnepanelen op het dak van het crematorium geplaatst. Ook op de kantoren van Monuta is er volop aandacht voor duurzaamheid, bijvoorbeeld in de vorm van het terugdringen van het energieverbruik en gebruik van plastic.

Daarnaast is Monuta lid van de landelijke stichting GreenLeave. Greenleave is een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die voorwaarden hebben opgesteld om te bepalen of een keuze past bij een duurzame uitvaart.

Tips voor een
duurzame uitvaart

Hieronder geven wij u een aantal voorbeelden en tips voor een duurzame en groene uitvaart.

Afbeelding
Groene uitvaartkist

Groene
uitvaartkisten

U heeft nu veel meer keuzemogelijkheden dan vroeger. Toch kiezen veel mensen nog voor een traditionele houten of spaanplaten kist. De productie van een traditionele spaanplaten uitvaartkist is niet erg goed voor het milieu. Bij het kappen van bomen, het drogen van hout en het vervoer over grote afstanden komen ook veel milieubelastende stoffen vrij. U kunt ook kiezen voor een groene uitvaartkist. Bijvoorbeeld een kist met FSC-keurmerk, gemaakt van hout afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Voor elke kist plant Staatsbosbeheer een boom terug in een Nederlands bos. De nabestaanden ontvangen daarvan een certificaat als bewijs. Daarnaast krijgt Staatsbosbeheer voor elke geleverde groene uitvaartkist een bedrag van € 50 voor het beheer van de natuur. Of kies voor een van de vele alternatieven, zoals een lijkwade, draagbaar of een kist gemaakt van mycelium.

Afbeelding
Duurzame uitvaart - Monuta

Bloemen van
dit seizoen

Voor veel mensen spelen bloemen rondom een overlijden een belangrijke rol. Ze zijn een symbool voor liefde, troost en medeleven. Veel bloemen zijn seizoensgebonden en daarom niet altijd leverbaar in Nederland. En het is erg belastend voor het milieu om ze te importeren. Vaak zitten deze geïmporteerde bloemen ook vol bestrijdingsmiddelen. Pluk daarom bijvoorbeeld bloemen uit eigen tuin. Of kies voor een van de vele Nederlandse, biologisch geteelde, seizoensbloemen. Als u bloemen besteld bij een bloemist kunt u kiezen voor een duurzame bloemist  van Barometer Duurzame Bloemist of de Duurzame Bloemisten Groep.

Afbeelding
Natuurlijke materialen - Duurzame uitvaart Monuta

Kleding van
natuurlijke materialen

Voor de kleding van de overledene geldt dat natuurlijke producten een duurzamere keuze zijn. Hierbij valt te denken aan linnen, wol of hennep. Stoffen van synthetische materialen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar vergaan ook minder goed. Op natuurbegraafplaatsen is het gebruik van synthetische kleding voor de overledene daarom niet toegestaan.

Sieraden en grafgiften

Sieraden of een bril kunnen bij het opbaren gedragen worden maar het is beter voor het milieu om deze niet mee te geven in de kist. U kunt de sieraden bewaren als dierbare herinnering. Of u kunt deze om laten vormen of smelten tot nieuwe sieraden. Een bril kunt u doneren aan het goede doel zodat deze hergebruikt kan worden. Bloemen, foto's en houten voorwerpen kunt u wel meegeven in de kist. 

Afbeelding
Duurzaam rouwvervoer

Duurzaam
rouwvervoer

Het vervoer van de nabestaanden en genodigden is bij een uitvaart de grootste aanslag op het milieu, zo blijkt uit onderzoek. Daarom zijn er steeds meer alternatieven voor de traditionele rouwauto. U kunt denken aan een uitvaartbus voor zowel de overledene als de nabestaanden. Voor het vervoer op korte afstand zijn de loopkoets en de uitvaartfiets zeer geschikt. Ook kunt u kiezen voor een crematorium of begraafplaats in de buurt, zodat belangstellenden te voet of op de fiets naar de uitvaart kunnen komen.

Afbeelding
Duurzaam grafmonument - groene uitvaart

Duurzaam
grafmonument

Na de begrafenis markeren we de laatste rustplek van de overledene met een grafmonument van natuursteen. Het winnen van natuursteen buiten Europa is echter in opspraak geraakt. De arbeidsomstandigheden blijken namelijk zeer slecht te zijn. En door het vervoer per vrachtschip is er vaak sprake van een forse CO2-uitstoot. Er zijn duurzame alternatieven beschikbaar, zoals een natuurlijke markering in de vorm van een boompje of bloemen. Ook kunt u kiezen voor een monument van duurzaam geproduceerd hout.

Hergebruik van grafsteen

Wilt u toch graag een monument van natuursteen laten plaatsen, dan is het mogelijk om een bestaand monument te hergebruiken. Professionals slijpen dan een dun laagje van de steen af. Daarna kunnen zij er een nieuwe tekst opzetten.

Afbeelding
Begraven in de natuur

Natuurbegraven op
de natuurbegraafplaats

Een andere vorm van duurzaam begraven is op een natuurbegraafplaats.Natuurbegraafplaatsen maken kosten om het gebied te onderhouden. Door een natuurgraf te kopen, draagt u dus bij aan het in stand houden van een natuurgebied. Een natuurgraf gaat langzaam op in de natuur, u hoeft geen grafmonument te kopen en te onderhouden. 

Afbeelding
Duurzame urn

Duurzame
urnen

Er bestaan veel verschillende urnen waaronder duurzame urnen. Een duurzame urn is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal zodat ze goed opgaan in de natuur. Een voorbeeld van zo'n urn is een urn gemaakt van hout, gerecycled karton, zout, klei of plantenextracten.  Urnen van deze materialen zijn niet belastend voor de natuur en dragen hiermee bij aan een duurzame toekomst. 

Een andere vorm van een duurzame urn is een zee- of waterurn. Dit zijn urnen die oplosbaar zijn in water en kunnen gebruikt worden bij het te water laten van een urn op zee of in een rivier. 

Afbeelding
Mogelijkheden opbaren - Monuta

Duurzaam
opbaren

Bij het opbaren wordt het lichaam gekoeld door een koelelement (bij opbaren op bed of in een kist) of in de koelruimte van het uitvaartcentrum.  Deze koelaparatuur verbruikt energie. Thuis opbaren met een koelement kost ongeveer drie keer zoveel energie als het verblijf in de koelruimte van een uitvaartcentrum. U kunt daarom overwegen om ervoor te kiezen het aantal dagen tussen het opbaren en de uitvaart korter te houden. Hierdoor kunt u energie besparen.

Er zijn tegenwoordig ook duurzame alternatieven voor het gebruik van een koelinstallatie. Zo is het ook mogelijk om gebruik te maken van graszoden. Bij deze methode worden graszoden onder het bed of de kist geplaatst. Door de graszoden tweemaal daags te besprenkelen met water ontstaat er een actief verdampingsproces. Dit houdt de temperatuur in de kamer koeler. Na de uitvaart kunnen de graszoden hergebruikt worden en teruggeplaatst in de tuin. 

Afbeelding
Catering uitvaart voorbeeld

Duurzame
catering

Ook bij de catering kunt u op diverse manieren kiezen voor duurzame mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een lokale leverancier die gebruik maakt van streekproducten en producten uit het seizoen. Hierdoor weet u zeker dat de producten geen lang transport hebben. Het is ook mogelijk te kiezen voor producten met een ecologisch keurmerk.  Daarnaast is het aan te raden geen gebruik te maken van wegwerp artikelen zoals servetten en plastic bestek. 

Afbeelding
Mogelijkheden bij een uitvaart

Rouwdrukwerk
duurzame keuzes

Bij het regelen van de uitvaart wordt vaak gekozen voor een rouwkaart als schriftelijke kennisgeving naar dierbaren en vrienden om hen op de hoogte te stellen van het overlijden. U kunt ervoor kiezen de rouwkaarten te laten drukken en versturen per post. Het is ook mogelijk de rouwkaarten digitaal te versturen. Door het digitaal versturen scheelt dit papier en hoeven de kaarten niet vervoerd te worden per post. 

Als u toch kiest voor een geprinte kaart dan kunt u er op letten dat deze gedrukt worden bij een drukkerij die het drukproces zo duurzaam mogelijk inricht. Hierbij kunt u denken aan het gebruik van gerecycled papier, ongebleekt papier, een zuinige printer en milieuvriendelijke inkt. 

Afbeelding
Levende baar

Duurzame
baar

Naast duurzaam opbaren, kun je ook tijdens de uitvaart vervoerd worden op een duurzame baar. Monuta is leverancier van het Loop ForestBed™. Het Loop ForestBed™ is 100% natuurlijk en gemaakt van lokale paddenstoelen en geupcyclede hennepvezels.  Het geheel is 100% biologisch afbreekbaar. Hoe uniek de materiaaleigenschappen van het Loop ForestBed™ ook zijn, de ervaring met het gebruik van deze drager voor een begrafenis is vergelijkbaar met die van conventionele dragers. 

Deze baar is gecertificeerd voor traditionele begrafenissen, natuurlijke begrafenissen en crematies. Het materiaal van de Loop ForestBed™ is hydrofoob en daarom geschikt voor een wake op een mobiele mortuariumkoelkast of voor een begrafenis in de regen.  De baar kan worden gedragen met de zes jute handvatten die aan de drager zijn bevestigd.  Tijdens het begraven kan de baar worden neergelaten met een mechanisch liftsysteem, maar ook met touwen. 

Blog over een
duurzame uitvaart

Uitvaartverzorger Guido vertelt over de uitvaart van Marian. Voor haar en haar familie is duurzaamheid belangrijk en ook in het afscheid willen ze dit graag toepassen. Guido vertelt meer over deze bijzondere uitvaart op een natuurbegraafplaats. 

Lees blog

Veelgestelde vraag over een duurzame uitvaart

Veelgestelde vragen duurzame uitvaart

Wat is een duurzame uitvaart?

Voor steeds meer Nederlanders is duurzaamheid een belangrijk thema. Bij een uitvaart zijn hiervoor allerlei mogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld de rouwstoet, drukwerk, grafstenen en uitvaartkisten. Duurzaamheid kunt u ook heel tastbaar maken, bijvoorbeeld met het planten van een boom om een nieuw bos te laten ontstaan. Of met een donatie voor het beheer van de natuur voor toekomstige generaties.

Waarom is Monuta lid van Greenleave?

Wij zijn sinds onze oprichting in 1923 sterk maatschappelijk betrokken geweest. Onze missie is niet voor niets ‘voor iedereen een afscheid met een goed gevoel’. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat nabestaanden hun verlies en verdriet goed verwerken. Voor de nabestaanden zelf, en voor hun familie, vrienden en collega’s. Voor de hele maatschappij. Wij vinden dat onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nog verder gaat dan dat. We zetten ons ook in om zo min mogelijk het milieu te belasten. Wij willen zo duurzaam mogelijk zijn. Daarom zijn we lid van Greenleave. Bekijk onze duurzame kernprincipes.

Keurmerk uitvaartzorg