5 tips voor persoonlijke uitvaartmuziek

Muziek tijdens een afscheidsdienst maakt een uitvaart persoonlijk. Vaak worden de favoriete nummers van de overledene gedraaid of juist een nummer met een bijzondere herinnering. Soms kan het lastig zijn om de juiste muziek te vinden. Daarom geven we je vijf tips voor het kiezen van persoonlijke uitvaartmuziek. 

Haal herinneringen op

Bedenk welke mooie momenten je samen hebt gedeeld en welke muziek je daaraan helpt herinneren. Misschien is er een bepaald nummer dat jullie beiden heel erg mooi vonden of heb je er een bijzondere herinnering aan, omdat het bijvoorbeeld ook op de bruiloft werd gedraaid. Door een moment opnieuw te beleven of te luisteren naar de lievelingsmuziek van jouw overleden dierbare, ben je weer even dicht bij degene die je mist. 

Ga de muziekcollectie na van de overledene

Misschien weet je niet direct welke muziek je uit moet kiezen. Wat kan helpen is om de afspeellijsten op Spotify te bekijken of de cd-collectie van de overledene na te gaan om erachter te komen wat de favoriete muziek was. Maak een lijstje met nummers die je mooi vindt en bespreek ze met de andere nabestaanden. Over het algemeen kiezen mensen minimaal vier nummers voor tijdens een uitvaart. Eén nummer aan het begin van de dienst, twee nummers tijdens de plechtigheid en één nummer wanneer iedereen de ruimte verlaat. 

Laat je niet leiden door het genre van de muziek

Hoewel Nederlanders nog steeds erg traditioneel zijn in hun keuze voor muziek bij een afscheid en Avé Maria al jaren op nummer één staat in de Monuta Uitvaartmuziek Top 10 , is het ook belangrijk dat de muziek past bij hoe iemand was. Als de overledene een echte heavy metal liefhebber was of bekend stond om zijn of haar passie voor dancemuziek, dan kun je natuurlijk ook een nummer kiezen uit dat genre. Wanneer je hierbij de keuze uitlegt aan de overige gasten, zal niemand er raar van opkijken.  

Denk eens aan livemuziek

Vaak wordt er bij een uitvaart alleen aan gedacht om mooie muzieknummers via audio apparatuur af te spelen. Maar er is veel meer mogelijk rondom uitvaartmuziek. Speelde muziek altijd al een grote rol in het leven van de overledene omdat hij of zij in een koor zong of ken je iemand uit jouw omgeving die kan zingen of een muziekinstrument bespeelt? Dan kan je hem of haar ook vragen om dit live te laten horen. Monuta kan uiteraard ook zorgen voor live muziek als dit de wens is. Denk bijvoorbeeld aan een koor, orkest of pianist.    

Bespreek met elkaar welke muziek je graag wil horen op je eigen uitvaart 

Muziek is een onderwerp waarover je vaak makkelijk met elkaar in gesprek gaat over de uitvaart. Ook als het gaat om jouw eigen afscheid. Door erover te praten weet de ander wat jij mooi vindt en jij wat hij of zij mooi vindt. Je kunt jouw muziekwensen ook alvast vrijblijvend vastleggen in Monuta uitvaartwensen. Op die manier laat je jouw nabestaanden niet met onbeantwoorde vragen achter. Is jouw muziekkeuze veranderd? Dan pas je dat eenvoudig weer aan. 

Wensen vastleggen