Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Keuzes bij het regelen van een uitvaart

Tegenwoordig is deze verdeling ongeveer 60 % voor een crematie en 40 % voor een begrafenis. Eén van de eerste en belangrijkste keuzes na het overlijden, is de vraag of de overleden dierbare wordt begraven of gecremeerd. Maar wat zijn de mogelijkheden bij een begrafenis of crematie? We zetten ze voor u op een rijtje.

Begraven

 • Veel nabestaanden vinden het fijn dat er een graf is om naar toe te gaan. Een plek om naar toe te gaan en uw overleden dierbare in alle rust te gedenken.
 • Wilt u de kosten voor een begrafenis laag houden, dan is een algemeen graf een optie. Meerdere personen liggen dan in één graf. De begraafplaats wijst de plek toe en nadat de overledene is bijgezet (op volgorde van overlijden), mag een algemeen graf meestal na tien jaar worden geruimd.
 • Een particulier graf kan bij leven al worden uitgekozen en gereserveerd. Vaak kan er één of meerdere personen in een particulier graf worden begraven. De grafrechten worden afgekocht voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld tien, twintig of dertig jaar. Daarna kan dit worden verlengd. 
 • Begraven is over het algemeen duurder dan cremeren. Dit komt omdat er grafrechten betaald moet worden en er vaak voor een grafmonument gekozen wordt. De grafrechten zijn per gemeente verschillend. Met de grafkostenmeter kunt u eenvoudig opzoeken hoe hoog de kosten zijn in uw gemeente.
 • Wanneer uw wens is om begraven te worden, maar nabestaanden niet wil belasten met grafrechten, is een natuurgraf een alternatief.  Bij een natuurbegrafenis bestaan de kosten uit grafrechten en begraafkosten. Soms zijn er onderhoudskosten maar een grafmonument is er niet. Op veel natuurbegraafplaatsen geldt eeuwig grafrust. 

Cremeren

 • Vroeger werd er nog wel eens voor een begrafenis gekozen omdat nabestaanden dan een plek hadden om naar toe te gaan. Tegenwoordig is er steeds meer mogelijk. Ook bij een crematie zijn er verschillende mogelijkheden voor een herdenkingsplek.
 • De as kan op speciale plek worden uitgestrooid. Denk aan een plek waar u en uw overleden dierbare fijne herinneringen aan hadden.
 • De as kan bewaard worden in een urn. Er zijn urnen in verschillende vormen, kleuren, maten en materiaalsoorten. De Uitvaartwinkel laat een uitgebreid assortiment zien van gedenkartikelen.  
 • (Een deel van) de as kan bewaard worden in een as sieraad. Zo is u uw overleden dierbare altijd dichtbij.
 • Een urn kan in een columbarium worden bewaard. Dit is een urnenmuur met nissen waarin een urn kan worden geplaatst. Een nis kan vaak voor een bepaalde periode worden gehuurd en verlengd en meestal is er plek voor één of twee urnen in een nis.
 • Een urnengraf is een optie wanneer u kiest voor een crematie, maar wel uw wens is dat de nabestaanden een gedenkplek hebben om naar toe te gaan. Denk aan een plek in een urnentuin of urnenkelder. Zelfs bijzetting in een bestaand graf is mogelijk.
 • Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis. Dit heeft vaak te maken met de grafkosten. Deze verschillen per gemeente. 

Vooraf goed geregeld

Heeft u een duidelijke wens voor begraven of cremeren, of mogen uw nabestaanden dat bepalen? In beide gevallen is het goed om uw wensen met elkaar te bespreken en vooraf vast te leggen. Zo blijven uw nabestaanden niet met onverwachte vragen achter. In een vrijblijvend gesprek kan de uitvaartverzorger van Monuta helpen om uw uitvaartwensen en de kosten in kaart te brengen. Uitvaartwensen kunt u ook eenvoudig en kosteloos vastleggen via Monuta Uitvaartwens.

Leg gratis uw uitvaartwensen vast