Haar laatste wens

Medewerkers van Monuta  vertellen over de dingen die zij meemaken in hun bijzondere werkomgeving. Vandaag is Marie-José Dohmen aan het woord, uitvaartverzorger bij Monuta Universele in Hoensbroek.

Het duurde lang voordat er open werd gedaan. Even twijfelde ik of ik bij het juiste huis stond. De deur ging open er stond een jonge maar zieke vrouw voor mij. Mevrouw Peeters belde me op om haar uitvaartwensen te bespreken.

Goed geregeld

Mevrouw Peeters vertelde hoe ze in het leven stond. Vier jaar geleden is haar man overleden en sinds kort wist ze dat ze ongeneeslijk ziek was. “Ik weet niet hoeveel tijd me nog gegeven is, maar ik wil alles goed geregeld hebben. Vooral voor mijn kinderen. Zij moeten het straks regelen en ik wil niet dat ze met vragen achterblijven”, zei ze zacht. Het werd een emotioneel gesprek.

Van begin tot eind

Ze besloot zelf de locaties te bekijken voordat we het op papier zetten. De keuzes voor het crematorium, de plek waar de afscheidsdienst plaats moest vinden en in welk restaurant de koffietafel gehouden werd. Voor de rouwkaart koos ze een mooie foto en gedicht. In de korte tijd die mevrouw nog had, bespraken we de uitvaart van begin tot eind. 

Zoals ze had gewild

De volgende dag werd mevrouw Peeters opgenomen in het hospice en niet lang daarna overleed ze. Haar afscheid was prachtig, precies zoals ze zelf had gewild en vooraf kenbaar had gemaakt. Doordat we haar afscheid samen zorgvuldig hebben voorbereid, heb ik haar leren kennen en ontstond er een band. Het was daarom onvermijdelijk dat haar afscheid mij raakte.

Vooraf bespreken

Een afscheid is niet iets waar we dagelijks over nadenken. We stellen de gedachte aan een overlijden graag zo ver mogelijk uit, tot dit moment dichterbij komt. Toch ontkomen we er soms niet aan om eerder dan gepland hierover na te denken. Daarom kan het rust geven om uitvaartwensen van te voren al te bespreken.  

Wat is een voorgesprek?

Bij een voorgesprek kom ik als uitvaartverzorger langs om uitvaartwensen te bespreken en te vertellen over de mogelijkheden rondom een afscheid. Na een overlijden moeten er in korte tijd veel keuzes worden gemaakt. Denk aan de keuze voor een begrafenis of crematie tot aan de keuze voor de bloemen, muziek en kist. 

Voorgesprek aanvragen

Rust en zekerheid

Het vooraf bespreken van uitvaartwensen geeft zekerheid dat het afscheid past bij hoe iemand was en in het leven stond. Maar het geeft ook een duidelijk overzicht van de kosten. Het vastleggen van uitvaartwensen kan natuurlijk ook als iemand volop in het leven staat en het afscheid alvast goed geregeld wil hebben. Het geeft een gevoel van rust als alles tijdig is vastgelegd. Het is natuurlijk altijd mogelijk om wensen later aan te passen. Uitvaartwensen online vastleggen kan ook via uitvaartwensen.nl

Uitvaartwensen vastleggen