Wat te doen bij overlijden?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

Huisarts bellen
Het eerste wat er moet gebeuren na een overlijden thuis, is de huisarts bellen. De huisarts stelt vervolgens een verklaring van overlijden op. Wanneer een overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum plaatsvindt, zal het personeel een arts inschakelen.

Uitvaartverzorger inschakelen
Onze uitvaartverzorger helpt u graag bij het regelen van de uitvaart. Samen met u zorgt de uitvaartverzorger voor een afscheid dat past bij de wensen van uw overleden dierbare en de andere nabestaanden. Er is altijd een uitvaartverzorger van Monuta bij u in de buurt om alle wensen mee te bespreken.

Bekijk of er een uitvaartverzekering is
Kijk of u gegevens van een uitvaartverzekering kunt vinden. Ook de uitvaartverzorger kan u hierbij helpen. Goed om te weten: Monuta kan altijd de uitvaart van uw overleden dierbare verzorgen. Ook als hij of zij niet of ergens anders verzekerd was.

Wat zijn de uitvaartwensen?
De uitvaartverzorger van Monuta kijkt eenvoudig voor u na of uw overleden dierbare uitvaartwensen kenbaar heeft gemaakt. U kunt zelf nakijken of er een testament, wilsbeschikking of een donorcodicil is.

Rouwkaarten versturen
Om anderen op de hoogte te stellen van het overlijden, kan een rouwkaart verstuurd worden. Het is belangrijk de rouwkaart zo snel mogelijk na het overlijden te versturen. De uitvaartverzorger kan u uiteraard helpen bij het verzorgen van de tekst op de rouwkaart en het versturen van de kaarten.

Akte van overlijden
U heeft een akte van overlijden nodig om veel praktische zaken te regelen. Denk hierbij aan het opzeggen van abonnementen en contracten. U ontvangt de akte van overlijden van de uitvaartverzorger. Maak altijd kopieën van de akte en zorg dat u zelf de originele behoudt.

Nog meer praktische zaken
Nadat de eerste stappen zijn genomen wanneer uw dierbare is overleden, moeten er nog een aantal andere zaken worden geregeld. In onze checklist leest u wat u nog meer kunt doen en wat Monuta voor u kan regelen. U kunt de checklist ook downloaden. 

Checklist uitvaart regelen