5 manieren om te besparen op grafkosten

Vergelijken van grafkosten is niet het eerste waar u aan denkt wanneer een dierbare overleden is. Toch kan dit de moeite waard zijn. De grafkosten en onderhoudskosten voor een graf verschillen sterk per gemeente. Daarover kunt u alles lezen in het grafkostenonderzoek van Monuta. Ook hebben we een aantal bespaartips voor u op een rij gezet.

Kerkelijke begraafplaatsen goedkoper

Het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste begraafplaats in Nederland is groot. Namelijk € 6.408,-. Nederland kent meerdere soorten begraafplaatsen; gemeentelijke, bijzondere en kerkelijke. Kerkelijke begraafplaatsen zijn vaak goedkoper, omdat vrijwilligers van de kerk zorgen voor het onderhoud. In de grafkostenmeter kunt u de kosten in uw woonplaats opzoeken.

Grafsteen is herbruikbaar

Het grafmonument is een grote kostenpost. Op het gebied van grafstenen kan er tegenwoordig veel. Zo zijn er verschillende vormen, materialen en teksten mogelijk om het graf van uw overleden dierbare te markeren. Wist u dat u kunt besparen door een grafsteen opnieuw te gebruiken?

Algemeen graf kan voordeliger zijn

Een algemeen graf is vaak goedkoper dan een particulier graf of eigen graf. Een algemeen graf wordt meestal na 10 jaar geruimd. Deze periode kan vaak niet worden verlengd. Bij een algemeen graf zijn er niet veel mogelijkheden voor het plaatsen van een grafsteen. Ook kunnen er vaak beperkt bloemen en planten worden geplaatst. Voor een algemeen graf betaalt u geen grafrecht. U betaalt alleen de kosten van het begraven zelf. Een particulier graf, ook wel eigen graf of familiegraf genoemd, kan voor één of meerdere personen worden gehuurd. De huurperiode is meestal 20 jaar.

Voordelen van natuurbegraven

Op een natuurbegraafplaats mag vaak geen grafsteen worden geplaatst. Elk graf gaat namelijk op in de natuur en meestal is er meestal sprake van eeuwige grafrust. U kunt soms duizenden euro’s besparen op het niet hoeven aanschaffen van een grafmonument, onderhoud en kosten voor het verlengen van de grafrechten. Daarnaast is de gedachte hierachter natuurlijk ook erg mooi; het lichaam van een overleden dierbare wordt weer terug geschonken aan de natuur.

Bespaar op onderhoudskosten

Ervaring leert dat ongeveer vier onderhoudsmomenten per jaar voldoende zijn om het graf er verzorgd te laten uitzien. U kunt dit uitbesteden, maar om kosten te besparen kunt u dit natuurlijk ook zelf doen.

Ook grafplanten hebben verzorging nodig, het is dus verstandig om te bedenken of u regelmatig het graf kunt bezoeken. Is dit niet het geval dan kunt u planten uitkiezen die weinig verzorging nodig hebben." – Begraafplaatsmedewerker Rustoord

Meer informatie

Wilt u meer weten over begraven? Wij denken graag met u mee, ook over de kosten. Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.