Dag vlinder

“Guido, we hebben je hulp nodig.” Het blijft even stil aan de andere kant van de lijn. Ook al is het een tijd geleden, ik hoor meteen dat het Stephanie is. Het klinkt niet goed. “Onze zoon Tim is overleden.”

Ik ken Stephanie van vroeger. We waren lid van dezelfde vereniging en het is jaren geleden dat ik haar voor het laatst sprak. Ook al ben ik uitvaartverzorger, ik weet deze keer niet goed wat ik moet zeggen als ik de ziekenhuiskamer inloop. Ik zou hier dolgelukkige, kersverse ouders moeten aantreffen. Tim is veel te vroeg geboren en door alle complicaties heeft hij maar heel kort op deze wereld mogen zijn. 

Met iedereen kennismaken

“We willen graag dat iedereen nog kennis kan maken met Tim”, vertellen Stephanie en Gijs. Ze zien er verslagen uit. Ik leg mijn hand op haar schouder. “Natuurlijk kan dat”, antwoord ik zacht. Ze wilden niet zozeer afscheid nemen van Tim, maar net zoals iedere nieuwe ouders hun prachtige zoon voorstellen aan hun naasten. Tim mocht mee naar huis. Op zijn kamertje deden we samen zijn eerste kleertjes aan. “Kijk”, fluistert Stephanie. Tranen rollen over haar wangen. Ze wijst naar een vlinder op het raam. En dat terwijl het hartje winter is. 

Vertrouwde omgeving

Tijdens de condoleance staat er een mooi badstoffen mandje in de woonkamer omringd met knuffels, bloemen en kaarsjes. Ondanks het intense verdriet, vinden de ouders het fijn om afscheid te kunnen nemen in hun vertrouwde omgeving. Gijs loopt naar mij toe. “Het is precies zoals wij het willen, Guido. Dank je wel.”

Een laatste teken

Op de dag van de uitvaart is het koud maar de zon schijnt volop. De crematie vindt plaats met alleen de naaste familie. We luisteren naar lieve liedjes en ik lees een gedichtje voor over vlinders. Het doet ons denken aan het moment op de kamer van Tim. Omdat Stephanie en Gijs het te zwaar vinden, gaat oma met mij mee om Tim te begeleiden naar de crematieruimte. Bij terugkomst laten we samen ballonnen op. Op het moment dat de laatste ballon de lucht in gaat vliegt er weer een vlinder voorbij. Allen zijn we even stil en kijken hoe de vlinder zijn weg weer vervolgt. 

Iedereen neemt afscheid op zijn eigen manier. Voor iedereen is er een passend afscheid. Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via 0546 – 81 42 89 of kijk verder op mijn site.