De uitvaart van toen en nu

Tegenwoordig helpen nabestaanden de uitvaartverzorger met de invulling van een persoonlijk afscheid na het overlijden van een dierbare. Een belangrijke taak van een uitvaartverzorger is nabestaanden begeleiden bij de keuzes rondom het afscheid en om praktische zaken uit handen te nemen. Dit is niet altijd zo geweest. Het beroep van uitvaartverzorger gaat terug naar de tijd waarin de buren van een overledene de uitvaart regelden. In goede en in slechte tijden stonden ze voor elkaar klaar. 

Burenplicht

De klok in het dorp wordt geluid. Op dat moment weet iedereen in de hechte gemeenschap wat hem of haar te doen staat. Een dorpsgenoot is overleden en het regelen van de uitvaart kan beginnen. Iedereen laat zijn werkzaamheden vallen en heeft een eigen taak. De timmerman zorgt voor de uitvaartkist en de buurvrouw zorgt voor de catering. Want vroeger werd een uitvaart door buren geregeld. Een overlijden ging van mond tot mond en binnen een mum van tijd was het dorp op de hoogte en de taken verdeeld. 

Eigen dorp

Waar je vroeger in je eigen dorp bleef wonen, verhuizen mensen tegenwoordig meer. Ze trekken weg uit kleinere dorpen en er zijn steeds meer tweeverdieners. Het wordt steeds normaler gevonden wanneer je je eigen buren niet kent. De ‘ons-kent-ons’ mentaliteit is aan het verdwijnen en het leven wordt anoniemer. 

Ontzorgen

Vroeger was er een soort ‘begrafenis standaard’; iedereen droeg zwart en er was koffie en cake na de uitvaart. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden om het afscheid van een overleden dierbare meer persoonlijk te maken. Daarbij is de hulp van een uitvaartverzorger onmisbaar geworden. Een uitvaartverzorger heeft veel ervaring en neemt praktische zaken uit handen zodat de nabestaanden zich kunnen richten op een mooi en persoonlijk afscheid.

Samen zorgen voor een persoonlijk afscheid

Waar vroeger de uitvaart door de buren werd geregeld, vervolgens geheel uit handen genomen werd door een  uitvaartverzorger, is het tegenwoordig weer heel normaal om verschillende dingen zelf of samen met de uitvaartverzorger te doen. Dit om een persoonlijke invulling te geven aan het afscheid. Denk aan het helpen met de laatste verzorging, het samenstellen van de rouwkaart met eigen teksten of foto’s, het zelf maken en dragen van de uitvaartkist of het samenzijn achteraf in het favoriete restaurant van de overleden dierbare te laten plaatsvinden. 

Niets is standaard

Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Mede omdat er tegenwoordig meer mogelijk is en nabestaanden willen dat het afscheid past bij hoe iemand in het leven stond. Niets is meer standaard. Daarom kiezen mensen er steeds vaker voor om wensen voor het laatste afscheid kenbaar te maken. Ook wanneer iemand nog volop in het leven staat. In een voorgesprek neemt de uitvaartverzorger alle wensen met ze door en bespreekt de mogelijkheden. Het geeft een gevoel van rust als uitvaartwensen zijn besproken en zijn vastgelegd. 

Terug naar het begin 

Dit jaar bestaat Monuta 95 jaar. In 1923 vond het Nederlandsch Werkliedenverbond Patrimonium dat iedereen een eerbiedwaardige uitvaart verdient. Daarom werd de Apeldoornsche Begrafenisvereeniging opgericht. Dat heeft zich ontwikkeld tot Monuta, één van de belangrijkste bedrijven in de uitvaartbranche. Het uitgangspunt is onveranderd: een afscheid met een goed gevoel voor iedereen verzorgen. 

Wat zijn uw wensen?

Hecht u waarde aan tradities? Bij Monuta kunt u eenvoudig en kosteloos uw uitvaartwensen kenbaar maken. Ook als u ergens anders verzekerd bent. U kunt uw uitvaartwensen ook vrijblijvend bespreken met een uitvaartverzorger van Monuta. Neem gerust contact op voor meer informatie.