Worstenbroodjes en Krentenwegge

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. In Nederland mag en kan veel. Nabestaanden kiezen daarom steeds vaker voor persoonlijker afscheid. Kiest u bijvoorbeeld voor een thuisopbaring of in het uitvaartcentrum? En wordt het koffie met cake of een luxe high tea? Persoonlijke voorkeuren zorgen ervoor dat elk afscheid uniek is. Maar hoe bepalend zijn regionale gebruiken voor het afscheid?

Wet op de Lijkbezorging

In Nederland ligt een aantal zaken vast in de Wet op de Lijkbezorging. Zo moet ieder overlijden worden vastgesteld door een arts, kun je kiezen tussen begraven of cremeren en mag een uitvaart niet eerder dan 36 uur na het overlijden en niet later dan zes werkdagen na de dag van overlijden plaatsvinden. Maar zijn er ook verschillen per regio? Ziet een uitvaart in Friesland er bijvoorbeeld anders uit dan in Limburg? We lichten een aantal lokale en regionale gebruiken en rituelen toe.

Twentse Noabers en krentenwegge

In voornamelijk Twente en de Achterhoek zijn er gemeenschappen waarbij ‘Noabers’ (in Twente)  of 'Naobers' (in de achterhoek), oftewel buren, helpen bij de uitvaart. De familie en buren kijken wie wat doet rondom de uitvaart.  In plaats van cake worden er regelmatig nog lokale lekkernijen geserveerd bij de koffie, zoals krentenwegge en Kozakken.

Bourgondisch land 

Limburg staat bekend om het Bourgondisch leven. Onmisbaar in Limburg is natuurlijk de Limburgse vlaai die ook bij begrafenissen en crematies wordt geserveerd. Maar een goed glas wijn en een bitterbal zijn tegenwoordig net zo gewoon.

Worstenbroodjes in Brabant

Krokant van buiten en smeuïg van de binnenkant: het Brabants worstenbroodje. Ze werden al een aantal decennia terug als traditie genuttigd als er iets te vieren was. Inmiddels worden ze ook regelmatig uitgedeeld bij een begrafenis of crematie: een worstenbroodje als troost. Of om juist het leven te vieren.

Zeeuwse bolus

Natuurlijk niet weg te denken in dit rijtje zijn de zoete koffiekoeken waaronder de Zeeuwse bolus. In Zeeland wordt er niet meer standaard cake geserveerd bij de koffie maar zijn de zoete koffiekoeken eerder regel dan uitzondering geworden. In Noord-Nederland zijn koffiekoeken beter bekend als koffiebroodjes.

Diversiteit in noordelijke provincies

Er zijn niet alleen door het land verschillen te zien in het vormgeven van een uitvaart, maar ook binnen een provincie, zoals bijvoorbeeld in Groningen. Zo wordt er in Oost-Groningen vaker gekozen voor een crematie en in West-Groningen vaker gekozen voor een begrafenis. Tijdens plechtigheden wordt er regelmatig muziek in de streektaal gespeeld door regionale artiesten.

Rondje om de Friese begraafplaats

Een oude traditie uit Friesland is dat er meestal een rondje om de gehele begraafplaats wordt gelopen voordat er naar het graf wordt gegaan. Ondertussen worden de kerkklokken geluid. Aangekomen bij het graf, stopt het luiden van de klok. Het dalen van de uitvaartkist wordt meestal nog traditioneel met touwen gedaan, in plaats van een moderne lift.

Paard en wagen

Het vervoer van de overleden dierbare middels koets en (Friese) paarden is een gebruik dat nog voorkomt in de provincie Friesland. Vooral bij families die een achtergrond op een boerderij hebben. Tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen voor een afscheid dat dicht bij de leefstijl en omgeving past. Voor veel inwoners van Friesland is de Friese taal erg belangrijk. Een dienst volledig verzorgd in het Fries is niet ongebruikelijk. Ook het luisteren naar Friese muziek behoort tot een vast ritueel.

Wat zijn uw wensen?

Hecht u aan tradities of lokale gebruiken? Het kan rust geven om uw wensen voor uw uitvaart te bespreken met uw dierbaren. Ook kunt u uw uitvaartwensen online invullen of op papier zetten met ons uitvaartwensenformulier. Of maakt u gerust een afspraak met een uitvaartverzorger van Monuta voor meer informatie. Alle Monuta uitvaartverzorgers zijn bekend met de lokale gebruiken nemen graag de mogelijkheden met u door.