Rouwen tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur. Het is dé maand waarin veel mensen samenzijn met familie en vrienden. Maar niet voor iedereen is het een maand vol vreugde en gezelligheid. Het gemis van een overleden dierbare kan de feestdagen extra lastig maken. In dit artikel leest u vijf tips om deze donkere dagen goed door te komen.

Tip 1: Samenzijn

Breng juist samen met uw naasten de feestdagen door en verstop uw verdriet niet. Wanneer u samen bent, voelt u zich niet alleen met uw groot gemis. Uw naasten kunnen u bijstaan en troost bieden. Spreek daarom verwachtingen ook vooraf uit. Wat wilt u wel en niet? Blijft u bijvoorbeeld de hele dag op bezoek of een paar uurtjes? Deel samen het verdriet, gemis maar ook de mooie herinneringen.

Tip 2: Praat erover

Bij de dagelijkse bezigheden worden nabestaanden geconfronteerd met het verlies van een dierbare.  Door momenten uit het verleden op te halen houdt u de herinnering van uw overleden dierbare dicht bij u. Ook tijdens de feestdagen. Laat uw emoties toe en steek een bijvoorbeeld een kaarsje aan of bezoek het graf. Ook kunt u tradities voortzetten. Welke tradities had u samen met uw overleden dierbare met de feestdagen? Zet deze voort en haal herinneringen op.

Tip 3: Zorg voor afleiding

Het is goed om met uw dierbaren herinneringen op te halen. Zorg daarnaast dat u ook iets anders te doen heeft. Vind zo een goede balans tussen het gemis en de afleiding. Spreek bijvoorbeeld één Kerstdag met uw familie of vrienden af en doe de tweede Kerstdag iets voor uzelf. Ga er eens op uit om verdriet te verwerken. Maak bijvoorbeeld een lange bos- of strandwandeling.

Tip 4: Vraag hulp

Vaak willen nabestaanden hulp bieden maar weten ze niet hoe. Geef concreet aan waar u behoefte aan heeft. Misschien bent u bang dat u zich met de feestdagen alleen en eenzaam voelt. Schroom niet om hulp te vragen wanneer u bijvoorbeeld bezoek krijgt, of wanneer er boodschappen gedaan moeten worden. Zo staat u er niet alleen voor. Ook een idee: misschien kunnen uw gasten zelf de drankjes meenemen of kan iedereen een gerecht maken. Zo kunnen uw naasten ook iets doen voor u, wat ze vaak graag willen.

Tip 5: Wat wilt u zelf?

De één vindt het prettig om tijdens de feestdagen afleiding te hebben en onderneemt iets. De ander wil juist graag alleen zijn en met rust gelaten worden. Het is belangrijk dat u nagaat wat uzelf wilt. Voelt u zich daarnaast niet schuldig over genomen beslissingen of verplicht in te gaan op uitnodigingen als u daar geen zin in heeft. Doe vooral wat goed voelt. Wilt u geen kerstboom dit jaar? Of heeft u dit jaar geen behoefte om kerstkaarten te versturen? Doe dit dan niet. Uw dierbaren hebben hier alle begrip voor.

Meer informatie?

Monuta wil graag helpen bij het omgaan met verlies, omdat we uit ervaring weten hoe moeilijk de periode na een overlijden kan zijn. Wilt u meer lezen over rouwverwerking? Meer informatie is te vinden op:

Rouwverwerking