Contact

Monuta Westen & Holterman

Prins Bernhardstraat 29
4902 NE
Oosterhout

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

U belt de huisarts of huisartsenpost. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand.

Als de huisarts is geweest, belt u een uitvaartverzorger, voor het melden van een overlijden. U kunt dag en nacht bij ons terecht via telefoonnummer 0162 - 47 13 57. In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart.

Wat gebeurt er als iemand in het buitenland overlijdt?

Als u tijdens een buitenlandse reis wordt geconfronteerd met een overlijden, kunt u een beroep doen op de alarmcentrale van uw reisverzekeraar. Deze centrale regelt de repatriëring naar Nederland: de overledene wordt vervoerd naar zijn of haar woonplaats. Daarna kan de uitvaart worden geregeld.

Is er geen reisverzekering afgesloten, dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met Monuta. In overleg met u verzorgen wij dan de repatriëring en alle bijkomende formaliteiten.

Wat doet een uitvaartverzorger precies?

Een uitvaartverzorger regelt en verzorgt de complete uitvaart. Daarnaast adviseert hij of zij de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen. De uitvaartverzorger vormt samen met de andere medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart perfect en volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden verloopt.

Mag ik de overledene zelf verzorgen?

U mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en kleden. Samen met een aantal andere handelingen noemen we dit de laatste verzorging. U kunt er ook voor kiezen aanwezig te zijn en toe te kijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. In bepaalde culturen is het heel gebruikelijk dat nabestaanden de overledene verzorgen.

Hoe vaak mag ik de overledene in het uitvaartcentrum bezoeken?

Uitvaartcentrum Leijsenakkers te Oosterhout beschikt over een zogeheten 24-uurs rouwkamer. Nabestaanden krijgen dan een sleutel van deze kamer, zodat ze op hun eigen manier afscheid kunnen nemen van de overledene. Uitvaartcentra die niet beschikken over een sleutelsysteem bezoekt u na afspraak. Eén telefoontje is voldoende.

Mag de overledene thuis worden opgebaard?

In de meeste gevallen is dit mogelijk. Een thuisopbaring geeft u de mogelijkheid om op uw eigen manier en in uw eigen tempo afscheid te nemen. De uitvaartverzorger levert een koeling en eventueel materialen om de kamer sfeervol aan te kleden. Daarnaast komt hij of zij dagelijks langs om te kijken of alles naar wens verloopt. Condoleances kunnen zowel thuis als in het uitvaartcentrum in ontvangst worden genomen.

Zijn er ook alternatieven voor zwarte rouwauto’s?

Rouw- en volgauto’s zijn in meerdere kleuren beschikbaar, bijvoorbeeld wit, grijs en donkerrood. U kunt ook gebruik maken van een uitvaartbus. In deze bus is ruimte voor de kist en de nabestaanden. U heeft dan geen volgauto’s nodig. Alternatieven voor een rouwauto zijn bijvoorbeeld een boot, motor met zijspan of een fiets met aanhanger.

Mogen wij zelf de kist dragen?

Het dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. U beslist zelf wie de kist dragen. Het is ook mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden, de fysieke inspanning is dan minder groot. Er is altijd een uitvaartverzorger aanwezig voor deskundige begeleiding.

Wat is de capaciteit van het uitvaartcentrum Leijsenakkers Oosterhout?

Er is ruimte voor een afscheidsdienst voor maximaal 50 bezoekers. Na afloop zijn er  mogelijkheden om consumpties te gebruiken.

Kan ik een uitvaart in een restaurant of andere locatie laten uitvoeren?

Ja, maar het is aan het restaurant om te bepalen of zij de ruimte daarvoor beschikbaar stellen.

Is livemuziek tijdens een uitvaart toegestaan?

U kunt tijdens een plechtigheid altijd kiezen voor livemuziek. Hierbij is veel mogelijk: van een koor dat ‘Avé Maria’ zingt in een kerk of een plaatselijke band die optreedt bij het afscheid van een fan. Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven.

Hoe lang duurt een uitvaart gemiddeld?

Zo lang als nodig is! Het klinkt simpel, maar het klopt wel. Om u een idee te geven; een kerkdienst duurt gemiddeld 45 minuten, daarna volgt een begrafenis of crematie. Na de begrafenis een koffietafel? Tel er dan twee uur bij. Volgt er een crematie, dan komt er - inclusief de tijd van vervoer - drie uur bij.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt bij een crematie. Misschien wilt u ze bewaren als herinnering aan de overledene. Laat u de sieraden aan bij de overledene, dan gaan deze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?

Nee, dat hoeft u niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Hier wordt de as bewaard in een askoker in de algemene nis. Deze nis is niet open voor publiek. Door de wettelijke termijn heeft u voldoende tijd om een goede keuze te maken voor de definitieve bestemming van de as.

Welke bestemming kan ik aan de as geven?

U kunt de as bewaren of verstrooien. Kiest u voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium van het crematorium worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waar urnen instaan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar u mag de urn ook mee naar huis nemen en daar bewaren.

Kiest u voor het verstrooien van de as, dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal daarvoor bestemd veld bij het crematorium. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as. Een andere mogelijkheid is een gedeelte van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden. Wilt u meer weten? Lees meer over asbestemming.

Wat is een algemeen graf?

In een algemeen graf komen meerdere personen te liggen die geen band met elkaar hoeven te hebben. De begraafplaats bepaalt dit. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een algemeen graf langer dan tien jaar te huren, omdat het graf na tien jaar wordt geruimd. Omdat er verschillende personen in hetzelfde graf liggen, zijn er beperkte mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen. Er gelden vaak strenge regels voor het formaat van de eventueel  te plaatsen eigen grafsteen.

Wat zijn de kenmerken van een particulier graf?

Een particulier graf mag gedeeld worden met meerdere familieleden of andere dierbaren. U huurt of koopt het graf voor een periode van minimaal tien jaar of twintig jaar, afhankelijk van de begraafplaats. De nabestaanden kunnen die termijn, in de meeste gevallen, tegen betaling verlengen. Een graf met eeuwigdurend recht is in Nederland nauwelijks nog mogelijk.

  • Op een particulier graf kunt u een grafmonument naar keuze plaatsen, maar dit monument moet wel voldoen aan de regels die op de begraafplaats gelden. Deze regels staan in een verordening die u gratis bij de gemeente kunt opvragen.
  • De kosten van een particulier graf verschillen sterk in Nederland, de prijzen lopen uiteen van honderden tot duizenden euro’s. Bovendien stijgen de kosten jaarlijks.
Mag ik een monument naar keuze op het graf zetten?

Bij een algemeen graf zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen erg klein. Bij een eigen graf zijn er meer mogelijkheden, maar de regels zijn op elke begraafplaats anders. Elke gemeente heeft de eisen voor bijvoorbeeld het materiaal en de maximale afmetingen in een verordening staan. Deze kunt u gratis bij de gemeente opvragen.

Bij een plaatselijke steenhouwerij kunt u voorbeelden bekijken van verschillende vormen, materialen en teksten. Een grafmonument kost minimaal een paar duizend euro.

Wat gebeurt er met de bloemen na een begrafenis of crematie?

U bepaalt wat er na afloop van de uitvaartplechtigheid met de bloemen gebeurt. U kunt ze bijvoorbeeld mee naar huis nemen, maar u kunt ze na de plechtigheid ook op het graf laten liggen tot ze zijn uitgebloeid. Veel crematoria hebben op hun terrein een speciale plaats waar de bloemen worden neergelegd. Na verloop van tijd ruimen de medewerkers van het crematorium de bloemen op.