Begraven of cremeren

Begraven of cremeren

Een van de eerste keuzes na een overlijden, is de keuze voor begraven of cremeren. Veel mensen leggen voor hun overlijden al vast wat zij willen: cremeren of begraven. Weet u niet wat de wens van de overledene was? Dan kunt u als nabestaande zelf bepalen waar u zich het prettigst bij voelt.

In Nederland kiest ongeveer 40% voor een begrafenis en 60% voor een crematie.  De afweging kan uit meerdere keuzes bestaan. Wij zetten enkele verschillen tussen begraven en cremeren voor u op een rij.

Begrafenis of crematie: de verschillen

Begrafenis

  • U, maar ook andere nabestaanden, kunnen een graf bezoeken. Bij een graf biedt u dus anderen ook een plek om de overledene nog eens te bezoeken.
  • Er zijn verschillende soorten graven, zoals een familiegraf en een algemeen graf.
  • Een begrafenis is over het algemeen duurder, omdat u grafkosten betaalt en een grafmonument nodig heeft. 
  • Een graf heeft onderhoud nodig. Dit kunnen de nabestaanden zelf doen, maar ook iemand voor inhuren.
  • Grafkosten kunnen worden afgekocht voor een bepaalde periode. Na deze periode kunnen de grafkosten worden verlengd.

 

Crematie

  • U kunt de as van uw dierbare op een openbare plek plaatsen en zo ook anderen de mogelijkheid bieden de overledene te bezoeken. Maar u kunt er bij as ook voor kiezen, om uw dierbare dicht bij u te houden.
  • Er is veel mogelijk voor het bewaren van de as. Denk aan een urn, assieraad, columbarium, urnennis, begraven van een urn of uitstrooien.
  • De kosten voor een crematie liggen meestal lager dan de grafkosten.
  • Alleen bij de keuze voor het begraven van de urn of voor een urnennis, komt er een lichte onderhoud bij kijken.
  • Alleen als u de as bewaart in een columbarium of urnennis heeft u te maken met kosten na het cremeren.

 

Natuurbegraven steeds populairder

Er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen. We merken dat natuurbegraven een keuze kan zijn als iemand de voorkeur heeft voor begraven, maar nabestaanden niet wil opzadelen met grafkosten en onderhoud. Bij natuurbegraven gaat het graf op in de natuur, dus er is geen onderhoud nodig. En vaak zit eeuwige grafrechten op het graf, waardoor de grafkosten niet verlengd hoeven te worden.

Meer over cremeren of begraven?

Wilt u meer weten over een begrafenis of crematie? Kijkt u dan op de aparte pagina’s over deze onderwerpen. U kunt ook contact opnemen met een uitvaartverzorger bij u in de buurt. Zij vertellen u graag welke begrafenis of crematie mogelijkheden er zijn in uw regio.

Meer over begravenMeer over cremeren

Meer informatie over de mogelijkheden?

De uitvaartverzorger vertelt u graag wat de mogelijkheden zijn. U kunt vrijblijvend een gesprek aanvragen met een uitvaartverzorger bij u in de buurt. 

Zoek een uitvaartverzorger in uw buurt

Uw wens voor begraven of cremeren vastleggen

U kunt uw keuze voor begraven of cremeren vastleggen. Heeft u al een voorkeur voor een begraafplaats of kerkhof? Of weet u waar de as uitgestrooid moet worden? Dit kunt u ook aangeven. Zo weten nabestaanden wat uw wens was.

Uitvaartwensen begraven of cremeren vastleggen 

Verzeker u voor de kosten van een begrafenis of crematie

De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en zijn vaak hoger dan verwacht. U kunt uzelf verzekeren voor deze kosten met een uitvaartverzekering. 

Bereken uw premie