Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
uitvaartverzorger op de rug gezien

Monuta
Nieuws

Monuta Uitvaartmuziek Top 10: Queen uitvaartopper van de toekomst 

Apeldoorn, 26 maart 2024

Vandaag publiceert Monuta de Uitvaartmuziek Top 10 van afgespeelde nummers tijdens uitvaarten in het afgelopen jaar. Als je Nederlanders nú echter vraagt welke muziek zij graag willen bij hun eigen afscheid, ontstaat er een hele andere voorkeurslijst. Waar Time to Say Goodbye en het Ave Maria al jarenlang stuivertje wisselen aan de top van de Monuta Uitvaartmuziek Top 10, luisteren we bij uitvaarten in de toekomst mogelijk veel naar Queen en Marco Borsato. 53% van de Nederlanders weet al precies wat er gedraaid moet worden, of heeft daar wel een idee over. Twintigers gaan voor Coldplay en 70-plussers noemen het vaakst klassieke muziekstukken van Bach. Dat blijkt uit onderzoek dat Monuta liet uitvoeren in aanvulling op haar jaarlijkse Uitvaartmuziek Top 10.  

Lees meer

 

Advies uitvaartfinanciering in 2023 vaker onderwerp van gesprek

Apeldoorn, 13 februari  2024

Een groep mensen in ons land vindt het prettig om zich te laten ondersteunen door een financieel adviseur. Jaarlijks brengt Monuta de advieskosten in beeld die verzekeringsadviseurs in rekening brengen bij hun klanten.  De gemiddelde advieskosten in 2023 zijn licht gestegen ten opzichte aan de tarieven in 2022. De stabilisatie van het gemiddelde adviesbedrag houdt inmiddels al zo’n 4 jaar aan en ligt sinds 2020 net boven de 90 euro. Vorig jaar werd gemiddeld € 94,91 euro gefactureerd. Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger Monuta, die de tarieven over 2023 analyseerde.  

Lees meer

 

Monuta introduceert eigen cake: Plakje Troost®

Apeldoorn, 23 oktober  2023

Openheid over afscheidsthema’s is nog steeds een gevoelig punt onder Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Monuta. 79% zegt zelden of nooit over hun eigen wensen rondom afscheid te praten. Over de voorkeuren van dierbaren wordt ook amper gesproken, geeft 81% aan. Reden voor de jarige uitvaartorganisatie om een vertrouwde gespreksstarter in een nieuw jasje te introduceren: de uitvaartcake. Met de naam Plakje Troost® nodigt Monuta iedereen uit om het gesprek over afscheid aan te gaan.

Lees meer

 

Nieuw lied DO speciaal voor November 2 Remember

Apeldoorn, 5 oktober  2023

DO lanceert vandaag haar nieuwe nummer ‘Leef je in mij’ over het vinden van troost nadat je een dierbare bent verloren. Zij liet zich voor het lied inspireren door honderden persoonlijke verhalen die nabestaanden instuurden na haar oproep in augustus.  Het nummer is speciaal geschreven voor November 2 Remember. Deze herinneringsavonden van Monuta vinden op 2 november in het hele land plaats. Dit jaar staat November 2 Remember in het teken van het thema troost. Iedereen kan zich nu aanmelden om daarbij te zijn. 

Lees meer

 

Monuta geeft met AI eerste indruk van uitvaart

Apeldoorn, 22 juni  2023

Vanaf vandaag is het bij Monuta mogelijk om met hulp van verschillende AI-technieken een beeld te krijgen van je eigen uitvaart. Onder de noemer Het Laatste Hoofdstuk helpt Monuta mensen nadenken over hoe hun persoonlijke afscheid eruit zou kunnen zien. Het doel is om mensen hiermee aan het denken te zetten over hun persoonlijke afscheidswensen en deze bespreekbaar te maken met hun dierbaren. In een chatgesprek met het digitaal evenbeeld van schrijver Ronald Giphart vertel je over jouw ideeën en voorkeuren. AI maakt vervolgens een impressie van jouw persoonlijke laatste hoofdstuk met beeld en tekst. 

Lees meer


17 Monuta uitvaartverzorgers ontvangen vakdiploma

Apeldoorn, 21 juni  2023

Tijdens de jaarlijkse diploma-uitreiking van Monuta ontvingen 17 Monuta uitvaartverzorgers het diploma van het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU). Het diploma werd op 21 juni uitgereikt door Stichting NaVU. De uitreiking vond plaats in Crematorium Heidehof in Ugchelen.

Lees meer

 

Monuta presenteert jaarcijfers 2022

Apeldoorn, 1 mei 2023

Wederom was 2022 een bewogen jaar. Hoewel Nederland, en ook de uitvaartbranche, in 2022 in iets rustiger vaarwater kwam na de coronapandemie, rezen er weer nieuwe uitdagingen. De oorlog in Oekraïne en de daardoor stijgende energieprijzen en inflatie, net als bewegingen op de aandelenmarkt, hadden ook effect op Monuta. Daarnaast zagen we in de zomer én in de laatste maanden van het jaar oversterfte in ons land. Wij zijn trots dat we in deze bewogen tijden de belangen van onze klanten hebben weten te borgen en geen concessies hebben gedaan aan onze missie: voor íedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk maken.

Lees meer

 

Wederom grote lokale verschillen in graf- en crematiekosten 2023

Apeldoorn, 25 april 2023

Ruim twee derde van de Nederlanders kiest tegenwoordig voor cremeren. Er is echter weinig kennis bij Nederlanders over dat prijzen lokaal veel van elkaar kunnen verschillen. Niet alleen tussen begraven en cremeren, maar ook tussen verschillende locaties. Gemiddeld betalen we in Nederland € 3.209 voor een eenpersoons particulier graf op een begraafplaats. Voor een crematie met gebruik van de aula betalen we in ons land gemiddeld € 1.575.

Lees meer
 

 

Ave Maria na 100 jaar nog steeds prominent aanwezig in top 10

Apeldoorn, 23 maart 2023

100-jarig Monuta ziet historie en moderne muziek samenkomen in toplijst  

In haar jubileumjaar kijkt het 100-jarige Monuta terug op tradities en rituelen binnen uitvaart en afscheid in de afgelopen eeuw. Het afscheid wordt steeds persoonlijker en muziek is een prettige gespreksstarter over persoonlijke wensen bij een afscheid. Vandaag wordt de Monuta Uitvaartmuziek Top 10 van 2022 gepubliceerd en teruggeblikt op het gebruik van muziek in de afgelopen 100 jaar.  

Lees meer

 

100 jaar oude voice-over in jubileumfilm 100 jaar Monuta

Apeldoorn, 23 februari 2023

Monuta staat al 100 jaar op waar nodig voor waardig afscheid

Op 23 oktober 2023 bestaat uitvaartorganisatie Monuta 100 jaar. Het jubileumjaar wordt nu ingeluid met de lancering van een video over de ontwikkelingen in 100 jaar afscheid en de maatschappelijke rol die Monuta daarbij gespeeld heeft. Om zo te zorgen voor gelijkwaardigheid, keuzevrijheid en een open gesprek over afscheid. Die missie is niet veranderd. De manier waarop we uitvaarten vormgeven wél, passend bij de ontwikkelingen en wensen van nu. Het verhaal in de film wordt verteld door de 100-jarige Greetje.

Lees meer

 

 

Verkoop Duitse uitvaartverzekeringsportefeuille afgerond

Apeldoorn, 2 november 2022

Monuta heeft de verkoop van haar Duitse verzekeringsportefeuille aan DELA op 1 november 2022 definitief afgerond. Hiervoor hebben wij toestemming gekregen van De Nederlandse Bank. Ook is er geen bezwaar ontvangen van de polishouders, na onze publicatie in de Staatscourant en Duitse dagbladen in augustus. De overdracht van de portefeuille is met terugwerkende kracht, per 1 januari 2022.  Dit betekent dat DELA nu officieel eigenaar is van de Duitse verzekeringsportefeuille en de bijbehorende klanten verder zal bedienen. Monuta stapt hiermee uit de Duitse verzekeringsmarkt.

Lees meer 

Met ‘In Our Hearts’ komen herinneringen letterlijk samen

Op 2 november om 20.00 uur brengt Tim Knol zijn nieuwe single uit

Apeldoorn, 1 november 2022

Het verlies van een dierbare is iets wat we allemaal wel eens hebben ervaren of zullen ervaren. Samen herinneren verbindt. Het zorgt ervoor dat we degenen die we missen bij ons houden. Laat dát nu de boodschap zijn van Allerzielen op 2 november. En hoe kan je dat beter doen dan met muziek.

Lees meer 

28 Monuta uitvaartverzorgers ontvangen Nationaal Vakdiploma Uitvaartzorg

Ugchelen, 22 september 2022

Tijdens de jaarlijkse diploma-uitreiking van Monuta op 21 september 2022 ontvingen 28 Monuta uitvaartverzorgers het diploma van het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU). Het diploma werd uitgereikt door Stichting NaVU. De uitreiking vond plaats in Crematorium Heidehof in Ugchelen.

Lees meer


 

Singer-songwriter Tim Knol op zoek naar verhalen voor herinneringslied (video)

Apeldoorn, 12 september 2022

In opdracht van afscheidsspecialist Monuta gaat Tim Knol op zoek naar bijzondere herinneringsverhalen. Dat maakte hij vandaag bekend in een video-oproep op Instagram. Knol draagt zijn lied op aan iedereen die een dierbare mist. Op 2 november is het herinneringslied voor het eerst gezamenlijk te horen en te zien, tijdens de 30 speciale herinneringsavonden en op de social media kanalen van Monuta.

Lees meer

 

Help Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk bij een overlijden

Apeldoorn, 9 augustus 2022

Gemeenten in Nederland kampen met vragen over Oekraïense vluchtelingen die in Nederland komen te overlijden. Dat merkt niet alleen Team Bijzondere Uitvaarten van Monuta, maar ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de veiligheidsregio’s. Jaarlijks kunnen tot circa 1.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland komen te overlijden. Dat blijkt uit een berekening van Monuta op basis van het sterftecijfer bij het huidige aantal van 70.660 geregistreerde vluchtelingen [1] dat in ons land verblijft. Daarom is er nu op initiatief van Monuta een handreiking voor medewerkers en vrijwilligers over hoe zij om kunnen gaan met Oekraïense overleden vluchtelingen en hun nabestaanden.

Lees meer

 

 

Monuta open over uitvaartkosten in ludieke online quiz

Apeldoorn, 30 juni 2022

In een nieuwe online quiz van Monuta, de Rekenmaaruit!vaartquiz, gooit het uitvaartbedrijf het over een andere boeg. Met de Rekenmaaruit!vaartquiz wil Monuta mensen bewuster maken van de kosten die gepaard gaan met een uitvaart. Dat doet zij met een luchtige vermakelijke quiz waarin mensen de juiste prijs bij het juiste uitvaart item moeten zetten.

Lees meer

 

 

Monuta verkoopt Duitse uitvaartverzekeringsportefeuille

Apeldoorn, 13 juni 2022

Monuta verkoopt de uitvaartverzekeringsportefeuille van haar dochterbedrijf in Duitsland aan DELA. De portefeuille bevat bijna 121.000 Duitse verzekerden (150.000 polissen). Hiermee trekt Monuta zich terug uit de Duitse verzekeringsmarkt. Onder voorbehoud van goedkeuring door De Nederlandsche Bank (DNB) hebben de uitvaartverzekeraars een verkoopovereenkomst ondertekend.

Lees meer

 

 

Monuta presenteert jaarcijfers 2021

Apeldoorn, 7 juni 2022

2021 was net als 2020 een bewogen jaar. De coronapandemie zorgde voor veel persoonlijk verdriet, een hoge werkdruk en grote uitdagingen binnen organisaties. Ook bij Monuta. Gelukkig kwam er in 2021 meer ruimte om een uitvaart een persoonlijk afscheid te laten zijn. Daarnaast heeft de unieke Monuta uitvaartverzekering, gelanceerd in 2020, met keuzevrijheid en flexibele premie, meer klanten bereikt en gezorgd voor een groter marktaandeel. 

Lees meer 

 

 

Monuta publiceert graf- en crematiekosten 2022.  Groningen in prijs gedaald.

17 mei 2022

De duurste en goedkoopste gemeentelijke begraafplaats bevindt zich al jaren in de gemeente Groningen en Losser. Op begraafplaats Esserveld, in Groningen, kost een eenpersoonsgraf met een looptijd van dertig jaar € 7.900 (*1) (2021: € 8.422). Dit is meer dan € 500 lager dan vorig jaar en nog steeds het duurst.

Lees meer


 

Ondanks vele mogelijkheden, Nederlanders verrassend conservatief over eigen afscheid. 

7 april 2022

De inspiratie en mogelijkheden zijn bijna eindeloos rondom het laatste afscheid. Toch kiest 74% van de Nederlanders nog steeds voor een ‘doe maar gewoon, standaard’ of ‘klein en intiem’ afscheid. Zelfs de helft van de ondervraagden kiest koffie en cake voor gasten op zijn of haar uitvaart. 

Lees meer

 

Miss Montreal voor het eerst in Monuta Uitvaartmuziek Top 10

24 februari 2022

De landelijke Monuta Uitvaartmuziek Top 10van 2021 is vernieuwd. Miss Montreal’s ‘Door de wind’, een lied van Stef Bos gezongen tijdens Beste Zangers 2020, is voor het eerst binnengekomen op nummer 4. Daarmee is ‘Door de wind’ hoger binnengekomen in de Top 10 dan ‘Roller Coaster’ vorig jaar.

Lees meer

 

Gemiddelde advieskosten uitvaart financiering stabiliseren

27 januari 2022

Jaarlijks brengt Monuta de advieskosten voor de financiering van uitvaartkosten in kaart. In 2021 zijn deze verder gedaald naar € 92,17. Dat is een daling van 2% ten opzichte van het jaar daarvoor (€ 94,29). In 2019 waren voor het eerst sinds het provisieverbod de gemiddelde advieskosten over de financiering van uitvaartkosten onder € 100 uitgekomen. 

Lees meer

 

Crematorium Wâldhôf krijgt eerste elektrische crematieoven in Friesland

24 januari 2022

Monuta, uitvaartverzorger en -verzekeraar, vervangt in haar Crematorium Wâldhôf in Friesland de gasoven voor een duurzame elektrische versie. Ook plaatst Monuta 110 zonnepanelen (40 KWp) die het crematorium van elektriciteit gaan voorzien. In het tweede kwartaal van 2022 is de nieuwe elektrische crematieoven gereed voor gebruik.

Lees meer

 

Rouwverlof is doodnormaal

23 november 2021

Op 23 november 2021 zal Marrit van Exel de petitie voor wettelijk rouwverlof  bij overlijden van partner of kind overhandigen aan de Commissie Sociale Zaken van de Tweede Kamer. Sinds 2012 is er voor alle medewerkers van Monuta een flexibele rouwverlofregeling. Monuta is gevraagd om voor de Rondetafel van de Commissie op 25 november haar standpunt en ervaring te delen over flexibel rouwverlof. 

Lees meer

 

Monuta lanceert nieuwe merkcampagne ‘Open over afscheid’

4 november 2021

Open zijn over afscheid uit liefde voor je dierbaren. Dat staat centraal in de nieuwe campagne van Monuta, die samen met Persuade is ontwikkeld. 

Lees meer

 

Monuta onderzoekt strategische opties Duitse uitvaartverzekeringsorganisatie

27 oktober 2021

Monuta onderzoekt strategische opties voor haar verzekeringsactiviteiten in Duitsland. Monuta heeft de visie dat, om de consument goed te kunnen bedienen, het verzorgen van de uitvaart en het financieel mogelijk maken hand in hand gaat.

Lees meer

 

28 Monuta uitvaartverzorgers ontvangen Nationaal Vakdiploma Uitvaartzorg

9 juli 2021

Tijdens de jaarlijkse diploma-uitreiking van Monuta op 8 juli 2021 ontvingen 28 Monuta uitvaartverzorgers het diploma van het Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg (NaVU). ...

Lees meer

 

‘Roller Coaster’ primeur in Monuta uitvaartmuziek Top 10

18 mei 2021

Meer persoonlijke muziek bij afscheid in kleine kring Apeldoorn, 18 mei 2021 – In de jaarlijkse landelijke Monuta uitvaartmuziek Top 10 van 2020 is behoorlijk wat veranderd. ‘Roller Coaster’ van.....

Lees meer

 

Monuta en Draagkracht gaan landelijke samenwerking aan

11 mei 2021

Apeldoorn, 11 mei 2021 – Monuta en uitvaartpersoneelsorganisatie Draagkracht gaan een 3-jarige strategische samenwerking aan voor de landelijke inhuur van dragers en uitvaartverzorgers. De overeenko.....

Lees meer

 

Frank Fransen vertrekt bij Monuta

10 mei 2021

Apeldoorn, 10 mei 2021 – Frank Fransen, directeur Verzekeringen, neemt 1 augustus 2021 afscheid van Monuta. Na een dienstverband van bijna 13 jaar gaat Fransen een nieuwe uitdaging aan als directeur.....

Lees meer

 

Monuta presenteert jaarcijfers 2020

23 april 2021

Meebewegen met de wensen en behoeften van de klant Apeldoorn, 23 april 2021 – 2020 stond ook bij Monuta, uitvaartverzorger en – verzekeraar, volop in het teken van de coronacrisis. In de Uitvaart.....

Lees meer

 

Uitvaartmonitor 2020: twee derde kon belangrijke personen niet uitnodigen

25 maart 2021

8 op de 10 uitvaarten tijdens coronacrisis met minder dan 30 personen In 2020 zijn er in totaal 168.566 mensen overleden in Nederland*. Van deze uitvaarten golden er bij bijna 9 van de 10 coronamaatregelen....

Lees meer

 

Belastingaangifte 2020

1 maart 2021

Vanaf vandaag kunt u uw aangifte inkomstenbelasting doen op de website of via de app van de Belastingdienst. In de aangifte staat een onderdeel over kapitaalverzekeringen. Als u een uitvaartverzekering.....

Lees meer

 

Advieskosten uitvaartverzekering blijft dalen

28 januari 2021

In 2019 waren voor het eerst sinds het provisieverbod de gemiddelde advieskosten over de financiering van uitvaartkosten onder € 100 uitgekomen......

Lees meer


Ilse van den Bosch nieuwe CFRO Monuta

11 januari 2021

Ilse van den Bosch (51) is per 1 januari 2021 officieel benoemd tot Directeur Financiën en Risicomanagement bij Monuta Holding N.V. Zij volgt hiermee Carlo Elsinghorst op die in 2016 aantrad als fina.....

Lees meer


Reactie Monuta op uitzending RADAR

We begrijpen dat elke uitvaart waarover onvrede heerst er één teveel is. Vooral omdat een uitvaart maar één keer plaats kan vinden. We betreuren het als er dan toch incidenten plaatsvinden. Situatie....

Lees meer


Onderzoek: één derde Nederlanders geconfronteerd met overlijden in coronatijd

Helft kon niet bij uitvaart aanwezig zijn Bijna de helft van de Nederlanders, die in hun omgeving een overlijden heeft meegemaakt tussen 12 maart en 1 juli 2020, kon de uitvaart ongewenst niet bijwonen....

Lees meer

 

Eerste ‘walk through condoléance' tijdens coronacrisis

Grote uitvaarten zijn momenteel niet mogelijk. Toch overlijden er mensen tijdens de coronacrisis die veel hebben betekend voor vele mensen. Bijvoorbeeld door hun maatschappelijke betrokkenheid. Zo ook Paul Vuijst, overleden stadsomroeper uit Naarden-Vesting, die vandaag naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht....

Lees meer

 

Monuta springt flexibel om met dekking naturapolis in coronatijd

Een uitvaart ten tijde van de coronacrisis is anders en heeft emotionele gevolgen voor de nabestaanden, maar er is ook een financiële zijde. Een kant die vaak wordt onderbelicht, maar ontzettend belangrijk is....

Lees meer


Corné Mulders nieuwe directeur Uitvaartzorg Monuta

Corné Mulders (47) treedt per 1 april 2020 in dienst bij Monuta als directeur Uitvaartzorg. Met de benoeming van deze ervaren directeur zet Monuta een nieuwe stap in de transformatie van haar uitvaartbedrijf....

Lees meer