5 Tips om nabestaanden te steunen

Wanneer iemand in uw naaste omgeving een dierbare verliest is dit een groot gemis. Vaak vinden we het lastig om nabestaanden steun te bieden. Ook al is het overlijden al wat langer geleden, het gemis van een overleden dierbare gaat niet over. Benieuwd hoe u uw naaste kunt steunen bij het verlies van een overleden dierbare? Hieronder leest u vijf tips.

 

Praat erover
Een gesprek starten om het over de overleden dierbare te hebben, is moeilijk. U denkt misschien dat de nabestaande het er misschien niet over wil hebben. Meestal is het tegenovergestelde waar. Of het overlijden nu kort of lang geleden is, bij de dagelijkse bezigheden worden nabestaanden soms geconfronteerd met het verlies van zijn of haar dierbare. Het kan helpen door bijvoorbeeld het gesprek te beginnen door eigen herinneringen op te halen.

 

Luister
Wanneer een overlijden een tijd geleden heeft plaatsgevonden, willen veel nabestaanden anderen niet langer ‘lastig vallen’ met hun gevoelens en verdriet. Maar nodig ze juist wel uit om te praten. Stel hierbij open vragen. Luister vooral en probeer geen gevoelens in te vullen voor uw naaste.

 

Zorg voor afleiding
Ga samen iets doen. Door voor afleiding te zorgen kan uw naaste zijn of haar gedachten over het overlijden even op zij zetten. Maak een wandeling, ga samen lunchen of ga naar de bioscoop of een voorstelling. Een andere omgeving zal uw naaste goed doen.

 

Doe een klusje
Bied spontaan uw hulp aan. Doe boodschappen, was de ramen, ruim de schuur op of maai het gras eens. Zeker wanneer uw naaste er na een overlijden alleen voor komt te staan, zijn er vast wel klussen of praktische dingen die hij of zij niet leuk vindt om te doen of juist lastig vindt.

 

Vraag wat uw naaste nodig heeft
Iemand die rouwt heeft goede en slechte dagen. Emoties en stemmingen wisselen elkaar af. Het ene moment voelt iemand zich eenzaam en wordt gezelschap als prettig ervaren. Het andere moment wil iemand juist het liefst alleen zijn. Vraag daarom altijd waar uw naaste behoefte aan heeft: is het goed als u even belt of langskomt? Of wil hij of zij graag herinneringen ophalen of het juist over ‘koetjes en kalfjes’ hebben? Bedenk altijd: wat u ook doet, er zijn voor uw naasten wordt altijd gewaardeerd.

 

Meer weten?
Monuta wil graag helpen bij het omgaan met verlies, omdat we uit ervaring weten hoe moeilijk de periode na overlijden kan zijn. Wilt u meer lezen over rouwverwerking? Meer informatie is te vinden op:

Omgaan met verlies