'Geen moment alleen'

Voorzichtig deed ik de deur open. De kist was omringd door brandende kaarsen en prachtige bloemen. Terwijl ik rondkeek in de kamer, viel mijn oog op iets wat op de grond lag. Ik keek nog eens goed. Lag daar nu iemand te slapen?

Dag en nacht
“Goedemorgen meneer, wilt u een kopje thee?” Verbaasd keek ik naar het matras op de grond. De Filipijnse meneer legde uit dat het volgens Filipijnse traditie normaal is om bij de overledene te blijven tot de uitvaart voorbij is.

We laten oma geen moment alleen”.

Bijzonder gastvrij
Bij een 24-uurskamer in ons uitvaartcentrum krijgt een familie de sleutel van de kamer waar hun dierbare ligt. Zodat ze op elk gewenst moment langs kunnen. Deze familie nam deze 24 uur wel heel letterlijk. In de loop van de dag kwamen er meer familieleden op bezoek. Ondanks de drukte, hielden ze de kamer keurig netjes en wasten hun gebruikte theekopjes zelf af. Taken die ik als uitvaartmedewerker normaal voor een familie doe.

Het laatste maal
De dag voor de uitvaart ging ik nog even langs voor een laatste controle. Ik klopte beleefd op de deur. Aan de andere kant klonk een luid gegil. “Wat is er aan de hand?” De familie keek me met grote ogen aan en begon toen te lachen. “We dachten dat je oma was. We zeiden namelijk net dat oma zo op de deur zou kloppen om gezellig een laatste hapje mee te eten!” Zo sloten ze tevreden het laatste maal met oma af, geheel volgens traditie.

Monuta denkt graag mee over de invulling van een uitvaart van alle culturen en religies. Kijk voor meer informatie en inspiratie op www.monuta.nl of maak vrijblijvend een afspraak met één van onze uitvaartverzorgers. U bereikt ons op (036) 521 4410.

Reactie toevoegen