Wat mag u een overledene meegeven?

Eeuwen geleden gaven de oude Egyptenaren en Vikingen hun overledenen giften mee in het graf. Op die manier zijn al veel sieraden en gebruiksvoorwerpen teruggevonden. En nog steeds geven we graag een knuffel, bloem of tekening mee. Maar wat zijn nu eigenlijk de regels op dit vlak? In dit artikel vertellen we u hier meer over.

 

Geen vervuilende stoffen

Kleine grafgiften mag u altijd meegeven, maar het mogen geen voorwerpen zijn die de grond kunnen vervuilen. Hierbij valt te denken aan voorwerpen van:

  • Plastic
  • Nylon
  • Rubber
  • Metaal
  • Leer
  • Kunststof

Ook chemische producten als batterijen zijn geen goed idee. U mag dus geen iPod of telefoon in de uitvaartkist doen.

 

Geen scherpe voorwerpen

Ook scherpe voorwerpen of glas mag u niet aan een overledene meegeven. Dat kan namelijk onbedoeld een ander verwonden. U mag dus best een foto in de uitvaartkist stoppen, maar dan zonder lijstje en glas.

 

Waarom het niet mag

Er zijn een aantal redenen waarom bepaalde voorwerpen niet mogen. Zo kunnen elektrische voorwerpen ontploffingsgevaar opleveren in de crematieoven. En bij een begrafenis zijn sommige stoffen slecht voor het milieu, bijvoorbeeld omdat ze lange tijd intact blijven. Tot slot kunnen sommige grondstoffen ervoor zorgen dat stoffelijke resten minder snel vergaan en ook dat is uiteraard niet de bedoeling.

 

Wat mag wel?

Hoewel een aantal dingen niet is toegestaan als grafgift, mag u gelukkig alsnog heel veel wel meegeven. Papier en knuffels zijn bijvoorbeeld geen enkel probleem. Kindertekeningen, foto’s of een lievelingsknuffel mogen dus gerust meegegeven worden. Ook bloemen kunnen een mooie grafgift zijn.

 

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over wat u als grafgift aan een dierbare mag meegeven? Dan kunnen onze uitvaartverzorgers u ook persoonlijk advies geven. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Verder denken we ook graag met u mee over geschikte items die u mag meegeven in de uitvaartkist. Zo ziet u maar weer dat we in dat opzicht weinig verschillen van de Vikingen of oude Egyptenaren.

Reactie toevoegen