Wat mijn vak als uitvaartondernemer zo bijzonder maakt? Dat is dat het een baan is die er toe doet. Ik kan mensen bijstaan met iets wezenlijks. Aan tafel bij mensen of tijdens het begeleiden van een dienst gaat het maar om één ding: het passend afscheid nemen van een dierbare. Daarvoor luister ik eerst. Ik wil graag weten wie de overledene was en wat past bij zijn of haar afscheid? Als de wensen bekend zijn, dan kan ik informatie geven over wat er allemaal mogelijk is. Desgewenst met duidelijke communicatie over de financiële consequenties van de keuzes. De gehele periode tot en met de dag van de uitvaart verzorg ik alles en ben ik het aanspreekpunt voor de familie. Wanneer de nabestaanden mij nodig hebben, ben ik dag en nacht bereikbaar.

Bekend in de regio

Sinds ruim 30 jaar woon en werk ik in Almere. Ik ben hier opgegroeid en hierdoor ben ik ook bekend in de regio. Tot 1 februari 2015 was ik al een aantal jaar werkzaam als uitvaartverzorger bij Monuta. Vervolgens heb ik de stap gemaakt om als franchisenemer voor Monuta aan de slag te gaan, om mij helemaal te kunnen richten op Almere. Inmiddels ben ik eigenaar van Monuta Heidi Markus. 

Afscheid met een traan en een warme glimlach

Vaak krijg ik de vraag of mijn werk als uitvaartondernemer niet heel erg verdrietig is. Ik kan niet ontkennen dat de persoonlijke verhalen van mensen mij regelmatig aangrijpen. Maar naast tranen, lokken de herinneringen ook vaak een glimlach uit. Een die net als tranen een prachtige uiting van emoties zijn. Mijn voornaamste doel is dat er met een warme glimlach teruggedacht wordt aan de overledene en het afscheid. De warme glimlach waarmee ik mij voorstel als ik binnenkom bij een familie en waarmee ik na de uitvaart afscheid neem van hen. Maar vooral de warme glimlach waarmee de nabestaanden terugdenken aan hun dierbare en de uitvaart.