Wanneer u een crematie moet regelen in de gemeente Alphen aan den Rijn

0172 - 47 20 77 24/7 bereikbaar

Na het verlies van een dierbare kan het voorkomen dat u een crematie moet regelen in Alphen aan den Rijn. Wij zijn u graag tot steun in deze moeilijke periode. Er moet veel geregeld worden. Dit zijn vaak zaken waar uw hoofd op dat moment niet naar staat. Als wij een uitvaart regelen, begeleiden we u stap voor stap langs alle zaken die horen bij een uitvaart regelen. Wanneer u dat wilt, gaan we samen met u naar het crematorium om de aula en andere ruimtes te bekijken. Dat neemt veel spanning weg voor de dag van de crematie. We helpen u graag in deze moeilijke periode. U kunt Monuta Alphen aan den Rijn dan ook dag en nacht bereiken.

 

Neem contact op om een crematie te regelen

Over het crematorium in Alphen aan den Rijn

Wie in Hazerswoude-Rijndijk, Benthuizen of Zwammerdam of elders in de gemeente Alphen aan den Rijn woont, kiest voor het crematorium in Alphen aan den Rijn zelf. Dit crematorium is van PC Hooft. Bij het crematorium zit ook een uitvaartcentrum en er is een ruime aula met 100 zitplaatsen en natuurlijk sta-plaatsen. Omdat het crematorium gelegen is naast de Oosterbegraafplaats is deze ook geschikt voor een dienst bij een begrafenis. Er zijn zelfs mogelijkheden voor een afscheidsplechtigheid in de avond. De sfeer is laagdrempelig en gemoedelijk, waardoor het (in tegenstelling tot sommige andere crematoria) niet aanvoelt als “lopendebandwerk”. Alles kan en mag er, de gastdames zijn warm en flexibel. En qua catering is er veel mogelijk.

Een crematie elders kan natuurlijk ook

In de gemeente Alphen aan den Rijn kiest iedereen voor het hierboven genoemde crematorium. Toch kiest een enkeling voor een crematie ergens anders in het land. Bijvoorbeeld omdat alle familie daar in de buurt woont, of omdat de overledene daar oorspronkelijk vandaan kwam. Ook dat is geen probleem voor Monuta Alphen aan den Rijn. Wij nemen contact op met het lokale crematorium en regelen alles zoals de familie dat wil.

 

Zij zijn zeer meedenkend en laten de klant rustig denken en ze dringen niks op. Ze lossen de vragen die je hebt op en hebben ook wel dingen waar we niet aan hebben gedacht. Dus met andere woorden zijn we zeer tevreden! - heer Vons

Crematieplechtigheid

Voor de plechtigheid begint, kan de familie zich op de dienst voorbereiden in de familiekamer. Hier kan eventueel ook een kleine plechtigheid gehouden worden. Alle andere plechtigheden vinden plaats in de aula. Wanneer het heel druk is, kan de dienst in de hal worden gevolgd op tv-schermen. Verder is er een klein elektronisch orgel aanwezig en kan de dienst op cd worden opgenomen. Na de dienst kan een klein aantal familieleden met de kist mee tot aan de ovenruimte.

Wettelijke bezinningsperiode

Vrijwel direct na de dienst vindt de crematie zelf plaats. Dit gebeurt volgens strenge eisen en met veel zorgvuldigheid en respect. De as wordt een maand in een algemene nis in het crematorium bewaard. Daarna krijgt de familie een brief om de as op te halen. Wij kunnen dit ook voor u verzorgen en de asbus bij u thuis brengen. Of we gaan op verzoek mee. Waar u ook voor kiest, u moet altijd 30 dagen na de crematie wachten. Dit is de wettelijke bezinningsperiode, waarin u kunt bedenken wat u met de as wilt gaan doen. Hierover kan uw uitvaartverzorger natuurlijk met u meedenken.

Asbestemming in Alphen aan den Rijn

Het crematorium kan u hooguit suggesties geven voor de asbestemming, maar heeft bijvoorbeeld geen eigen urnenmuur of strooiveld. Op de algemene begraafplaatsen in de gemeente Alphen aan den Rijn zijn wel verschillende mogelijkheden. Hieronder vindt u een aantal opties:

  • Het verstrooien van de as op een hiervoor aangewezen strooiveld;
  • Huur van een algemeen urnengraf voor een periode van 10 jaar;
  • Huur van particulier urnengraf of urnentuin voor een periode van 5 jaar;
  • Een nis in een urnenmuur (klein, middel of groot) voor een periode van 5 jaar;
  • Het plaatsen van een asbus of urn in of op een bestaand graf.

Wanneer u voor een van bovenstaande opties kiest, is het belangrijk dat u dit regelt met de begraafplaatsbeheerder. Natuurlijk kunnen wij dit ook voor u verzorgen. Vraag ons ook gerust naar de specifieke mogelijkheden van bijvoorbeeld de begraafplaats in Zwammerdam of Koudekerk aan den Rijn.

Of schaf een urn of assieraad aan

Veel families kiezen ervoor om (een deel van) de as te bewaren in een of meerdere urnen. Of ze laten een symbolische hoeveelheid as verwerken tot een assieraad. Monuta heeft hiervoor de Uitvaartwinkel.nl. Als er nog geld over is uit de verzekering, dan kan uw bestelling hiermee verrekend worden. We helpen u graag een keuze te maken. Als u dat wilt, doen wij de bestelling voor u en brengen we de urn of het assieraad bij u langs in bijvoorbeeld Hazerswoude-Dorp of Benthuizen.

Verstrooien op een bijzondere plek, zoals de zee

Een andere populaire vorm van asbestemming is het verstrooien van de as. Dat kan bijvoorbeeld op een plek waar uw dierbare graag kwam. In dat geval moet u nog wel toestemming vragen aan degene van wie de grond is. Bijzonder zijn ook de verstrooiingen op zee, bijvoorbeeld de Noord- of Waddenzee. Uit ervaringen weten we dat dit een heel bijzondere ceremonie is, waarbij u bijvoorbeeld nog bloemen mag meegeven aan de zee. Ook kunt u achteraf een certificaat krijgen met coördinaten, waarop staat waar de as precies in de zee is verstrooid.

Wat zijn de kosten van een crematie?

Over het algemeen kost een crematie minder dan een begrafenis, omdat er geen kosten zijn voor een graf of grafmonument. Bovendien kiest de familie vaker voor een eenvoudigere kist. Een ander bijkomend voordeel van het crematorium in Alphen aan den Rijn is dat alles op één locatie kan plaatsvinden. Dit bespaart weer bijkomende kosten voor het rouwvervoer. Houdt u er wel rekening mee dat alle begraafplaatsen in de gemeente Alphen aan den Rijn een toeslag vragen voor diensten op zaterdag. We denken graag met u mee, ook over de kosten van de crematie.

 

Er wordt goed geluisterd naar wat de opdrachtgevers willen en waar nodig wordt goed en rustig beargumenteerd wat niet of juist wel mogelijk is. De dag van de uitvaart verliep mooi. Wij hadden allemaal, 7 kinderen, het gevoel dat het volledig beantwoordde aan de laatste wensen van onze moeder. - heer Koot

Wilt u meer weten? Neem contact op

Wij proberen de familie zoveel mogelijk te ontzorgen als we een crematie regelen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat doen we door zoveel mogelijk werk uit handen te nemen. Zo halen we op verzoek de as op of gaan we mee met het verstrooien. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact op met ons. We zijn er voor u als u ons nodig heeft.

Waarom Monuta - Alphen aan den Rijn?

  • Uw wensen staan voor ons centraal
  • Altijd een waardig afscheid, passend binnen uw budget
  • Altijd één vaste contactpersoon, voor, tijdens en na de uitvaart
  • Onze uitvaartverzorgers zijn oprecht betrokken
  • De afspraken die we met u maken zijn duidelijk en transparant

Werkgebied

Hoogmade, Hazerswoude Dorp, Hazerswoude Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn, Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Noorden, Zevenhoven, Nieuwveen, Aarlanderveen, Leimuiden, Ter Aar, Rijnsaterwoude, Zwammerdam, Woubrugge, Benthuizen, Driebruggen