Uitvaartondernemer Monique Maurik: “Het kan ook anders”

Een uitvaart organiseren is voor nabestaanden geen dagelijkse bezigheid, maar voor uitvaartondernemer Monique Maurik wel. Zij staat families bij tijdens de heftige en emotionele periode na overlijden en stelt samen met hen een uitvaartdienst samen. “Het kan ook anders” is hierbij het motto van Monique. Daarmee bedoelt ze dat er veel meer mogelijk is dan de standaard ‘koffie met cake’ na een uitvaart. En dat kan zelfs in deze tijd, waarin de uitvaartbranche met veel beperkingen is opgezadeld. Wij spraken met Monique over haar passie voor het vak van uitvaartverzorger en de intensieve periode waarin we nu leven.

 

Als uitvaartverzorger doe je je werk vanuit liefde

Monique Maurik werkt al jaren in de uitvaartbranche en besloot in 2014 voor zichzelf verder te gaan. Die beslissing nam ze nadat een heftige gebeurtenis haar leven en kijk op het leven veranderde: ze was opvarende en overlevende van de ramp met cruiseschip de Costa Concordia. Zonder die gebeurtenis had ze de stap naar het ondernemerschap misschien wel nooit durven zetten. Ze besloot dat ze niet langer wilde wachten met het waarmaken van haar dromen. Het vak van uitvaartverzorger is haar op het lijf geschreven. “Je moet oprechte interesse hebben in mensen en het werk echt vanuit liefde doen”, vertelt Monique. “Elke uitvaart is anders, maar het verlies blijft hetzelfde. Een persoonlijke uitvaart ziet er voor iedereen anders uit en daarom heb ik heel intensief contact met de familie de dagen voor de uitvaartdienst.”

 

Creatief omgaan met de mogelijkheden die er nu zijn

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen voor de organisatie van uitvaartdiensten. Dat is een enorme uitdaging, maar er is nog steeds veel mogelijk, zo benadrukt Monique: “Hoewel we nu niet in grote groepen bij elkaar kunnen komen, zijn er allerlei alternatieven te bedenken. Van bijvoorbeeld langs de kist rijden met de auto tot dezelfde uitvaartdienst meerdere keren herhalen zodat er meer mensen afscheid kunnen nemen van de overledene.” Monique merkt dat het begrip bij mensen nu groter is en uitvaarten vaak zelfs intenser. “Omdat we geen handen mogen schudden leggen mensen nu hun hand op het hart en kijken de nabestaanden in de ogen aan. Dat zorgt misschien wel voor veel meer verbinding dan toen we elkaar nog de hand schudden.”

 

Hoewel de regels nu anders zijn, is het nog steeds mogelijk om een passende, persoonlijke uitvaart te organiseren. “Niemand vraagt meer om dat kopje koffie nu. Samen met de familie bedenk ik alternatieven zodat we de overledene een waardig afscheid geven.”