Actueel

Plannen elektrische crematieoven Memoriam

In 2018 zijn we gestart met ons plan om ook cremeren mogelijk te gaan maken in ons uitvaartcentrum aan de Langenhorst 100 in Rotterdam. We willen hiermee kleinschalige diensten, condoleances en crematies met een zeer kwalitatieve dienstverlening mogelijk maken. Met rust en tijd voor de nabestaanden en alle faciliteiten op één locatie. Het uitvaartcentrum is hier zeer geschikt voor.

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

Inspirerende Monuta informatiedag op zaterdag 2 juni

Rotterdam – Op zaterdag 2 juni organiseerde Monuta Memoriam een inspirerende informatiedag van 10.00 - 14.00 uur in Rotterdam. Tijdens de informatiedag konden bezoekers hun eigen uitvaartsfeer vormgeven en hun persoonlijke uitvaartwensen vastleggen.

Tijdens de informatiedag was er volop informatie over de vele uitvaartmogelijkheden die er zijn en de wijze waarop uitvaartwensen nu al vastgelegd kunnen worden. Ook was er de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen en om deel te nemen aan de catering proeverij.

Muziek als belangrijk onderdeel van de uitvaart

Nederlanders draaien vaak muziek bij het afscheid van hun overleden dierbare. De muziekkeuze is een belangrijk en persoonlijk onderdeel van de afscheidsdienst. Vaak zegt dit meer over iemand dan soms wordt gedacht. Het luisteren naar muziek roept namelijk herinneringen op.

Soort muziek

Denk bij muziek tijdens een afscheid niet alleen aan het gebruik van de geluidsinstallatie. Monuta kan ook voor live muziek zorgen. Bijvoorbeeld een trompettist, pianist, orkest of misschien wel een band. U kunt er ook voor kiezen om samen met de gasten te zingen tijdens de dienst. 

Column Mieke Penne

Wanneer een bewoner overlijdt in de zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking, vragen ze Mieke Penne - uitvaartverzorger bij Monuta Rijnmond - of zij wil helpen bij het vormgeven van de uitvaart. Mieke luistert naar de gebruiken en gewoontes van de familie, maar ook van de bewoners. Ze heeft al 19 jaar ervaring, waardoor de bewoners haar goed kennen en zij precies weet hoe met hen om te gaan. Allen zijn dan ook zeer nauw betrokken bij het vormgeven van de uitvaartplechtigheid.

7 bijzondere films met een lach en een traan

Een film gaat niet altijd over een sprookje en heeft niet altijd een happy end. Toch zijn deze rolprenten de moeite van het kijken waard. Ze kunnen troost bieden als u een dierbare heeft verloren. Sommige speelfilms kunnen zelfs inspiratie geven voor wat u bij uw eigen uitvaart zou willen. Zo bieden ze een opening om het gesprek met elkaar aan te gaan over de dood en alles daaromheen. Wij geven u tips voor films die u gewoon gezien móet hebben.

Uitreiking cheque van het MCF aan het Gilde Ridderkerk

Op 29 september ontving het Gilde Ridderkerk een cheque van het Monuta Charity Fund (MCF). De cheque werd uitgereikt door relatiebeheerder Monuta en ambassadeur van het MCF Anette Kooij-Leermakers en uitvaartverzorgster Miranda de Krijger.  

Het Gilde Ridderkerk gebruikt de donatie om drie inspirerende avonden rond de thema’s nalatenschap, verlies en rituelen te organiseren. Op de volgende avonden kunt u kosteloos deelnemen.