Natuurbegraven

013-822 65 27 24/7 bereikbaar

Een laatste eeuwige rustplaats midden in de vrije natuur. Dat is een wens die steeds meer mensen koesteren. Met natuurbegraven wordt zowel het begraven van het lichaam van een overledene als van zijn of haar as bedoeld. Beiden worden op een natuurlijk wijze teruggegeven aan de natuur. Hieronder vindt u de antwoorden op een aantal van de meest gestelde vragen over natuurbegraven.

Wat gebeurt er als u kiest voor natuurbegraven?

U en/of uw nabestaanden kiezen zelf een natuurbegraafplaats en een mooie plek uit. Onder een statige oude boom, of juist in een open veld. U kunt een plek op de natuurbegraafplaats al bij leven reserveren. Wanneer u kiest voor een laatste rustplek in de natuur, is die plek voor eeuwig voor u bestemd. Een natuurgraf wordt namelijk niet geruimd. U koopt het gebruiksrecht van dit stukje grond voor eeuwig af

Zijn er regels verbonden aan natuurbegraven?

U kunt de overledene laten begraven in een kist van natuurlijke materialen, maar ook in een wade. Er gelden wettelijke voorschriften voor natuurbegraven. Vaak wordt de plek gemarkeerd met een gedenkteken in de vorm van een boomschijf. Ook deze zal gaandeweg weer opgaan in de natuur. Hierdoor gaan leven en dood op een natuurlijke manier hand in hand en hoeft u zich geen zorgen te maken over het onderhoud van een natuurgraf.

Hoe kies ik een natuurbegraafplaats?

In (de omgeving van) ons werkgebied vindt u de volgende natuurbegraafplaatsen:

Behalve verschillen in opzet en doelstelling verschillen de natuurbegraafplaatsen ook in de prijs van een graf, de soorten graven, de graftekens die zijn toegestaan, de duur van de grafrust, enzovoort. Volg bij het kiezen van een natuurbegraafplaats vooral uw eigen gevoel. Bekijk hun websites, bezoek een aantal natuurbegraafplaatsen om de sfeer zelf te ervaren en neem voldoende tijd om uw keuze te maken.

Ondanks dat deze natuurbegraafplaatsen nog maar kort bestaan, hebben wij al ruime ervaring met het verzorgen van uitvaarten op deze locaties. Wilt u hierover weten? Bel ons gerust op (013) 822 65 27.

Kan ik as ook uitstrooien in een bos?

Het verstrooien van as is zeker niet overal toegestaan. Er is namelijk toestemming voor nodig van de eigenaar van de grond. Sommige natuurbegraafplaatsen bieden de mogelijkheid om as uit te strooien, met of zonder uw aanwezigheid. Daarnaast bieden ook de eigenaren van Boschlust, een klein ongerept bosgebied gelegen aan de rand van Oisterwijk, de mogelijkheid om -met alle respect voor de natuur- in het bos as te verstrooien. Klik hier voor meer informatie. 

Onlangs maakte natuurbegraafplaats De Utrecht in Esbeek het volgende videoportret met mij:

Waarom Monuta Tom van Dijk?

  • Ieder mens is voor ons bijzonder en verdient een uniek afscheid
  • Alle rust en ruimte om keuzes te maken
  • De afspraken die we met u maken zijn duidelijk en transparant
  • Altijd één vaste contactpersoon, voor, tijdens en na de uitvaart
  • Een eigen, geheel vernieuwd uitvaartcentrum (naast crematorium)

Werkgebied

Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout, Biezenmortel, Haaren, Oisterwijk, Heukelom, Moergestel, Biest-Houtakker, Haghorst, Diessen, Baarschot, Esbeek, Hilvarenbeek, Baarle-Nassau, Alphen, Gilze, Rijen, Molenschot, Hulten, Riel en Goirle.