De digitale snelweg

Internet en de bijbehorende apparaten om er gebruik van te maken: ze zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Het lijkt alsof ze er altijd al zijn geweest. In werkelijkheid maken internet, computers en smartphones nog helemaal niet zo lang onderdeel uit van ons dagelijks leven.

 

Met de huistelefoon
Toen ik als uitvaartverzorger begon, ging ik bij de familie van een overledene het gesprek aan met pen en papier. We hadden nog geen mobiele telefoons. Wanneer we contact met het kantoor wilden opnemen, deden we dat met de huistelefoon. Soms hield dat in dat we bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis naar de receptie liepen, omdat op de kamer geen telefoon aanwezig was.

Modern, per fax
Voor alle onderdelen van een uitvaart werd met de hand een formulier in tweevoud ingevuld. We hadden ook nog geen laptop, dus de aanvragen konden we niet mailen. Daarom verstuurden we ze, voor die tijd heel modern, per fax.

Het klinkt als een verhaal uit een geschiedenisboekje

Alles op tape
Muziek tijdens een uitvaart kwam soms nog vanaf een cassettebandje en ook een opname van de plechtigheid kon alleen op tape worden opgenomen. Onze kantooragenda bestond uit een groot bord aan de muur met verschillende vormen en kleuren magneetjes, om alle uitvaarten en benodigdheden te noteren. Drukproeven van de rouwkaart werden door de drukker gezet en ik ging met het voorbeeld naar de familie om het te laten controleren. 

Veel veranderd
Het klinkt als een verhaal uit een geschiedenisboekje. Toch speelt dit verhaal zich nog maar zestien jaar geleden af. Tegenwoordig nemen we een laptop mee als we de uitvaart komen bespreken. Alle informatie staat dan direct in de computer. Formulieren en drukproeven gaan per mail, muziek kunnen we streamen en het bord aan de muur heeft plaatsgemaakt voor een elektronische agenda. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel er veranderd is. Ik ben benieuwd naar hoe mijn vak er over 16 jaar uitziet.

 

Ook de mogelijkheden rondom een uitvaart zijn de afgelopen jaren veranderd. Wilt u meer weten? Dan gaan de uitvaartverzorgers hierover graag met u in gesprek. Neem vrijblijvend contact op met Monuta Van der Luit in Wassenaar via  070 - 511 24 36 of kijk voor meer informatie verder op onze site.