Actueel

Een passend afscheid voor iedereen. Zo veel keuzes!

De keuzemogelijkheden bij het vormgeven van een persoonlijk afscheid zijn eindeloos. Het is soms lastig om een keuze te maken voor het laatste afscheid van een dierbare, of bijvoorbeeld van uzelf, bij het invullen van een laatste wensen formulier.

Opbaren

Waar wordt uw overleden dierbare bijvoorbeeld opgebaard? Thuis in het eigen bed, in een uitvaartcentrum met een eigen sleutel voor onbeperkte toegang of misschien wel in het eigen tuinhuisje?

Muziek als belangrijk onderdeel van de uitvaart

Nederlanders draaien vaak muziek bij het afscheid van hun overleden dierbare. De muziekkeuze is een belangrijk en persoonlijk onderdeel van de afscheidsdienst. Vaak zegt dit meer over iemand dan soms wordt gedacht. Het luisteren naar muziek roept namelijk herinneringen op.

Soort muziek

Denk bij muziek tijdens een afscheid niet alleen aan het gebruik van de geluidsinstallatie. Monuta kan ook voor live muziek zorgen. Bijvoorbeeld een trompettist, pianist, orkest of misschien wel een band. U kunt er ook voor kiezen om samen met de gasten te zingen tijdens de dienst. 

Uitvaartmuziek

Uit de vragen die sommige mensen ons stellen, blijkt dat men gewend is aan een standaard invulling van een uitvaart. Maar ook voor muziek geldt: de uitvaart is persoonlijk en kan dus ook naar eigen smaak muzikaal omlijst worden.

Uitvaartmuziek is vaak belangrijk bij een afscheid. Het vertelt een verhaal, roept herinneringen op en helpt om gevoelens uit te drukken. Vooral wanneer muziek een grote rol speelde in het leven van de overledene. Hij of zij was bijvoorbeeld lid van een band of een koor.  

5 manieren om te besparen op grafkosten

Vergelijken van grafkosten is niet het eerste waar u aan denkt wanneer een dierbare overleden is. Toch kan dit de moeite waard zijn. De grafkosten en onderhoudskosten voor een graf verschillen sterk per gemeente. Daarover kunt u alles lezen in het grafkostenonderzoek van Monuta. Ook hebben we een aantal bespaartips voor u op een rij gezet.

Kerkelijke begraafplaatsen goedkoper

Persoonlijk en betaalbaar afscheid nemen

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. Maar wat kost een uitvaart eigenlijk? Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat een uitvaart kost, of schat de helft van de kosten lager in, stelde budgetvoorlichter Nibud onlangs vast. U kunt natuurlijk kiezen voor een grootse uitvaart op een landgoed met luxe hapjes. Maar u kunt ook gaan voor een intieme plechtigheid in uw eigen woonkamer of tuin. Wij denken hierover graag met u mee, ook over de kosten.