Actueel

Wat doet een uitvaartverzorger?

In de periode nadat er een dierbare is overleden komt er vaak veel op u af. In de korte tijd na het overlijden tot aan de dag van de uitvaart moet er veel geregeld worden. Een uitvaartverzorger staat u van begin tot eind bij en neemt veel zorg uit handen. Maar wat doet een uitvaartverzorger precies? En zijn er ook dingen die u zelf of samen met de uitvaartverzorger kunt doen?

Wat te doen bij overlijden in het buitenland?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Helemaal als dat plotseling tijdens de vakantie gebeurt. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. In bijna alle gevallen moet uw overleden dierbare dan teruggebracht worden naar Nederland. Andersom komt ook vaak voor: dat een overleden dierbare teruggebracht moet worden naar het thuisland. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden in het buitenland? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

Een passend afscheid voor iedereen. Zo veel keuzes!

De keuzemogelijkheden bij het vormgeven van een persoonlijk afscheid zijn eindeloos. Het is soms lastig om een keuze te maken voor het laatste afscheid van een dierbare, of bijvoorbeeld van uzelf, bij het invullen van een laatste wensen formulier.

Opbaren

Waar wordt uw overleden dierbare bijvoorbeeld opgebaard? Thuis in het eigen bed, in een uitvaartcentrum met een eigen sleutel voor onbeperkte toegang of misschien wel in het eigen tuinhuisje?

Muziek als belangrijk onderdeel van de uitvaart

Nederlanders draaien vaak muziek bij het afscheid van hun overleden dierbare. De muziekkeuze is een belangrijk en persoonlijk onderdeel van de afscheidsdienst. Vaak zegt dit meer over iemand dan soms wordt gedacht. Het luisteren naar muziek roept namelijk herinneringen op.

Soort muziek

Denk bij muziek tijdens een afscheid niet alleen aan het gebruik van de geluidsinstallatie. Monuta kan ook voor live muziek zorgen. Bijvoorbeeld een trompettist, pianist, orkest of misschien wel een band. U kunt er ook voor kiezen om samen met de gasten te zingen tijdens de dienst. 

Uitvaartmuziek

Uit de vragen die sommige mensen ons stellen, blijkt dat men gewend is aan een standaard invulling van een uitvaart. Maar ook voor muziek geldt: de uitvaart is persoonlijk en kan dus ook naar eigen smaak muzikaal omlijst worden.

Uitvaartmuziek is vaak belangrijk bij een afscheid. Het vertelt een verhaal, roept herinneringen op en helpt om gevoelens uit te drukken. Vooral wanneer muziek een grote rol speelde in het leven van de overledene. Hij of zij was bijvoorbeeld lid van een band of een koor.