Praktijk Psychosociale Hulpverlening

De uitvaart is voorbij. Rond het afscheid was er veel te regelen en waarschijnlijk zijn er ook nu nog allerlei zaken die aandacht vragen. Zomaar terugkeren naar de orde van de dag is nog niet mogelijk. Pas later komt er meer tijd en ruimte voor gevoelens als verdriet, boosheid, onmacht, angst, opluchting, schuld of eenzaamheid. Gelukkig hebben mensen in je omgeving daar meestal begrip en aandacht voor. Maar de ervaring leert dat dit na verloop van tijd minder wordt. Om je heen hoor je “Het is al weer zo lang geleden”, terwijl jij het verlies nog lang niet verwerkt hebt. Je kunt dan het gevoel krijgen alleen te staan, vooral wanneer je anderen niet steeds wilt ‘lastigvallen’ met je verhaal.

 

Verlies en rouw

Afscheid en rouw horen bij het overlijden van een partner, ouder, kind, familielid of vriend. Naast alle verdriet en andere gevoelens ontstaan soms ook lichamelijke klachten, zoals slaap- en concentratieproblemen, stress of geheugenverlies. Op latere leeftijd komen soms eerdere, onverwerkte verliezen weer naar boven. Het is belangrijk de tijd te nemen om te rouwen en je verlies te verweven in je leven. Dat is moeilijk. Soms lukt het niet en lopen mensen vast in hun verdriet. In zo’n geval kan het helpen om erover te praten met een buitenstaander.

 

Steuntje in de rug

Hennie Bol is een professioneel hulpverlener en heeft veel ervaring in rouwbegeleiding. Ze neemt de tijd om te luisteren naar jouw ervaringen. Een paar persoonlijke gesprekken kunnen je al helpen beter om te gaan met je verlies. Speciaal voor gezinnen, groepen en scholen werkt ze met het bordspel “Alle Sterren Van De Hemel”. Aan de hand van kaartjes met vragen komen allerlei onderwerpen rond de dood ter sprake en de manieren waarop je daarmee om kan gaan. Hierdoor leer je elkaar beter te begrijpen. “Alle Sterren Van De hemel” is ook geschikt om met elkaar herinneringen te delen, bijvoorbeeld op moeilijke momenten zoals de verjaar- of sterfdag van een dierbare.

 

Contact

Mocht je behoefte hebben aan een steuntje in de rug, nu of in de toekomst, neem dan contact op met Hennie Bol. Meer informatie over haar praktijk voor rouw- en verliesverwerking is te vinden op de website www.verlieswerk.nl. Vrijblijvend telefonisch informeren is ook mogelijk: 06-51229645.

 

Hennie Bol - van de Geer
Selterkampweg 52
6721 AV  Bennekom

 

Tel: 0318-431410
Mob: 06-51229645
E-mail: info@verlieswerk.nl        

 

www.verlieswerk.nl/uit-de-praktijk