Top 10 duurste uitvaarten ooit

Wie zijn uitvaartwensen doorspreekt met een uitvaartverzorger of een afscheid voor een overleden dierbare moet regelen, bespreekt vroeg of laat ook de kosten. Deze olifant in de kamer is voor veel mensen een belangrijk punt. In sommige gevallen speelt geld geen rol, bijvoorbeeld als een wereldleider of beroemdheid overlijdt. Van gouden kisten tot peperdure graven: in deze lijst vindt u de 10 duurste uitvaarten ooit.

 

10. Michael Jackson (1 miljoen dollar)

Hij werd ook wel de King of Pop genoemd en zijn hitalbum Thriller scoorde in de jaren 80 vele nummer 1-hits. Later stond hij vooral bekend om zijn soms excentrieke levensstijl. Jackson was bezig met een comeback toen hij in 2009 overleed aan een overdosis medicijnen. Talloze fans wereldwijd waren ontroostbaar toen hun idool overleed. Zijn arts is later veroordeeld voor het geven van een veel te hoge dosis medicijnen. Jacksons kist kostte 25.000 dollar, zijn uitvaartkleding was 35.000 dollar en de foto op zijn kist was zo’n 3.700 dollar.

9. Margaret Thatcher (1,8 miljoen dollar)

Van 1979 tot 1990 was zij de minister-president van Groot-Brittannië. Haar bijnaam ‘IJzeren Dame’ zegt al genoeg: ze was een pinnige tante. Maar dankzij haar conservatieve politieke opvattingen zorgde ze er wel voor dat het IJzeren Gordijn langzaam werd opengetrokken. In april 2013 stierf ze aan de gevolgen van een beroerte. De kosten voor haar uitvaart bestaan uit onder 1,4 miljoen dollar voor politie en veiligheidsmaatregelen en 104.000 voor de dienst in de Londense St Paul’s Cathedral. Het bijeenroepen van het parlement om afscheid te kunnen nemen, kostte zo’n 20.000 pond.

8. Winston Churchill (4,2 miljoen dollar)

Een andere beroemde minister-president van Groot-Brittannië was Winston Churchill (van 1940 tot 1945 en van 1951 tot 1955). Hij won ook nog de Nobelprijs voor de Literatuur. Churchill is vooral bekend om het feit dat hij zijn land door de Tweede Wereldoorlog sleepte en betrokken was bij de vernietiging van het nationaalsocialisme. Bij zijn overlijden in 1965 kreeg hij een uitvaart die eigenlijk was voorbehouden aan leden van het Koninklijk Huis. Nog nooit eerder kwamen zoveel staatshoofden bij elkaar. De kosten waren toen 258.000 dollar en dat is omgerekend nu zo’n 4,2 miljoen dollar. Ook zal er flink wat betaald zijn voor het rouwvervoer: na de dienst werd Churchills lichaam per boot en trein vervoerd naar zijn laatste rustplek.

7. Prinses Diana (11,8 miljoen dollar)

Ze was misschien wel het meest geliefde lid van het Koninklijk Huis: prinses Diana. Met haar glamour, klasse en liefdadigheid was ze een opvallend figuur tussen alle andere royalty. Compleet onverwachts overleed ze in 1997 aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Op dat moment was ze al gescheiden van prins Charles. De koninklijke familie weigerde in eerste instantie om alle vlaggen halfstok te hangen, wat veel boze reacties opriep. Ze kreeg een ceremoniële begrafenis die toen ongeveer 7,7 miljoen dollar kostte. Tegenwoordig is dat zo’n 11,8 miljoen dollar. Biljoenen mensen zagen haar uitvaart. Bij de dienst zelf waren zo’n 2.000 genodigden aanwezig.

6. Paus Johannes Paulus II (11,9 miljoen dollar)

Hij was het hoofd van de Katholieke Kerk tussen 1978 en 2005: paus Johannes Paulus II. Hiermee was hij de eerste paus uit Polen. Dankzij zijn afkomst wist hij in zijn vaderland het communisme te bestrijden. Ook haalde hij de banden aan met nadere religies. Zelfs opstandige landen als Noord-Korea en Cuba stuurden in 2005 hun condoleances toen de paus overleed. Zijn uitvaart was de grootste bijeenkomst van staatshoofden ooit. Er waren vier koningen, vijf koninginnen, zeventig staatshoofden en 14 andere religieuze leiders.

5. Queen Mother (12,5 miljoen dollar)

Ze kreeg geen staatsbegrafenis, maar een ceremoniële uitvaart. De Queen Mother overleed in 2002 en naar schatting liepen de kosten voor veiligheidsmaatregelen op tot ongeveer 462.000 dollar. In totaal gaf men 9,09 miljoen dollar uit voor haar uitvaart (omgerekend is dat nu 12,5 miljoen dollar).

4. John F. Kennedy (15 miljoen dollar)

JFK was een van de meest geliefde Amerikaanse presidenten. Tijdens een tour door Dallas werd hij op brute wijze doodgeschoten. De hele wereld reageerde geschokt. Dat zijn begrafenis zo enorm prijzig was, komt onder meer door de kosten voor zijn graf in Arlington National Cemetery (13 miljoen dollar). Hij ligt er begraven met zijn vrouw en twee jong gestorven kinderen. Ook zijn broers hebben hier een rustplek gevonden.

3. Kim Jong-Il (40 miljoen dollar)

Hij was de grote leider van Noord-Korea tussen 1994 en 2011. En toen hij overleed, ontstond er een massale hysterie in zijn land. De overheid gaf grof geld uit om de namen van straatnamen rond de Towers of Eternal Life te laten aanpassen. De naam Kim Jong-Il moet bij de naam van zijn vader Kim Il-Sung komen te staan. Ook werd een beeld van 10 miljoen dollar neergezet. Een miljoen dollar ging naar Russische balsem-experts en een speciale kist van glas. Onderhoud aan het gebalsemde lichaam kost naar verwachting nog eens 2,5 miljoen dollar per jaar.

2. Ronald Reagan (400 miljoen dollar)

In 2004 overleed Ronald Reagan. Hij was president van de Verenigde Staten tussen 1980 en 1988. Hij was vrij rechts en leidde een wapenwedloop tegen de Russen. Ook zorgde hij voor een belastingverlaging. Waarom zijn uitvaart dan zo duur was? Op de dag van zijn uitvaart werd de beurs gesloten en kregen alle ambtenaren een dag vrij.

1. Alexander de Grote (600 miljoen dollar)

Alexander de Grote (356-323 voor Christus) was een Macedonische koning, die regeerde over een rijk dat zich uitstrekte van de Ionische Zee tot de Himalaya. Hij zou de meest succesvolle bevelhebber aller tijden zijn en had nog nooit een strijd verloren. Vermoedelijk stierf hij aan de gevolgen van een wond en/of longontsteking. Zijn lichaam werd in een gouden kist gelegd en in een gouden koets geplaatst. Maar liefst zestig paarden trokken deze koets van Babylonië naar Macedonië. En daarmee kreeg Alexander de Grote de allerduurste uitvaart uit.

 

Wij denken graag met u mee, ook over de kosten

Wilt u weten wat een uitvaart in uw situatie kan kosten? Neem dan gerust contact op met ons. Wij bespreken graag uw wensen. U hoort dan ook meteen welk kostenplaatje hieraan verbonden is.