Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Banner open einde

Open
Einde

Hoe is het om je eigen afscheid te regelen, ook al lijkt het nog zover weg? Monuta biedt een blik achter de schermen van het afscheid in de nieuwe webserie ‘Open Einde’.

Presentatrice Ciana (32) staat nog vol in het leven, maar wil graag open zijn over afscheid. Omdat ze zelf nog nooit een afscheid heeft moeten regelen, weet ze niet waar ze moet beginnen. Blanco duikt zij in de wereld van de uitvaart. Hierbij wordt ze geholpen door haar uitvaartverzorger Tommy, die haar meeneemt langs de meest belangrijke keuzes. Deze vragen hoeven niet zwaar of eng te zijn, wil Monuta laten zien. Door openheid te geven over de mogelijkheden maken we het gesprek over afscheid makkelijker.

Aflevering 1
hoe begin je?

In de eerste aflevering maakt Ciana kennis met de uitvaartwereld. Ze heeft, net als een groot deel van de Nederlanders, nog niet veel ervaring met het bijwonen en regelen van een uitvaart.  Wat zou ze dan zelf willen? Omdat ze midden in het leven staat, kan ze nu op een luchtige manier haar eigen uitvaart vormgeven. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? En hoe gaat het er eigenlijk aan toe bij een begrafenis of crematie? Ze ontmoet haar uitvaartverzorger Tommy en kan beginnen met haar zoektocht.

Afbeelding
Ciana in de ovenruimte met kist

Aflevering 2
waar is jouw afscheid?

In deze aflevering onderzoekt Ciana (32) hoe ze haar afscheid persoonlijker kan maken door een locatie te kiezen die bij haar past. Daarin heeft ze meer keuzes te maken dan ze dacht. Want waar wil ze haar afscheid? Wil ze nog dat mensen haar kunnen bezoeken voor de uitvaart? En wat gebeurt er daarna? Waar kan je begraven worden en wat kun je allemaal met de as doen als je voor cremeren kiest?

Afbeelding
Ciana en Tommy zitten op een bankje op de natuurbegraafplaats

Aflevering 3
hoe ziet jouw laatste rit eruit?

De meeste mensen kennen de standaard uitvoeringen van rouwvervoer, maar er is veel meer mogelijk. Van elektrische auto's tot een bakfiets en zelfs een motor met zijspan. Of wil je misschien helemaal geen rouwvervoer?  Samen met Tommy bezoekt Ciana de rouwvervoerders en neemt ze een kijkje bij de kistenmakers. Ook daar ontdekt ze dat er veel onverwachte keuzes zijn.

Afbeelding
Tommy en Ciana met rouwvervoer

Aflevering 4
wat is jouw smaak?

Hoe kun je makkelijk open over afscheid zijn? De meeste mensen hebben nog niet over 'de grote vragen' van het afscheid nagedacht, maar wel over hun eigen smaak. Daar gaat deze aflevering dan ook over. Eten en muziek zijn namelijk onderdelen van de uitvaart waar veel mensen al wél een idee bij hebben.

Afbeelding
Ciana staat bij een bos bloemen bij de bloemist

Aflevering 5
wat kost jouw uitvaart?

Na 5 afleveringen heb je hopelijke en beeld gekregen bij wat er allemaal komt kijken bij een afscheid. Hoe dat er precies uitziet, is voor iedereen anders. In het geval van Ciana heeft ze een hoop te kiezen op het gebied van cremeren, locatie, kist, vervoer, bloemen, muziek, catering, rouwkaarten en aankleding. Wat kost dat nu eigenlijk allemaal bij elkaar?

Afbeelding
Verzorgingsruimte

Aflevering 6
hoe voelt jouw persoonlijke afscheid?

Vandaag is het zover: de laatste aflevering van Open Einde. Hierin zien we hoe het voelt om al je uitvaartwensen in het echt te ervaren. Ciana heeft haar keuzes gemaakt en kan nu zien, horen en proeven hoe dat is. Emotioneel? Of juist geruststellend? Je ziet het in de finale.

Afbeelding
Ciana in 24 uurskamer

Heb jij het
financieel geregeld?

In Open Einde legt Tommy uit dat de gemiddelde uitvaart in Nederland vaak €9.500 kost. De uiteindelijke kosten van de uitvaart zijn afhankelijk van de uitvaartwensen. Maar voor een groot deel van de Nederlanders is het bedrag van de uitvaart moeilijk op korte termijn bij elkaar te krijgen. Om vooraf al financiële zorgen weg te nemen, heeft 75% van de mensen een uitvaartverzekering. Daarmee weet je zeker dat de uitvaart financieel gedekt is.

Benieuwd naar jouw maandpremie? Bereken hem hier.

Bereken

Persoonlijke
uitvaartwensen

Een uitvaart staat eigenlijk altijd in het teken van de persoon die overleden is. Hoe zo'n afscheid er uitziet is dus heel persoonlijk. Door zelf al na te denken over wat voor afscheid er bij jou past, kun je veel rust bieden aan je nabestaanden. 

Uit ons onderzoek blijkt dat 79% van de mensen in Nederland bijna nooit over hun uitvaartwensen praat. Daar willen wij graag verandering in brengen door open over afscheid en de mogelijkheden te zijn. Heb je daarvoor nog wat inspiratie nodig? In de serie Open Einde kun je volgen hoe Ciana al deze onderdelen uitzoekt voor zichzelf en wat er allemaal mogelijk is. 

Weet jij al wat jouw uitvaartwensen zijn en wil je die invullen voor later?

Keurmerk uitvaartzorg