De vertrouwde cake

Bitterballen of sushi? Of voelt de vertrouwde cake als een fijne keuze? De mogelijkheden zijn eindeloos bij een afscheid. En daar kun je iets heel persoonlijks van maken. Soms lachen we met zijn allen een beetje om die uitvaartcake. Maar de realiteit is dat veel Nederlanders het als mooie traditie zien. De helft van de mensen vindt de cake heel erg passen bij een afscheid.

De geschiedenis van de cake

De historie van cake gaat ver terug. Corné Mulders, directeur Uitvaarzorg bij Monuta, legt uit hoe de klassieker is ontstaan. "Afscheid nemen vroeg veel energie van mensen. Niet alleen door het waken bij iemand die zou overlijden, of net overleden was. Maar ook omdat de uitvaart vaak een emotionele gebeurtenis was. Mensen zakten daarom vroeger weleens in elkaar of 'vielen bijna in het graf'. Om dat te voorkomen kregen ze wat te eten: iets met vet en suiker. De cake leek een oplossing te zijn."

location-big

In aanvulling daarop vertelt Guus Sluiter, directeur van uitvaartmuseum Tot Zover: “In de tweede helft van de vorige eeuw kozen meer mensen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Omdat er nog niet zoveel crematoria in Nederland waren, moest men vaak verder reizen naar een uitvaart. Waar eerst veel lokale mensen samenkwamen tijdens een uitvaart en er dus ook vaak lokale lekkernijen werden geserveerd, kwamen nu meer mensen uit een groter gebied bij elkaar. Dat gaf ruimte aan de cake als gedeelde traditie die veel verder ging dan dat plaatselijke.

En daarnaast was het natuurlijk ook een lekker hapje voor de lange terugweg. Inmiddels heeft de cake vooral een symbolische functie. Samen eten geeft verbinding en tradities geven houvast als je iemand verloren hebt.”

Samen eten geeft verbinding en tradities geven houvast.

Open over afscheid?

Je zou bijna zeggen dat nadenken over eten bij je afscheid geen moeilijke vraag hoeft te zijn. Toch blijken 8 op de 10 mensen nooit of amper over hun afscheidswensen te praten. Reden voor ons om een vertrouwde gespreksstarter in een nieuw jasje te introduceren: de uitvaartcake. Met de naam Plakje Troost® nodigen we iedereen uit om het gesprek over afscheid aan te gaan.

8 op de 10 mensen praten niet over hun afscheid

Openheid over afscheidsthema’s is nog steeds een gevoelig punt onder Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Monuta. 79% zegt zelden of nooit over hun eigen wensen rondom afscheid te praten. Over de voorkeuren van dierbaren wordt ook amper gesproken, geeft 81% aan. Benieuwd welke hapjes Nederlanders het liefst serveren op hun uitvaart?

chevron-rightBekijk de weetjes
Uitvaart bakfiets met uitvaartkist met kleurrijke bloemen

Uitvaartwensen invullen

Jouw uitvaart is geen onderwerp waar je dagelijks bij stil staat. Toch is het wel verstandig om er alvast over na te denken. Want alleen jij weet hoe jouw uitvaart eruit moet zien. Bij Monuta kunt je eenvoudig en kosteloos jouw uitvaartwensen online invullen in Monuta Uitvaartwensen, ook als je ergens anders verzekerd bent.