Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Herinneren

5 tips om
samen te herinneren

5 tips om samen te herinneren

De donkere dagen komen eraan. De dagen waarop er veel familiebijeenkomsten zijn. Vrolijkheid met elkaar, veel samen doen en herinneringen maken. Dit kan ook de eerste periode zijn dat iemand er niet is. Of die tijd van het jaar dat het gemis groter is. Het helpt voor het verwerken van verlies als nabestaanden over hun geliefde kunnen praten en hun herinneringen kunnen delen.

Wees dus open voor iemands herinneringen, ook al is het al enige tijd geleden dat iemand is overleden. Zo houden we de herinnering aan onze dierbaren levend.

We hebben collega’s gevraagd naar hun tips om herinneringen op te halen. Hoe kunnen nabestaanden de herinnering aan hun dierbaren blijven delen met elkaar? We hebben er 5 geselecteerd.

1.  Wall of fame

Foto’s en bewaaritems bevatten tal van herinneringen aan mooie momenten met elkaar. Maak een ‘Wall of fame’ met elkaar waar je langs kan lopen of voor kan staan om herinneringen te delen. Dit is ook mogelijk bij een uitvaart zodat gasten de herinneringen kunnen zien als ze binnenkomen en helemaal in de sfeer komen.

2.  Plant een boom

Steeds vaker zien we dat mensen een eigen ritueel willen creëren. Bijvoorbeeld door een eigen plek te creëren waar ze naar toe kunnen. Die bijzonder is voor hen.  Zo kun je samen een levend monument maken door een boom te planten op een plek die veel voor de overledene heeft betekend. Door dit samen te doen, creëer je weer een herinnering en eigen ritueel.

3.  Geef je dierbare juist een plek met Kerst

De meeste mensen houden ontzettend van kerst. Juist in deze periode is het verdrietig dat een aantal dierbaren niet meer onder ons is. Maak het dan gezellig in huis, zet foto's van degenen die u mist gewoon tussen de kersthuisjes en lichtjes en zorg voor een mooi kerststuk op de graven of bij de urnen. Zo zijn ze er met Kerst ook bij en komen de herinneringen aan hen vanzelf door het zien van de foto’s.

4.  Patchwork delen

Als iemand er niet meer is blijft ook zijn of haar kleding achter. De een wil hier niets meer mee, maar een ander kan er moeilijk afstand van doen. Het is ook mogelijk om kleding juist een tweede leven te geven. Bijvoorbeeld door er een patchwork deken van te (laten) maken. Zo voelt u de warmte van uw dierbare wanneer u hem gebruikt. En als je het ook nog samen doet kunt u tijdens het maken herinneringen delen.

5.  Geboortedag naar lievelingsplek

Elk jaar zouden de nabestaanden samen op de geboortedag van een dierbare bij elkaar kunnen komen op een plek waar hij of zij graag was. Bijvoorbeeld naar het strand, bos of lievelingsrestaurant. Daar kunnen jullie samen herinneringen ophalen en lachen om anekdotes. En natuurlijk kan dat ook op eigen gekozen momenten wanneer jullie samen zijn. Zoals met de feestdagen.

Herinneringen delen geeft troost en helpt bij het verwerken van verdriet. Het verdriet zal nooit weggaan net als het gemis dat blijft. Maar samen herinneren verbindt.

Bent u benieuwd hoe anderen herinneren? Lees dan de verhalen die de inspiratie waren voor de songtekst van ‘In Our Hearts’ van Tim Knol op November 2 Remember.