Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Do oproep November 2 remember
Afbeelding
Kaarsen November 2 Remember

November 2 Remember
in heel Nederland

Afscheid nemen stopt niet als de uitvaart voorbij is. Daarom organiseert Monuta jaarlijks November 2 Remember. Tijdens deze speciale herinneringsavonden staan we samen stil bij dierbaren die we zijn verloren.  Want samen praten over rouw en verlies is ook open over afscheid zijn.  Tijdens de afgelopen editie kwamen meer dan 2.100 mensen  samen voor namenlezingen, verhalen, gedichten en muziek. 

Speciaal lied van DO
Leef je in mij

Speciaal voor November 2 Remember schreef zangeres DO een nieuw lied: Leef je in mij.  Het vinden van troost na verlies van een dierbare zit in kleine dingen en diegene leeft altijd voort in jouw herinneringen. Misschien past het ook wel bij jouw afscheid? Of speel je het graag af tijdens het afscheid van een dierbare.  Luister hier naar Leef je in mij. 

Afbeelding
Do luistert naar verhaal dierbare

Een dierbaar persoon
leeft voort in jou

“Iemand die dicht bij je stond en er niet meer is, leeft voort in jou. In de manier waarop je denkt en praat. Als ik met mijn handen op mijn rug loop, dan ben ik net mijn opa. Als ik me dat realiseer, vind ik dat ook wel heel mooi. Ik denk dan weer even aan hem en aan wie hij was. Iemand is niet weg als hij er fysiek niet meer is.”

Zangeres DO hoopt dat haar nieuwe nummer ’Leef je in mij’ bij anderen warme herinneringen oproept aan geliefden die er niet meer zijn. In dit blog lees je hoe de verhalen haar geraakt hebben en inspiratie boden voor haar nummer.

DO geïnspireerd door
persoonlijke verhalen

November 2 Remember staat dit jaar in het teken van troost. We vroegen DO hier een lied over te schrijven. Meer dan 250 mensen deelden hun verhaal om haar te inspireren. Bekijk hier hoe ‘Leef je in mij’ ontstond.

Afbeelding
Blog Yuhane

‘De herinneringen aan mijn vrouw
bieden mij troost’

“Anuschka en ik waren avontuurlijk en ondernemend. We wilden al onze dromen laten uitkomen. Toen ze ziek werd, kwam daar niet meer zoveel van. Na haar overlijden sleepten de foto’s en herinneringen mij erdoorheen. Die bieden mij troost.” 

Afbeelding
Blog Tetske en Bart

‘Na de dood van onze dochter
vonden we troost in elkaar’

“Het enige wat we kunnen doen, is over Kaya vertellen. Ons verhaal zorgt ervoor dat haar naam wordt genoemd. Het is de erkenning dat onze dochter echt heeft bestaan. Ze hoort bij ons, ook nu ze er niet is. Misschien voelt ze door onze reis nog wel veel dichter bij ons.”

Afbeelding
Blog Jeanette

'Samen herinneringen ophalen
biedt troost'

“Als ik er niet meer ben, kom ik op je schouder zitten en leef ik met je mee.” Dat zei de vader van Jeannette (55) altijd tegen haar. Haar reactie? “Dan laat ik een zeilboot op mijn schouder tatoeëren, dan kun je comfortabel met mij meevaren.”  

Afbeelding
Blog Babette

‘Door de natuur voelen mijn ouders
weer even wat dichterbij’

“Rouw is een eenzaam proces. Als we allemaal opener zijn over het verlies van een dierbare en de pijn die het met zich meebrengt, maakt het minder eenzaam. Het voelt als een taboeonderwerp. Door er samen open over te zijn, creëer je iets anders.”

November 2 Remember door de jaren heen
Dit jaar staat November 2 Remember in het teken van troost. Om met een goed gevoel afscheid te kunnen nemen van een dierbare, is het vinden van troost erg belangrijk. Wat troost voor jou betekent, is heel persoonlijk. Sommige mensen vinden het door lange wandelingen in de natuur te maken, anderen gaan jaarlijks uit eten op de sterfdag van een vriend.

 Wat geeft jou troost? Of wat is voor jou troostend geweest? Samen herinneren tijdens November 2 Remember geeft ook op een bepaalde manier troost. 

Sinds 2022 werkt Monuta samen met Nederlandse artiesten, om verhalen over herinneren en troost te verwerken in muziek die raakt. De ingezonden verhalen worden gebruikt als inspiratie voor de tekst van het nummer. Ben jij benieuwd naar de verhalen en muziek van vorig jaar?  

Meer November 2 Remember