Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
De wens van Laure - met Suzan

De wens
van Laure

Lieve Laure,

Nogmaals dank voor je openheid en jouw mooie wens voor meer openheid over afscheid. Ik heb deze brief voor jou en vanuit jou geschreven, waarmee je het aan heel Nederland kunt vertellen. Wat vind je ervan?

Briefschrijver Suzan

De brief
voor Laure

Lieve jij,

Neem heel eventjes de tijd om deze brief te lezen, en neem daarna alle tijd voor de mensen van wie je houdt. Dat is mijn boodschap aan jou en aan heel Nederland.

Want het kan morgen de laatste dag zijn om iemand te vertellen dat je van hem of haar houdt. En dan kun je elkaar niet meer aankijken. Niet meer vastpakken. Niet meer omhelzen. Zeg dat je van elkaar houdt voordat het te laat is, want iedere knuffel kan de laatste zijn. Dat ben ik gaan beseffen.

Ik heb helaas pas mijn lieve stiefvader verloren. Het gebeurde erg plotseling, waardoor ik geen afscheid heb kunnen nemen. Ik mis zijn liefde en warmte elke dag. Ik ben hem dankbaar voor alles wat hij mij heeft gebracht en dat zou ik heel graag nog tegen hem gezegd hebben. Maar voor mij is het te laat.

Maar niet voor jou. Daarom wil ik je meegeven; zeg je geliefden vaker dat je van ze houdt. En durf ook na te denken over je eigen afscheid en dat van je geliefden. In het afscheidsproces van mijn stiefvader hebben we achteraf te weinig met elkaar gecommuniceerd, waardoor ik niet altijd mijn eigen wensen kon delen. Ook JIJ bent iemand verloren, dat beseffen mensen vaak niet. Maak dat dus ook bespreekbaar met elkaar en geef ook aan wat jouw wensen zijn bij het afscheid van een dierbare.

Wees er open over. Ik vond dat in het begin heel moeilijk, maar toen ik het kon delen had ik daar veel baat bij. Dat deed ik eerst voorzichtig met mijn vriendinnen, toen viel er al een last van mijn schouders.

Deel je uitvaartwensen met elkaar, want zo geef je jezelf en je naasten duidelijkheid en rust en vooral de mogelijkheid om te rouwen. En weet ook dat je na een verlies niet alleen staat.

Liefs,

Laure