Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
As uitstrooien op zee

Ze wil dat we haar as
uitstrooien op zee

Over de mogelijkheden van asbestemming

“Ik beloof haar dat ik haar naar Scheveningen breng en daar haar as uitstrooi. Ze weet inmiddels dat ze mij kan vertrouwen.” Uitvaartverzorger Jan Memelink vertelt over de bijzondere uitvaart van Ingrid. “Ik zal deze uitvaart niet snel vergeten.”

Ingrid heeft lichamelijke beperkingen en woont zelfstandig in een woonvorm. Mannen vertrouwt ze absoluut niet. En ze heeft geen enkel contact met haar familie. Dat wil ze ook niet. Haar enige contact is met de medewerkers in haar woonvorm.

En dan kom ik bij haar langs om haar uitvaartwensen vast te leggen … een man. Het eerste gesprek bleek achteraf voor haar echt aftasten te zijn. Kan ik deze man wel vertrouwen? Gelukkig gaf ze mij het voordeel van de twijfel.

“Als ik iets beloof dan houd ik me daar ook aan”
Jan Memelink

Ze kan ons
vertrouwen

Als ik langsga voor een tweede gesprek, leg ik haar uit dat ze voor een uitvaart een opdrachtgever nodig heeft. Dat mag ik niet zijn als uitvaartverzorger en dat mogen in dit geval ook niet de medewerkers van de woonvorm zijn. Haar familie is zeker geen optie, benadrukt ze stellig.  

In zo’n situatie werk ik samen met Hans den Braven, mededirecteur van Partiar. Zij kunnen als afhankelijke partij een nalatenschap afhandelen en uitvaart regelen. Ik zie haar ogen samenknijpen als ze beseft dat ze met nog een man te maken krijgt. Maar gelukkig heb ik haar inmiddels voldoende vertrouwen gegeven.  Een paar weken later neem ik samen met Hans haar wensen voor haar uitvaart door. We stellen haar gerust, ook als de lijst met wensen nogal wat voeten in aarde blijkt te hebben. 

Afbeelding
As uitstrooien

Met haar knuffels
om haar heen

Ze wil dat ze na haar overlijden op de opbaarplank wordt toegedekt met haar eigen dekbed en haar knuffels om haar heen. Dat mag ik alleen doen. Daarna wil ze dat ik haar van Groningen naar het uitvaartcentrum in Leidschendam rijd. Alleen Hans en ik mogen vervolgens bij haar crematie in het crematorium van Zoetermeer zijn. Want, ‘ik wil niet met een vreemde man in die ruimte zijn als ik de oven inga.” Alleen wij zijn te vertrouwen.

Ingrid wil vervolgens graag dat haar urn met paard en rouwkoets van Zoetermeer naar Scheveningen wordt gebracht. En dat ik haar as uitstrooi bij de Pier in Scheveningen. Ik leg uit dat dat best ver is en dat haar urn dan in een grote rouwkoets staat. Dat vindt ze een goed punt.

Ik stel daarom voor dat Hans en ik de urn zelf naar Scheveningen brengen. Daar hangen we de urn aan het zadel van een paard met ruiter. Na een tocht door de duinen laten we de as uitstrooien op zee in de buurt van de Pier. Daar is ze blij mee!

Ingrid wil zo snel mogelijk ‘gaan reizen over de wereldzeeën’, zoals zij zo mooi verwoordt. We spreken daarom af dat we haar as uitstrooien op zee als het eb wordt. “Ik wil dat jij en Hans dat doen en dat jullie dan daarna gaan lunchen of uit eten gaan”, zegt Ingrid stellig. Ik beloof haar tijdens ons laatste gesprek dat we dit doen.

Ik gun Ingrid haar reis over de wereldzeeën

Inmiddels heb ik de ruiter gevonden. Binnenkort reis ik van Groningen af naar Scheveningen en zullen Hans en ik haar as uitstrooien op zee. Zodat Ingrid snel haar reis over de wereldzeeën kan beginnen.  

Afbeelding
urnen

Wist je dat..
Er veel mogelijkheden zijn voor asbestemming?

Jan Memelink deelt een aantal tips:

  • Laat de as uitstrooien

Dat kan op veel verschillende plekken. Je kunt as uitstrooien op zee vanaf een boot, vliegtuig of vanuit een luchtballon. Op een strooiveld bij een begraafplaats of crematorium. Bij een beekje of riviertje op een plek waar de overledene veel van hield. In een bos, natuurgebied of op één van de Waddeneilanden.

  • Laat een oplosbare urn in het water achter

Je kiest dan niet voor de as uitstrooien, maar je plaatst de as in een urn op de bodem van de zee of een meer. De urn lost vervolgens langzaam op en de as verdwijnt in de zee of het meer.

  • Verwerk de as in een sierraad

In een ketting of zelfs een ring bijvoorbeeld. Zo draag je je geliefde altijd een beetje bij je. 

  • Plaats de urn in een columbarium

Dit heet ook wel een urnenmuur. Lees hier meer over het columbarium.

  • Begraaf de urn in een bestaand familiegraf

Of begraaf de urn met de as in een nieuw urnengraf.