Fotografie

Uitvaartfotografie of video als herinnering

Uitvaartfotografie komt steeds vaker voor bij begrafenissen of crematies, omdat het bij het herinneren van een overleden dierbare heel belangrijk kan zijn. Een laatste hand op de kist, de rouwstoet naar de laatste rustplaats en de slotwoorden van familie en vrienden. Alles wordt met respect en discreet op de foto gezet.

Onderdeel van de rouwverwerking

De dag van de uitvaart gaat vaak in een roes voorbij. Voor veel nabestaanden helpt het om beelden van de uitvaart terug te kijken. Er is maar één kans om de uitvaart mooi in beeld te brengen. U kunt foto’s of een video laten maken door een familielid. Maar dan is deze minder betrokken bij de uitvaart. Daarom kiezen nabestaanden er vaak voor om dit te laten doen.

De beelden kunnen u helpen om met anderen te praten over de overledene. Het kan ook steun geven aan nabestaanden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn. Zoals familie of vrienden in het buitenland. Ook voor kinderen is uitvaartfotografie of video vaak belangrijk. Zij stellen de rouw vaak uit. Op het moment dat ze eraan toe zijn, kunt u aan de hand van de foto’s of de video rustig met hen praten over de overledene.

Wat komt er op de foto of video?

Vaak wordt de overledene zelf niet op de foto of de film gezet. Het vastleggen gebeurt meestal in ‘reportage-stijl’. Bij het overlijden van een baby wordt het kindje zelf vaak wel gefotografeerd. Nabestaanden hebben dan meestal de behoefte aan zoveel mogelijk herinneringen. Uiteraard bepaalt u zelf wat wel en niet gefotografeerd wordt.

Meer informatie

Uw uitvaartverzorger kan u meer vertellen. Hij kan ook de uitvaart fotografie voor u regelen. Of ervoor zorgen dat de uitvaart op film wordt vastgelegd.

Zoek een uitvaartverzorger in uw buurt

Uw keuze voor uitvaartfotografie of video vastleggen

U kunt uw keuze voor uitvaart fotografie of video vastleggen. Zo weten nabestaanden wat uw wens was.

Keuze uitvaart fotografie of video vastleggen 

Veelgestelde vragen over uitvaartfotografie

Wordt er vaak een uitvaartfotograaf ingehuurd om een laatste afscheid vast te leggen?

Het gebeurt steeds vaker. Vaker bij jonge overledenen dan bij ouderen. Met name bij het overlijden van kinderen is er behoefte aan beeld als herinnering aan de uitvaart.

Maakt de uitvaartfotograaf dan ook opnamen van de overledene?

Vooralsnog gebeurt het vastleggen van de uitvaart in 'reportage-stijl'. Bij babysterfte of doodgeboren kindjes wordt het kindje zelf vaak wel gefotografeerd. Mensen hebben behoefte aan zo veel mogelijk herinneringen.

Fotograferen nabestaanden wel eens zelf de uitvaart?

Dat komt ook voor en neemt ook toe ten opzichte van een aantal jaren geleden. Ik denk dat er nu vaker dan tien jaar geleden een uitvaartfotograaf wordt ingeschakeld. Een ingehuurde uitvaartfotograaf blijft op gepaste afstand. Als de fotograaf familie is, kan ik me voorstellen dat hij of zij 'dichterbij' komt en een andere soort foto's maakt.

Is er een verandering te bespeuren de laatste jaren?

Er is nu nog niet heel veel vraag naar uitvaartfotografie, maar mensen 'durven' wel om meer dingen te vragen dan vroeger. Zoals met veel zaken binnen de uitvaart komt ook de uitvaartfotografie meer uit de taboe sfeer.