Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Cryomeren - Monuta wat is cryomatie?

Overlijdensrisicoverzekering

Dit is een pagina met uitleg over een overlijdensrisicoverzekering. Er is vaak  verwarring tussen een overlijdensrisico- en een uitvaartverzekering. Dat komt omdat deze beiden te maken hebben met het overlijden. Hoewel ze in naam op elkaar lijken, hebben ze allebei een ander doel. 

Om u te helpen met het maken van de juiste keuze,  leggen we het verschil uit tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. 

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Met een overlijdensrisicoverzekering verzekert u bepaalde financiële risico's voor uw gezin. Als een van de kostverdieners overlijdt, keert de verzekering eenmalig een bedrag uit . Dat bedrag is vooraf afgesproken met de verzekering.

Afhankelijk van de voorwaarden kunt u het uitgekeerde bedrag gebruiken om financiële verplichtingen na te komen, de hypotheek te betalen of kinderen te laten studeren. Deze verzekering heeft vaak een vaste looptijd van 30 jaar. Binnen de verzekering bouwt u geen waarde op. Als u de verzekering voor het einde van de looptijd stopzet, wordt er niks uitgekeerd. 

Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht? 

U bent niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het kan wel zijn dat een bank deze verzekering als voorwaarde stelt om een hypotheek af te sluiten. Zo heeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid dat de hypotheek ook wordt betaald als een van de kostverdieners overlijdt. De looptijd van de verzekering wordt dan vaak bepaald door de looptijd van de hypotheek. 

Overlijdensrisicoverzekering
of uitvaartverzekering?

Er is nog weleens verwarring tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering. Naar welke bent u op zoek?  Hieronder leest u  de belangrijkste verschillen.

Afbeelding
Vergelijkingstabel overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Bedenk dus goed waar u de verzekering voor wilt afsluiten.  Heeft u een verzekering nodig om bij overlijden grote kosten te betalen, zoals de hypotheek? Dan bent u waarschijnlijk op zoek naar een overlijdensrisicoverzekering. Deze kunt u helaas niet bij Monuta afsluiten.

Naast de overlijdensrisicoverzekering kan het ook goed zijn om na te denken over de kosten van een uitvaart. Een gemiddelde uitvaart kost ongeveer €7.500 en €11.000. Wilt u ervoor zorgen dat ook deze kosten alvast geregeld zijn?Dan kunt u een uitvaartverzekering van Monuta afsluiten. 

Afbeelding
Na de uitvaart

Wat kost een
overlijdensrisicoverzekering?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering hangen af van uw persoonlijke situatie. Leeftijd, looptijd van de verzekering en het verzekerde bedrag zijn daarbij het belangrijkst. Daarnaast kunt u kiezen uit verschillende vormen van verzekeren, die ook weer invloed hebben op de kosten.  Bereken uw premie op basis van uw persoonlijke gegevens bij een adviseur of aanbieder van een overlijdensrisicoverzekering, zoals Centraal Beheer. 

Keurmerk uitvaartzorg

Overlijdensrisicoverzekering
afsluiten

Monuta biedt geen overlijdensrisicoverzekeringen aan. Neem contact op met uw verzekeringsadviseur voor meer informatie of bekijk de mogelijkheden die bijvoorbeeld Centraal Beheer biedt.