Uitkering van een uitvaartverzekering

Neem contact met ons op

055 - 539 1200
E-mail

Afdeling Uitkeringen is op werkdagen van 8:00 tot 17.30 uur bereikbaar.

Welke stappen doorloopt u per verzekering om uw uitkering te ontvangen?

Wanneer iemand overlijdt, kijkt de uitvaartverzorger of er een uitvaartverzekering is. Hoe de uitkering bij een overlijden is geregeld, verschilt per uitvaartverzekering. Lees hieronder op welke manier de uitkering van een uitvaartverzekering bij Monuta is geregeld. Wanneer Monuta de uitvaart mag verzorgen, hoeft u geen papieren op te sturen om recht te hebben op de uitkering. Dit regelt de Monuta uitvaartverzorger voor u.

Uitvaartverzekering met dienstenpakket

Heeft u een uitvaartverzekering met een dienstenpakket, zoals een Uitvaartverzekering natura, Uitvaart Top-verzekering, Uitvaart Plus-verzekering, Uitvaart Basis-verzekering, Uitvaart Flexibel-verzekering of een Uitgebreide verzekering, dan worden de uitvaartkosten uit het dienstenpakket vergoed. Op de polis van uw uitvaartvaartverzekering ziet u wat er exact is verzekerd. Het meeverzekerde geldbedrag kan door de nabestaanden worden gebruikt voor bijvoorbeeld grafkosten, crematiekosten, bloemen of catering.

 

Hoe regelen wij de uitkering?

Met een uitvaartverzekering met dienstenpakket hoeft u zelf niets te doen. Onze uitvaartverzorger bespreekt met u de wensen en zorgt ervoor dat alles wordt geregeld. 

  Hoe regelen wij de uitkering? Inklappen

  Uitvaart Geld-verzekering

  Bij een Uitvaart Geld-verzekering is een geldbedrag verzekerd. Deze verzekering bevat dus geen pakket van diensten. Het geldbedrag keert Monuta uit aan de nabestaanden of wordt verrekend met de uitvaartondernemer. Deze keuze is aan de nabestaanden. Als er geld overblijft, keren we dit bedrag uiteraard uit. Nabestaanden kunnen vervolgens zelf bepalen hoe ze het bedrag willen besteden.

  Mag Monuta de uitvaart verzorgen, dan is het mogelijk dat uw nabestaanden een korting ontvangen. Op de polis van uw uitvaartverzekering staat of uw nabestaanden korting krijgen.

   

  Hoe regelen wij de uitkering?

  U belt ons voor de uitkering en wij geven u direct duidelijkheid over hoe u verzekerd bent en wat wij van u nodig hebben om tot afhandeling over te kunnen gaan.

  • Als u de uitvaart laat verzorgen door Monuta dan hoeft u niets te doen. Onze uitvaartverzorger bespreekt met u de wensen en regelt alles voor u. 
  • Mocht u de uitvaart niet door Monuta laten verzorgen, dan vragen wij u enkele documenten toe te sturen (akte van overlijden en een kopie van de bankpas van de begunstigde op de polis). De begunstigde krijgt het verzekerde bedrag uitgekeerd of kan er voor kiezen om de kosten van de uitvaart met ons te verrekenen met de uitvaartnota. Dit kunt u doen door ons een getekende akte van cessie en een kopie van de uitvaartnota te sturen.
  Hoe regelen wij de uitkering? Inklappen

  Uitvaartfonds

  Een Uitvaartfonds is geen verzekering, maar een fonds waarin een bedrag opzij is gezet om de uitvaart mee te kunnen financieren. Dit bedrag kan uitsluitend worden gebruikt voor de uitvaart. Dit betekent dan ook dat er geen uitkering plaatsvindt in geld. Nabestaanden kunnen een kopie van de uitvaartnota aan Monuta sturen, waarna Monuta de uitvaartnota rechtstreeks betaalt met het geld uit het Uitvaartfonds. Wanneer Monuta de uitvaart verzorgt hoeven de nabestaanden de uitvaartnota niet op te sturen, maar regelt de uitvaartverzorger de betaling.

   

  Hoe regelen wij de uitkering?

  1. U belt ons voor de uitkering en wij geven u direct duidelijkheid over hoe u verzekerd bent en wat wij van u nodig hebben om tot afhandeling over te kunnen gaan.
  2. Na ontvangst van eerdergenoemde stukken handelen wij uw verzoek binnen maximaal 10 werkdagen af en sturen u hiervan een bevestiging.
  3. Na afhandeling van uw verzoek duurt het maximaal 5 werkdagen tot de bankverwerking.
  4. Mocht u stukken zijn vergeten, dan brengen wij u hiervan op de hoogte.
  Hoe regelen wij de uitkering? Inklappen

  Wat als u kiest voor een andere uitvaartverzorger bij een verzekering met dienstenpakket?

  Vergoedt uw verzekering een dienstenpakket met de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger, dan rekenen wij erop dat Monuta in de toekomst ook de uitvaart zal verzorgen. Mocht u toch kiezen voor een andere uitvaartondernemer dan keren wij een geldbedrag uit aan de nabestaanden. Dit bedrag is wel lager dan de waarde van de verzekering. Lees op deze pagina meer over de keuze voor een andere uitvaartondernemer.

  Bij de keuze voor een andere uitvaartverzorger heeft Monuta de volgende documenten nodig:

  • Akte van Overlijden
  • Uitvaartnota's
  Wat als u kiest voor een andere uitvaartverzorger bij een verzekering met dienstenpakket? Inklappen

  Veelgestelde vragen over uitkeren

  Hoe werkt het uitkeren aan een begunstigde?

  Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering in geld mét een begunstiging, maken wij het geld over aan de begunstigde die benoemd staat op de polis. Staat er geen begunstigde benoemd dan ontvangen de standaard begunstigden (erfgenamen) het geld. Indien gewenst kunnen wij het bedrag ook overmaken naar de ervenrekening.

  Wordt de verzekering uitgekeerd als ik binnen twee jaar overlijd?

  Op het moment dat het overlijden binnen de eerste twee jaar na het afsluiten van de verzekering plaatsvindt, wordt er gekeken of de verzekering bij de aanvraag met de juiste informatie is geaccepteerd.

  Wat krijg ik vergoed bij een lidmaatschap?

  Een lidmaatschap geeft recht op een vergoeding van diensten of een korting op de uitvaartnota als de uitvaart van een van de inwonende gezinsleden door of in opdracht van Monuta wordt verzorgd. Wanneer een andere uitvaartonderneming de uitvaart verzorgt vervalt het recht op de vergoeding.

  Wat als er na overlijden nog premie is geïncasseerd voor de verzekering?

  Het kan zijn dat na het overlijden nog eenmalig premie geincasserd is. Dit wordt bij afhandeling van de uitkering verrekend of teruggestort op het rekeningnummer waar het van geïncasseerd is. 

  Wat gebeurt er als er geld overblijft na de uitvaartnota?

  De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Als er na de uitvaart geld uit de verzekering overblijft, blijft dit voor uw nabestaanden bij Monuta staan. Dit bedrag kunnen nabestaanden uitsluitend gebruiken voor overige uitvaartkosten, zoals bijvoorbeeld een grafmonument, onderhoud of een assierraad. Deze uitvaartkosten worden ook op basis van facturen uitgekeerd totdat het bedrag van de verzekering volledig is besteed.

  Hoe kan ik de gevraagde stukken opsturen?

  U kunt de stukken/papieren per e-mail naar ons toesturen via monuta@monuta.nl. Mocht u liever de papieren per post willen sturen dan kan dit naar onderstaand adres.

  Monuta
  T.a.v. Afdeling Uitkeringen
  Postbus 20
  7300 AA Apeldoorn
   

  Ik heb na het ontvangen van de uitvaartnota nog vragen

  Voor vragen over de uitvaartnota kunt u contact opnemen met de door u gekozen uitvaartverzorger van Monuta.

  Hoe kan ik contact opnemen met de afdeling Uitkeringen over de status van mijn dossier?

  Afdeling Uitkeringen is op werkdagen bereikbaar van 08:00 tot 17.30 uur via het telefoonnummer 055 - 539 1200 of via het e-mailadres uitkeringen@monuta.nl.