Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Huurtoeslag na overlijden ouders

Huurtoeslag na
overlijden ouders

Monuta Nabestaandenzorg

Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart, en alle zaken daarna. Daarom heeft Monuta een compleet overzicht gemaakt van alles wat u moet doen nadat iemand is overleden. Met Monuta Zorgen Erna voorkomt u nare verrassingen en begint u zonder stress aan de lastige periode na het overlijden van een dierbare.

Meer over dit onderwerp

Kinderen maken zich vaak zorgen over eventuele financiële problemen die kunnen ontstaan na het overlijden van de ouders, en of er bijvoorbeeld toeslagen terugbetaald moeten worden. Ook wanneer je als kind de nieuwe huurder van het ouderlijk huis wordt, zul je je afvragen of je recht hebt op huurtoeslag.

Wat gebeurt er met de toeslag van de overledene?

Na het overlijden worden toeslagen automatisch gestopt. Maar het is mogelijk dat er nog iets wordt uitbetaald omdat de betaling net voor het stopzetten verstuurd is. In dat geval moet het geld worden terugbetaald.

Specifieke situaties met betrekking tot de huurtoeslag

Als je als kind jonger dan 23 jaar bent en in het ouderlijk huis woont op het moment van overlijden van je ouders, en jij de nieuwe huurder wordt, is er een speciale regeling. Normaal gesproken moet je huur onder de € 452,20 (2023) zijn op jouw leeftijd om recht te hebben op huurtoeslag. Maar omdat deze grens hoger was voor je ouders, is deze ook voor jou verhoogd na hun overlijden.

Hoe lang blijft de huurtoeslag doorlopen?

Of je als kind huurtoeslag krijgt na het overlijden van je ouders is heel erg afhankelijk van jouw specifieke situatie. Bel de BelastingTelefoon voor meer duidelijkheid.

Moet ik iets terugbetalen en zo ja, wanneer?

Als er huurtoeslag op naam van je ouders is uitbetaald na hun overlijden, moet je dit terugbetalen. Je krijgt hier binnen enkele weken bericht over van de Belastingdienst.

Afbeelding
Huurtoeslag na overlijden ouders

Alles regelen voor overlijden

Het regelen van belastingzaken en dergelijke is vaak een lastige en vermoeiende taak voor nabestaanden. Daarom raadt Monuta je aan om op tijd zo veel mogelijk vast te leggen. Deel eventuele inlogcodes en wachtwoorden met je partner, kind of familielid via je testament, en geef duidelijk aan wat er moet gebeuren. Dit kun je op hetzelfde moment vastleggen als je uitvaartwensen.

Volgens de Belastingdienst is er een nabestaandenmachtiging nodig om in te loggen bij Mijn toeslagen. Zo kan de door jou gemachtigde persoon zien wat de situatie is, en of er eventueel nog betalingen aan komen. Door deze op tijd in te vullen vergemakkelijk je de administratieve taken van je nabestaanden.

Monuta heeft 'Monuta Zorgen Erna' gemaakt waarin veel nuttige informatie staat voor nabestaanden. Hiermee geven we antwoord op veelgestelde vragen, zo ook over toeslagen en erfenissen. Dit hulpmiddel ontvangt iedereen die een uitvaart laat uitvoeren door Monuta.