Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Hoe werkt een crematieoven

Hoe werkt een crematieoven
in een crematorium?

Wilt u vrijblijvend uw crematie wensen bespreken?

Neem direct contact op met een uitvaartverzorger bij u in de buurt of sla uw wensen vrijblijvend op in Monuta uitvaartwensen.  U kunt ons ook bellen op het gratis nummer 0800 - 023 05 50.

Volgens onderzoek van Monuta kiest zo’n 60% van de mensen voor cremeren. Maar in tegenstelling tot een begrafenis, weet men vaak niet precies wat er nu gebeurt tijdens een crematie. Monuta legt het je uit.

Hoe verloopt een crematie?

Zoals bij een begrafenis vindt er meestal een afscheidsdienst plaats waarbij de nabestaanden samenkomen. Hierna wordt de overledene naar de ovenruimte gebracht.

Afbeelding
Hoe werkt een crematieoven

De medewerker plaatst een speciale steen op de kist waarop een nummer staat dat is verbonden aan de identiteit van de persoon. Deze steen is vuurvast en na het cremeren weet men dus van wie de as is. De kist wordt in de oven van 800 graden geplaatst, voor 1 à 1,5 uur. Dit alles wordt met veel respect gedaan.

Afbeelding
Hoe werkt een crematieoven

Tijdens het crematieproces vergaan de kist en de overledene, en blijft er enkel as over. Eventueel chirurgisch metaal wordt verwijderd. De as wordt hierna meteen in een tijdelijke urn geplaatst waarop hetzelfde nummer staat als op het steentje. Zo weten we zeker dat de juiste as aan de nabestaanden wordt gegeven. Dit gebeurt allemaal met veel respect en voorzichtigheid.

Afbeelding
Hoe werkt een crematieoven

De as ophalen na crematie

Wanneer de as aan de nabestaanden wordt gegeven, wordt het nummer opnieuw gecontroleerd. Het overhandigen van de as gebeurt echter pas na een maand (of langer). Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium worden bewaard.

Gedurende deze tijd kunnen de nabestaanden beslissen wat ze met de as willen doen, of kan het testament worden gelezen als daar bepaalde wensen in staan wat betreft de asbestemming. Ook moet de as beschikbaar blijven voor eventueel onderzoek naar de doodsoorzaak, al komt dit natuurlijk zelden voor.

Is het mogelijk om de crematie bij te wonen?

Nabestaanden mogen aanwezig zijn tijdens de crematie, maar dit is zeker niet verplicht. Veel mensen vinden het fijn om een brief, tekening of klein voorwerp mee te geven. Ook wanneer je niet bij de crematie wil zijn, is dit mogelijk.

Wat gebeurt er met de as na een crematie?

De as blijft dus gedurende minimaal een maand in het crematorium. Daarna heb je als nabestaande verschillende opties.

Afbeelding
Hoe werkt een crematieoven

Een speciale asbestemming

De uitvaartverzorger van Monuta vertelt je over de verschillende opties wanneer je de as op komt halen. Dit noemen we de asbestemming.

Als je de as van je dierbare graag wilt houden is het mogelijk deze in een urn te plaatsen. Ook zijn er speciale assieraden, zoals kettinkjes. Hier zit een kleine hoeveelheid as in zodat je je dierbare altijd bij je kan dragen.

Wil je een plek creëren waar alle nabestaanden naartoe kunnen om hun dierbare te herdenken, dan is er het columbarium. Je plaatst de urn in een van de nissen in de muur en zet er eventueel een gedenkbordje of ander persoonlijk object bij.

De minst bekende asbestemming is het urnengraf. Ook dit is een plek die je kunt bezoeken om je dierbare te herdenken. De urn is hier echter niet zichtbaar, aangezien deze wordt begraven. Je kunt een gedenksteen of kunstwerk laten plaatsen zoals je bij een traditioneel graf zou doen.

Afbeelding
Hoe werkt een crematieoven

As uitstrooien

Je kunt de as uitstrooien op het strooiveld van het crematorium of een begraafplaats. Ook mag je de as sinds een aantal jaren uitstrooien op je eigen terrein, bijvoorbeeld in de tuin. Op zee uitstrooien is ook een mogelijkheid.

Voor het uitstrooien in een natuurgebied of in het bos moet je toestemming vragen aan de eigenaar van de grond of de gemeente.

Wensen voor je eigen crematie vastleggen

Wil je graag gecremeerd worden na je overlijden? Dan kun je deze wens vastleggen in je uitvaartwensen bij Monuta. Wij helpen je bij het opstellen hiervan en leggen je alle opties uit zodat je de keuzes maakt die het beste bij je passen.