Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Hand wijst met pen naar folder

Blog: De strijd voor
rechtvaardige vergoeding

Het onzichtbare werk van bewindvoerders.


Vanuit Monuta hebben we een interview gehouden met Anton van den Ham en Rens Koelewijn om meer inzicht te krijgen in de bewindvoerdersbranche. Hieronder lees je het blog over  ‘wat je níet weet over het werk van bewindvoerders’.

We zagen een klein lichtpuntje afgelopen november. Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte bekend dat zij de vergoedingen voor het werk van onder andere bewindvoerders verhoogt. De reden is de stijgende cao-lonen en de stijgende prijzen in de winkels. Maar dit biedt geen oplossing voor de structureel te lage vergoeding voor het werk van bewindvoerders. Bewindvoerders pleiten dan ook al lange tijd voor meer uren voor het werk dat zij moeten doen. Anton van den Ham, voorzitter van de NBBI, laat zijn licht hierover schijnen.

Daar zit ‘m dan ook direct het knelpunt. Het uurloon voor bewindvoerders is in de basis acceptabel. Waar het probleem zit, is dat de huidige vergoeding in aantal uren te laag is. Bij een normaal bewind hebben wij 17 uur per jaar per cliënt om aan het dossier te besteden. Volgens de rechtbank, en dat is ook wel een beetje de praktijk, kun je tussen de 60 en 80 cliënten aan. Maar voor heel veel bewindvoerders komt dat niet uit. De reden? De maatschappij en de hulpvragen zijn te veel veranderd.

Hoe lossen we dat op?
Door bestaande dossiers uit te kleden, door minder taken erin te zetten. Maar naast bepaalde duidelijke hoofdtaken, hebben wij te maken met vele kleinere taken. Die de rechtbank heel makkelijk op ons bordje legt. Dat is het lastige aan ons werk.

Weer een paar uur
Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van de energieprijzen. Die schoten omhoog, waarna er een soort energietoeslag kwam voor cliënten. Fijn! Maar dat betekent ook dat de bewindvoerder voor iedere client die toeslag moet aanvragen en moet controleren of die juist wordt uitgekeerd. Zo niet, moet je er achteraan. Dit kost zo een paar uur extra per jaar per dossier. En zo zijn er heel veel voorbeelden. Gemeenten worden strenger? Wij hebben meer werk. 

"De problemen rond mensen in bewind zijn ontzettend complex. Dat vraagt tijd. En we krijgen maar iets meer dan een uur per maand."
Anton van den Ham, voorzitter van de NBBI

Prikkels en signalen
Als bewindvoerder krijg je de hele dag ontzettend veel prikkels en signalen binnen. Vanuit de cliënten. Vanuit de instanties. Ons brein is dan ook heel erg ingesteld op een soort quickscan. Je probeert alles op te lossen en te verwerken in één tot vijf minuten. Simpelweg omdat je beperkt tijd hebt. Je staat de hele dag ‘aan’, blust brandjes, hebt contact. Dat is ook hartstikke leuk aan het werk!

Kortaf? Nee, efficiënt!
Maar mocht je nou een keer denken, ‘jeetje wat is die bewindvoerder kortaf’, dan is dit vaak niet kortaf bedoeld. Misschien begrijp je nu beter hoe dat nou precies zit met de beloningen voor bewindvoerders en waarom dat een probleem is. Je snapt nu misschien iets beter waarom een bewindvoerder niet altijd heel ver kan en wil gaan in zijn werkzaamheden. Omdat hij zichzelf soms moet beschermen. Om zijn mooie en dankbare werk zo goed mogelijk te kunnen doen.

"Je staat de hele dag ‘aan’, blust brandjes, hebt contact. Dat is ook hartstikke leuk aan het werk!"

Anton van den Ham, voorzitter van de NBBI

Maak het zo makkelijk mogelijk
Dit betekent ook dat wij zoveel mogelijk vanuit onze systemen werken. Werk je als financieel adviseur samen met een bewindvoerder? Probeer het werk voor ons dan het liefst zo makkelijk mogelijk te maken. Want we hebben allebei hetzelfde doel uiteindelijk. Een verzekering aanmelden? Zorg dat we zo min mogelijk aanvullende stukken moeten aanleveren - en we doen ons best het af te vinken binnen de tijd.

Wist je dat in Nederland honderdduizenden mensen onder bewind staan?

Rens Koelewijn, directeur van Horus, de branchevereniging voor wettelijk vertegenwoordigers: Mensen hebben hulp nodig omdat zij in een schuldsituatie zitten. Of omdat zij om een andere reden niet zelf voor hun financiën kunnen zorgen, bijvoorbeeld door geestelijke beperkingen. Zij krijgen hulp van bewindvoerders, maar ook van mentoren, curatoren en inkomensbeheerders – oftewel: wettelijk vertegenwoordigers.

Deze beroepsgroep is énorm betrokken
Ze gaan bijna altijd meer dan een stapje verder. Dat betekent ook dat zij vaak zaken oppakken die eigenlijk niet onder hun verantwoording vallen. Moet je toeslagen aanvragen voor iemand die onder bewind staat? Dan moet die persoon wel een paspoort hebben. Dus dan helpt de bewindvoerder om een paspoort aan te vragen. Terwijl dat wettelijk gezien niet zijn taak is. Maar ja, zonder paspoort geen toeslagen.

"Een bewindvoerder stopt niet om 18.00 uur, maar gaat door dat het is opgelost. Dat is een prachtige eigenschap. Maar hoe lang houd je dat vol?"

 

Een bewindvoerder wíl mensen graag helpen
En doet daar zo hard zijn of haar best voor. Helaas zien we te vaak dat mensen eraan onderdoor gaan. Ze houden het niet vol. Er ligt te veel op hun bordje en het werk kost gewoon te veel tijd. En dan is de vergoeding ook nog zo laag. Dat is schrijnend om te zien hoor. Een klap in het gezicht.

Meer over dit onderwerp