Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Grote foto van Tommy voor open over afscheid

Vijf afscheid
bespreektips

Open zijn over afscheid betekent dat we met elkaar praten over wat u of uw geliefde wil. Voor, tijdens en na het afscheid. Zonder dat het moeilijk wordt of heel emotioneel. Hoe open bent u over afscheid? Kiest u voor begraven of cremeren? Weet uw partner, ouder of beste vriend wat u wilt? Of weet u het van hen? En hoe het is geregeld? We geven u vijf tips hoe u het gesprek over afscheid zou kunnen starten.

Tip 1: Begin vanuit interesse
Door over afscheid te beginnen vanuit een interesse maakt u het lichter. Zoals muziek of een lievelingsplek op de wereld. Want iedereen zet voetstappen op plekken die iets betekenen. Die waarde toevoegen aan het leven. En dat is nu net wat we ook doen door afscheid bespreekbaar te maken. We geven iets van waarde aan onze dierbaren, waar ze later heel veel aan hebben. En u krijgt het ook weer terug. Mooi toch?  

Tip 2: Kies het moment 
Ze zeggen weleens een goede voorbereiding is het halve werk. Zo kan het ook zijn met het gesprek over afscheid. Wanneer u graag een goede voorbereiding treft is het moment minstens zo belangrijk. Plan daarom een activiteit of afspraak en neem uzelf voor dat u het dan gaat bespreken. Denk aan een wandeling of een koffiedate met degene die u graag deelgenoot maakt van uw wensen voor, tijdens of na een afscheid. 

Tip 3: Schrijf het op 
Iedereen heeft zijn eigen wijze hoe om te gaan met het gesprek over afscheid. Soms is het opschrijven van wat u wilt vertellen prettig. Dan kunt u niets vergeten en staan de woorden voor u klaar. Zo kunt u, wanneer het niet lukt om het uit te spreken, ook de ander laten lezen wat u wilt vertellen. En dat kan weer leiden tot een mooi gesprek.  

Tip 4: Deel herinneringen 
Afscheid is een breed begrip. Dat gaat niet alleen over het evenement, de uitvaart, maar ook over hoe we ons erop voor willen bereiden. En hoe we herinnerd willen worden. Stephen Covey, auteur van het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ geeft als eerste advies; begin met het eindresultaat voor ogen. Hoe zou u herinnerd willen worden later en welke herinneringen wilt u nu maken? Of welke herinneringen heeft u, die u een plek wilt geven in de herinnering van uw nabestaanden? Deel deze herinneringen en begin dan over uw afscheidswens.

Tip 5: Begin met wat u niet wilt
Wat als u of de ander nog niet weet wat u of uw dierbare wilt? Hoe kunt u dan toch het gesprek over afscheid aangaan? Begin met wat u niet wilt. Er is altijd iets dat we of gezien hebben op tv of bij een andere uitvaart dat ons niet aanspreekt voor het eigen afscheid. Door dat te benoemen kan er juist een mooi gesprek ontstaan en zet u uzelf en uw gesprekspartner aan het nadenken. Wellicht leidt dit zelfs tot een vervolggesprek.

Maak het bespreekbaar
Hoe en wanneer u het gesprek ook begint, maak afscheid bespreekbaar voor uzelf en uw dierbaren. En als u eraan toe bent om uw wensen vast te leggen, dan kan dat. Schrijf het voor uzelf op en bewaar het op een goede logische plek voor uw nabestaanden of leg het online vast.  En als u het al weet, dan kunt u ook bekijken welk bedrag u nodig zal hebben
 

Afbeelding
Portret van Silvia voor open over afscheid

Veel gelezen

Wanneer een dierbare komt te overlijden, moeten er in korte tijd veel keuzes worden gemaakt voor het regelen van de uitvaart. Wij geven u graag meer inspiratie over de verschillende mogelijkheden rondom een bijzonder afscheid.

Afbeelding
Portret van Floris voor open over afscheid

Uw uitvaartwensen

Uw uitvaart is geen onderwerp waar u dagelijks bij stil staat. Toch is het wel verstandig om er alvast over na te denken. Want alleen u weet hoe uw uitvaart eruit moet zien. Leg direct uw uitvaartwensen vrijblijvend vast in Monuta Uitvaartwensen. 

Afbeelding
Portret van Benjamin voor Open over afscheid

Goed geregeld

Met een uitvaartverzekering kunt u uw nabestaanden de financiële zorg van een uitvaart uit handen nemen. De kosten van een uitvaart lopen al gauw op en zijn vaak hoger dan verwacht.