Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Schrijven

Wat als de uitvaartverzekering
de kosten niet dekt?

 

Onze uitvaartverzorgers maken regelmatig mee dat het verzekerd bedrag van de uitvaartverzekering van een overledene te laag is om alle kosten te dekken. Dit is een lastige situatie voor nabestaanden. Hierdoor kunnen zij vaak niet aan alle uitvaartwensen voldoen of blijven ze met onvoorziene kosten achter. Wij geven u graag 3 tips hoe u hiermee om kunt gaan.  

1. Kies welke uitvaartwensen u wel of niet wilt uitvoeren

Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland tussen de € 7.000 en € 11.000. Deze kosten zijn per persoon verschillend en hangen af van uw persoonlijke wensen. Wanneer de uitvaartwensen duurder zijn dan het verzekerd bedrag, kunt u voor goedkopere opties kiezen. Want ook met een kleiner budget is het mogelijk om een bijzonder afscheid vorm te geven.

Voorbeelden van goedkopere opties zijn:

  • Kies voor een crematie in plaats van een begrafenis.
  • Verstuur rouwkaarten per e-mail in plaats van per post.
  • Nodig minder gasten uit voor de condoleance of serveer minder uitgebreide hapjes.
  • Koop geen rouwboeket maar pluk bloemen uit eigen tuin.

In het blog ‘Wat maakt een uitvaart duur of goedkoop?’ leest u meer bespaartips.

2. Betaal (een deel van) de uitvaartkosten op een andere manier

Niet alle nabestaanden hebben genoeg geld om extra kosten voor een uitvaart uit eigen zak te betalen. In dat geval kan de uitvaart ook op andere manieren gefinancierd worden. Denk hierbij aan:

  • Spaargeld: Als de overledene spaargeld heeft, kan dat gebruikt worden. De nabestaanden moeten deze kosten wel eerst voorschieten, omdat na een overlijden alle bankrekeningen van de overledene geblokkeerd worden. Dit geld komt pas vrij als alle erfgenamen bekend zijn.
  • Verkopen waardevolle spullen: u kunt ervoor kiezen om waardevolle van de overledene te verkopen of aan te bieden bij een veilinghuis. Denk bijvoorbeeld aan sieraden of kunstvoorwerpen. Beslis samen met alle erfgenamen welke spullen hiervoor geschikt zijn, weinig emotionele waarde hebben en voldoende geld opleveren.
  • Overlijdensrisicoverzekering: Ga na of uw dierbare een overlijdensrisicoverzekering heeft. Wanneer uw dierbare overlijd binnen de looptijd van deze verzekering, ontvangen nabestaanden een geldbedrag. Dit kunnen zij onder andere gebruiken om uitvaartkosten voor de overledene te betalen.

3. Voorkom deze situatie en controleer of u voldoende verzekerd bent

Met een verzekering die aansluit op uw persoonlijke uitvaartwensen zorgt u ervoor dat uw nabestaanden niet met extra kosten achterblijven. Controleer daarom of u voldoende verzekerd bent en doe de Uitvaartkostenmeter.

De Uitvaartkostenmeter berekent eenvoudig de kosten van een uitvaart naar uw wensen. Wanneer uw uitvaartwensen duurder zijn dan het bedrag waarvoor u verzekerd bent, is het verstandig om uw verzekering te verhogen. Zo zorgt u ervoor dat uw verzekering al uw kosten dekt.