Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Vrouw op de fiets door de stad

Wat maakt een uitvaart
duur of goedkoop?

 

Geboortes, trouwerijen en uitvaarten kosten vaak veel geld. Dat is wat men zegt, maar is dit ook echt zo? Of hebben we zelf hier meer grip op dan we eigenlijk denken? Wij zochten uit wat een uitvaart duur of goedkoop maakt. Lees mee en ontdek met welke keuzes u grip houdt op uw uitvaartkosten.

Afbeelding
Vrouw op de fiets door de stad

1. Begraven of cremeren?

Over het algemeen is een begrafenis duurder dan een crematie. In de graf- en crematiekostenmeter ziet u dat de kosten sterk per gemeente verschillen. Bij een begrafenis moet u rekening houden met bijvoorbeeld grafrechten, begraafkosten, een vergunning voor het grafmonument en het grafmonument zelf. Bij een crematie heeft u vaak eenmalige kosten. U betaalt dan alleen de crematiekosten. Nabestaanden mogen na een maand kiezen wat ze met de as willen doen: uitstrooien of bewaren in een urn of assieraad.

2. Creatief met een uitvaartkist

Veel mensen kiezen voor een eenvoudige kist van fineerplaten met een laagje echt hout. Anderen willen een stijlvolle opbaring in een kist van massief eikenhout met luxe handgrepen. Maar wist u dat een wade of wikkeldoek ook mogelijk is? Een kist is namelijk niet verplicht. Maar de meeste crematoria hebben hier wel een voorkeur voor en stellen dit zelfs als eis. Wie handig is, mag ook een eigen kist maken. Als u maar rekening houdt met het formaat en het materiaal.

3. De plechtigheid op een passende locatie

Een uitvaartcentrum of crematorium zijn nog de meest gebruikelijke keuzes voor een uitvaartlocatie. Veel uitvaartcentra hebben tegenwoordig een moderne en huiselijke sfeer. Een prima keuze voor een warm afscheid. En het scheelt vaak vervoerskosten omdat de overledene niet extra vervoerd hoeft te worden op de dag van de uitvaart. Maar tegenwoordig is een uitvaart vrijwel op elk locatie mogelijk. U kunt uw favoriete theater afhuren voor een imposant afscheid. Of kiezen voor een stijlvolle uitvaart in een kasteel op een prachtig landgoed.   

 

Afbeelding
Vrouw met dochters

4. De rouwadvertentie en rouwkaart drukken of alles digitaal

Wilt u familie en vrienden op de hoogte stellen van een overlijden? Dan kan een rouwadvertenties al gauw in de kosten oplopen. Wel is een lokale krant een stuk goedkoper dan een regionaal dagblad. Wilt u deze kosten helemaal besparen? Plaats dan een bericht op bijvoorbeeld Facebook. Overlijdensberichten op social media worden steeds gebruikelijker en zo zijn familie en vrienden direct op de hoogte. Wilt u alles digitaal? Stuur dan de rouwkaart via e-mail in plaats van per post.

5. Koffie en cake of toosten met champagne

Samen herinneringen ophalen en napraten na een plechtigheid zorgt voor verbinding bij nabestaanden. Afhankelijk van de behoefte en het budget van nabestaanden kunt u de gasten catering aanbieden. Bent u een echte levensgenieter en houdt u wel van een hapje en drankje op z´n tijd? Grote kans dat een uitgebreide catering dan bij u past: een afscheid waarbij het leven gevierd wordt met een borrel. Wie traditioneel koffie en cake wil serveren, hoeft zich geen zorgen te maken. Dit gebeurt nog regelmatig en is een slimme keuze in geval van een kleiner budget.

 

Afbeelding
Vrouw bloemen schikken

6. Kistbedekking: luxe rozen of veldbloemen

Kistbedekking is een (groot) bloemstuk dat boven op de kist wordt geplaatst. Ook hier kunnen de kosten flink oplopen of reuze meevallen. Uw bloemist kan een volledige kistbedekking maken met een speciaal samengesteld bloemstuk van uw favoriete bloemsoort. Een prachtige zee van bloemen. Wie geld wil besparen kan ook zelf aan de slag gaan. Nabestaanden mogen ook kiezen voor één bloem of zelf een bloemstuk samenstellen. Dit kan met bloemen uit eigen tuin of wat de natuur ons biedt aan veldbloemen. Let wel op; er gelden gedragsregels voor wildplukken.

7. Crowdfunding: als een technische uitvaart onvoldoende is

In Nederland heeft iedereen recht op een uitvaart. Dit is bepaald in de Wet op de Lijkbezorging. Maar wat als de opdrachtgever geen of onvoldoende geld heeft voor een persoonlijk afscheid? Dan kan de gemeente onder bepaalde voorwaarden de rol overnemen als opdrachtgever en krijgt de overledene een technische uitvaart. Deze is meestal in zeer besloten kring en daarom vaak sober. Is crowfunding - geld ophalen bij naasten - dan de oplossing? Het is geaccepteerd dat we op de uitnodiging van een bruiloft een envelopje plaatsen. Zo weten gasten dat het koppel graag een financiële bijdrage ontvangt. Dit kunnen nabestaanden ook doen bij een overlijden. Er wordt geld opgehaald tijdens de uitvaart om een persoonlijk afscheid te betalen.

 

3 tips om alvast mee
aan de slag te gaan

Een passend afscheid helpt nabestaanden om met een goed gevoel terug te kijken naar de uitvaart. En vaak moet de uitvaart in een paar dagen geregeld worden. Nabestaanden moeten hierdoor veel keuzes maken en snel kiezen. Wat kunt u alvast voorbereiden?

  1. Begin met uw wensen kenbaar te maken. Heeft u geen voorkeur voor een eenvoudige of luxe kist? Geen probleem, geef dit dan ook aan. Zo weten nabestaanden dat er geen verkeerde keuze mogelijk is.
  2. Om nabestaanden de ruimte te geven om een mooi afscheid te organiseren en geen zorgen te maken over de uitvaartnota’s, is een goede uitvaartverzekering belangrijk. Met de uitvaartkostenmeter in Mijn Monuta berekent u binnen 3 minuten de kosten voor uw uitvaart. Leg deze uitkomst naast uw polis en bekijk of u voldoende verzekerd bent.
  3. Het geeft rust om te weten dat alles goed geregeld is. Laat uw naasten daarom weten dat u de zaken goed geregeld heeft. Print eventueel uw polis en uitvaartwensen uit en bewaar ze bij de rest van uw papieren.

Bereken uw kosten
of leg uw wensen vast

Wilt u weten wat een uitvaart naar uw persoonlijke wensen kost? Bereken dan uw uitvaartkosten. 


Weet u al wat uw uitvaart kost en wilt u graag uw wensen vastleggen? Dat kan zowel online als op papier.