Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Jannes Banner

Interview zanger
Jannes

Meer over dit onderwerp

"Muziek maakt een
afscheid persoonlijk"


“Muziek is vreugde, maar ook verdriet. Alles zit erin. Ik ben dankbaar dat mensen kracht halen uit mijn muziek in een verdrietige periode. Als ik naar mezelf kijk, dan komt muziek bij mij echt binnen als ik afscheid moet nemen van dierbaren. Dan valt alles samen". 

Volkszanger Jannes was altijd al bezig met muziek. Toen hij bij de voetbalclub live ging zingen, zag hij blije gezichten. “Ik wilde ermee door, want ik werd er zelf ook blij van.” Hij maakte van zijn hobby zijn werk. Inmiddels zit hij ruim 20 jaar in het vak. “Liedjes maken is fantastisch, maar optreden is het mooiste dat er is. Dan kun je laten zien wie je bent. En je ziet de reacties. Het doet me deugd dat ik mensen kan raken. Ik ben een volkse jongen die houdt van gezelligheid en feest.”

Alhoewel hij zijn nummers niet specifiek schrijft voor uitvaarten, is zijn muziek ook dan geliefd. De Drentse zanger staat op de derde plaats in de Monuta Uitvaartmuziek Top 10 van meest afgespeelde artiesten. “Het doet heel veel met mij dat mensen mijn muziek willen draaien als het zover is. Of dat ik van kinderen hoor dat een nummer is gekozen tijdens de uitvaart van hun vader of moeder. Met muziek kun je verdriet een plek geven. Dat heb ik zelf ook meegemaakt bij mensen die ik moet missen. Ik ben blij en dankbaar dat ik met mijn muziek iets kan geven".

 

Gevoelsmens
Vijftien van zijn liedjes komen voor in de lijst met afscheidsnummers. Zo staat Zwevend naar ’t geluk in de Top 10 van nummers die vorig jaar op een uitvaart van Monuta werden gedraaid. Hij merkt dat mensen zelf betekenis geven aan zijn muziek. “Het raakt me heel erg dat ze tijdens het luisteren van mijn muziek terugdenken aan hun overleden dierbare. Ik word vaak gevraagd of ik tijdens een afscheid kan zingen. Ik zou het wel willen omdat het zoveel voor hen betekent, maar ik kan het niet. Ik ben zo’n gevoelsmens. Ik voel het en ik kan de knop niet omzetten. Daarom moet ik mezelf in bescherming nemen.”

Praten over muziek
Bij Jannes thuis werd altijd muziek gedraaid. Toen zijn moeder overleed, wist hij precies van welke muziek zij hield. Muziek kan een mooi beginpunt zijn om eens met familie of vrienden te praten over je eigen afscheid. “Het is een moeilijk onderwerp, maar ik snap ook dat je het op orde wilt hebben. Je kunt vertellen wat je wilt en dan is de keuze van muziek ook belangrijk om te bespreken. Dat is alleen maar goed en maakt een afscheid juist persoonlijk. Het laat zien wie iemand was.”

Zo krijg je een afscheid met een goed gevoel.

De kracht van muziek
Toen Jannes laatst bij een uitvaart was, kwamen allerlei foto's voorbij. "Dat vind ik geweldig. Je ziet de persoon door de jaren heen. Eigenlijk is het een fotoboek, van het begin tot het eind. Als er ook nog muziek bij komt, dan is het af". 

Hij vindt het ook mooi dat bepaalde muziek je weer doet denken aan een overleden dierbare. “Als ik tijdens een optreden mensen zie huilen, dan weet ik direct waar het over gaat. Of ik zie na afloop een vriendenclub elkaar omhelzen. Dat is verdrietig, maar ook mooi. Op dat moment is iedereen gelijk in zijn emotie. Daarom is muziek ook zo mooi. We voelen het allemaal.”

 

Wat zijn uw
uitvaartwensen?

Steeds meer mensen maken uitvaartwensen bespreekbaar. Muziek is een goed onderwerp om dit gesprek mee te starten. Er is daarnaast nog veel meer mogelijk. Bij Monuta legt u gratis uw persoonlijke uitvaartwensen vast. Dat kan een hoop latere zorgen  wegnemen bij uw dierbaren.